”Sådant man mins när man lägger av”

16

Toppkusken Örjan Kihlström slog alla möjliga rekord under 2016 – och körde in sanslösa 52,6 miljoner kronor.

För Trav365 berättar han om året som gick – och att han försöker njuta av storsegrarna, så gott det går.

– 2016 var ett helt sagolikt år, det är ett sådant år man kommer komma ihåg även den dagen man lägger av, säger han till Trav365.

Stjärnkusken Örjan Kihlström, 54, kan blicka tillbaka på 2016 med ett leende på läpparna – milt sagt.

Han körde in sagolika 52,6 miljoner kronor – drygt en miljon kronor i veckan, vann flera miljonlopp som bland annat Elitloppet och Sprintermästaren, och han vann kuskligan på V75 med 51 segrar.

Men hinner han njuta något av alla storloppssegrar, och hur ser han själv på året som gått?

Trav365 fick en pratstund med Örjan Kihlström.

”Det var det största”

– Året som varit var ett helt sagolikt år, det är ett sådant år man kommer komma ihåg även den dagen man lägger av, säger Örjan Kihlström till Trav365 och berättar vad som stack ut mest under året:

– Segern i Elitloppet är det största, det går inte att komma ifrån.

För en travkusk av Örjan Kihlströms kaliber finns inte mycket tid till att njuta och luta sig tillbaka, framför allt inte under sommaren då storloppen avlöser varandra. Hinner 54-åringen någon gång stanna upp och glädjas åt sina resultat?

– Man försöker göra det emellanåt, men sådant hör också till sakens natur inom travsporten att det kommer nya lopp hela tiden som man ska fokusera på.

Är det något som du kan uppleva som jobbigt?

– Nej, det skulle jag inte vilja påstå, jag tycker det är roligt med nya utmaningar och man får försöka njuta för stunden när det går bra. Även om det var ett tag sedan storloppen i somras så känns det bra att ha det med sig i ryggen, även i dag.

”Kanske inte bara är slumpen”

Alla landets travkuskar planerar och lägger upp sina travlopp annorlunda, naturligtvis. En del läser på så mycket det går, vissa går på känsla, och några tittar inte någonting. Hur gör Örjan Kihlström?

– I de större loppen så är det klart att man fokuserar lite mer, men samtidigt så känner man ju i regel till de hästarna lite mer och har deras prestationer på näthinnan så de hästarna har man ganska bra koll på, de loppen behöver man inte sitta och läsa på så mycket. Då är det mer att man går och funderar kring taktiken, hur man ska lägga upp det.

Så du läser på mer till ett vanligt lopp, än vad du gör inför storloppen?

– Kanske inte mer, men lika mycket i varje fall. Men i vanliga lopp kan det behövas läsa på lite mer ibland, samtidigt som man inför större lopp får fundera lite mer, än att läsa på.

Örjan Kihlström kallas oftast i folkmun för ”gubben i lådan”, och det känns som att det alltid löser sig för honom i travloppen, de flesta i varje fall. Hur kan det bli så?

– Det vet jag inte, men det är klart om du väljer rätt beslut så löser det sig oftare, än om du tar fel beslut. Det kanske inte bara är slumpen, men sedan ska man ha lite flyt också, framför allt i några enstaka större lopp där man bara får ett lopp, och då kan flyt och oflyt avgöra allting. Men i långa loppet så ska det normalt jämna ut sig, tur och otur.

”Han kan absolut vinna PdA”

Med ett sagolikt 2016 i ryggen, hur ser toppkusken på 2017?

– Bara försöka göra det bästa möjliga av det, köra på så mycket det går. På klassiskt vis vända blad och börja om från början.

Drömmer du om något speciellt under 2017?

– Man får ta det lite som det kommer, det beror på vilka lopp man får vara med i till att börja med, vilka lopp som man har häst i. Det blir som det blir.

Den ständiga frågan som blir hetare och hetare ju närmare sista helgen i januari som kommer, kör du Nuncio i Prix d´Amérique?

– Jag vet inte om han är med där än, det kan jag inte svara på.

Har du pratat med Stefan Melander?

– Nej, faktiskt inte.

Om Nuncio är med i PdA, kör du honom då?

– Det får vi se vad som händer fram till dess, det är ingen idé att fundera på det om jag inte vet om han ska starta. Jag får höra först med Melander vad han tycker och tänker.

Örjan Kihlström har tidigare vunnit Prix d´Amérique med Maharajah, och att Nuncio är en häst som kan vinna världens tuffaste travlopp rådet det inga som helst tvivel om.

– Han kan vinna vilket lopp som helst, om han är i form. Därmed inte sagt att han vinner, men att han kan vinna PdA, det tror jag säkert. Han är så bra så det går aldrig att räkna bort honom, vart han än startar.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Sådant man mins
när man lägger av”

Föregående artikelHar vi en kallblodig vinnare på V75?
Nästa artikelEn tupplur efter lunch ger resultat för Christoffer

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.