Storloppssegrar både i Sverige och utomlands.
Christoffer Eriksson har sitt bästa år hittills bakom sig och tar sig an 2017 med vind i seglen.
– Det går lättare att jobba när det går bra, det ger energi och kraft, säger Jägersrotränaren, som på onsdagen kan få V86-utdelningen att dra i höjden.
Med 19 miljoner kronor inkört slog Christoffer Eriksson sitt gamla rekord i inkörda pengar med över fem miljoner kronor. Det gav honom plats sju bland Sveriges vinstrikaste kuskar under 2016. På listan med segerrikaste kuskar hamnade han på åttonde plats med 146 fullträffar.
– Jag hade ett väldigt bra år. Det flöt på näst intill hela året med fina framgångar, säger 29-åringen på sitt karaktäristiskt avspända vis.
Just lugnet och kylan, i positiv bemärkelse, som Christoffer Eriksson visar både på och utanför banan kan vara en av förklaringarna till hans framgångar i sulkyn.
– Jag är rätt så lugn av mig. Jag är sällan nervös inför loppen heller. Jag har hört andra kuskar säga att de har haft svårt att sova när de ska köra någon stor favorit men så känner aldrig jag. Jag vill köra bra och hårt betrodda hästar för då har jag bättre förutsättningar att vinna loppen.
– Det är mitt jobb att köra häst. Oavsett om det är Prix de Continental eller lunchtrav i Kalmar försöker jag göra mitt bästa och vad som är bäst för hästen.
Största ögonblicket kom i Paris
Bland Christoffer Eriksson större kusksegrar under fjolåret finns E3 med Uncertain Age, Stosprintern med Treasure Kronos och Axel Jensens Minne i Oslo med Twister Bi. Den allra största segern kom i Paris på juldagen när Treasure Kronos skrällde i miljonloppet Criterium Continental.
– Det var mitt största ögonblick under året. Criterium Continental är ett speciellt lopp, ett stort internationellt fyraåringslopp på den största arena som jag har tävlat på. Jag hade varit där och tittat på lopp tidigare men inte kört där själv.
Hur ofta slår du dig ner i soffan och tittar på dina stora segrar?
– Det händer inte så ofta, jag är lite dålig på det. Men man har ju minnet kvar och oftast är det inte likadant att se det efteråt. Känslan från sidan är inte densamma, det är inte samma wow-känsla som när man körde loppet.
Hur bra är du på att fira framgångar?
– Jag försöker göra det när jag har tid, med god mat, gott att dricka och gott sällskap.
Viktigt med tupplur inför tävling
Christoffer Eriksson körde i snitt över tre lopp om dagen under 2016. Lägger man till allt arbete med den egna tränarrörelsen förstår man att fritid är ett närmast outforskat område för skåningen.
– Det går i ett hela tiden men det går lättare att jobba när det går bra, det ger energi och kraft.
Hur mycket sover du i snitt per natt?
– Oftast kommer jag hem mitt i natten och sedan är det upp vid sju. Vi börjar köra vid 7.30 och vi kör fram till lunch. Sedan brukar jag försöka få en timme på soffan innan jag ska iväg och tävla. Den timmen tror jag är ganska viktig. Jag känner mig i alla fall mycket alertare när jag har hunnit sova en stund jämfört med de gånger jag inte hinner med det.
Så när man intervjuar dig inför en tävlingskväll är det viktigt att fråga om du har hunnit med din tupplur?
– [Skratt] Ja, det kan vara avgörande.
Har du något intresse vid sidan av travet?
– Jag tycker om sport och följer både fotboll och ishockey. Så fort jag hinner går jag gärna och tittar på matcherna live.
Hur många matcher blev det förra året?
– Jag har årskort till MFF och jag tror att jag såg tre matcher. Så det var dyra biljetter förra året [skratt].
– Men jag brukar ge bort biljetterna när jag inte kan gå och det är kul de gånger jag är på plats själv.
Vill helst vinna derbyt
Hästarna i det egna stallet sprang in 1,1 miljoner kronor under fjolåret. Det är kanske ingen siffra att skryta med jämfört med Christoffer Erikssons framgångar som kusk men med tanke på att 29 av stallets 45 hästar är ostartade unghästar och att de som startade vann var femte lopp (26 segrar på 134 starter) är även tränarresultatet mycket bra.
– Det har gått jättebra som kusk och det kanske är lite lättare att lära sig det direkt. Antingen har man ”det” eller så har man det inte. Tränare är något som växer fram. Man lär sig nya saker på vägen och det är ingen tillfällighet att de bästa tränarna är i 50-60-årsåldern. Det är erfarenhet som gäller och jag tycker själv att jag är en bättre tränare nu jämfört med när jag började.
Hur ser målsättningen för tränarrörelsen ut de närmaste åren?
– Den är så klart att flytta fram min position som tränare och vara med i de stora loppen. Det handlar hela tiden om vad man har för kvalitet på hästarna. De åren som jag har varit tränare har vi inte kunnat köpa de förstaselekterade hästarna men jag tycker ändå att vi har haft rätt så bra hästar och det har blivit bättre och bättre de senaste åren.
Vilket lopp på travhimlen vill du helst vinna?
– Derbyt.
”Formen sitter där”
På onsdagen väntar superjackpot på V86-spelet. En ensam vinnare med åtta rätt kan håva in 19 miljoner kronor och Christoffer Eriksson har ett skrällbud i egentränade Unity Knick (V86-7). Förra året van hästen 5 av 15 lopp.
– Han gick rätt så bra tycker jag. I de större loppen hade han kanske lite oflyt med positioner och dagsform men han utvecklades under året och tjänade rätt så mycket pengar.
Från ett dåligt utgångsläge slutade Unity Knick senast femma i bronsdivisionens final när Solvalla arrangerade V75 under julhelgen.
– Jag tycker att han har gått bra i de två senaste loppen men han har behövt dem för att komma i form efter att ha varit ifrån lite. Senast hade han ett svårt utgångsläge och avslutade fint. Jag tror att formen sitter där.
Hur ser du på loppet den här gången?
– Han går ner i klass jämfört med senast men samtidigt har han bakspår den här gången också så vi är lite utelämnade till hur det blir kört. Valentino Strix blir väl favorit och han är en bra häst, men bakom honom tycker jag att min ska räknas tidigt. Jag tror att han kommer att göra ett bra lopp och med tempo och rätt resa tror jag att vi är med långt framme.
Christoffer Eriksson om sina övriga V86-styrningar:
– Polycrates Face (V86-1) är en väldigt bra häst i grund och botten med bra styrka och hög kapacitet. Senast tappade han travet och galopperade utvändigt om ledaren men kom tillbaka bra och utan galoppen hade han säkerligen vunnit det loppet. Fungerar han fullt ut är han garanterat den bästa hästen i loppet.
– Danedream (V86-3) tycker jag har ryckt upp sig ordentligt i de två senaste starterna. Senast i Halmstad satt hon fast med gott om krafter och gången innan gjorde hon en bra upphämtning efter startgalopp. Hon är på gång men det är ändå långsökt att hon ska räcka till seger.
– Alvena Vagaboy (V86-5) vet jag ingenting om.