Har vi en kallblodig vinnare på V75?

31

kallblodig vinnare

Omlagd träning och inte lika knivhårt motstånd som vid tidigare försök i V75.
Örjan Kihlström upp för första gången och visad form i ett segerlopp i december.
Östersundstränaren Olle Carlsson tycker inte att det ser dumt ut alls inför Romme V75 på lördagen med snygge kallblodet Moeses.

Svartbrune Moeses sprang in 263 000 kronor som fyraåring och födde sig bra med sju segrar på 18 starter. Det här var 2014 och kallblodsvalacken födde sig bra som varande snäppet under de bästa i kullen.
Inte för att han lyckats så mycket sämre som äldre.
Inte så.
Östersundstränaren Olle Carlsson vill inte ta orden i sin mun men…drömmen var ändå att det fina kallblodet han är delägare i skulle nå lite högre höjder.
– Det kanske kommer nu i stället. Det blev lite tyngre när Moeses kom upp i ungefär halvmiljonen intjänat. Jag tror att hästar generellt sett har olika trappor inkomstmässigt som de måste över. Allt för att kunna komma vidare. Det finns många hästar som är riktigt bra men plötsligt kommer de inte så mycket längre när de fått lite pengar på sig. Vi får se om Moeses är en sån som kommer längre – det är i alla fall vad jag hoppas och tror, säger Olle Carlsson.

Tuff vid delad seger
Nyblivne sjuåringen Moeses avslutade fjolåret med seger på Bergsåker i början av december. Olle Carlsson körde och kallar loppet ”ett klart fall framåt”.
Moeses galopperade bort upp emot 40 meter den gången men lyckades vinna ändå och fick dela segern med Jan-Olov Perssons Tand Tuff.
– Under senhösten här känns det som att han kommit mer och mer och senast var det många som tyckte att han var riktigt bra igen.

Hundra procent under sadel
Olle Carlsson samarbetar med Maria Ringvall i Östersund, vars specialitet är dressyr.
I höstas lade stallet om träningen helt på Moeses som enbart ridtränas numera.
– Maria har tagit över en del av träningen och just Moeses går bara under sadel. Hon har hållit på i 20 år med dressyr och jobbat på Mallorca, så hon kan sin sak.
Varför ridträning till hundra procent?
– Jag har kommit på att jag vill ha det så här. Andra bra hästar jag haft under åren har kommit ett snäpp ytterligare på ridträning. Jag tror att det är nyttigt, förutsatt att det är folk som kan rida som sätter sig upp.
Örjan Kihlström kör Moeses för första gången i kallblodsloppet, V75-4, på lördagen. Ingen nackdel det heller?
– Nej, det är en del som talar för att Örjan är den bäste vi har. Vi är fem delägare på hästen och de andra ville att jag skulle köra. Men jag hade känslan att jag ville ha en annan kusk och ringde Örjan, som sa ja direkt.
I juli 2015 vann Moeses Säterbests Minne på Solänget mot äldre hästar. Detta efter en smygare av Ove A Lindqvist. Taktiken på lördag?
– Han har klarat tunga lopp ibland under sin karriär men för att det ska vara maximalt i såna här gäng ska han gå i ryggar. Kanske lossas i den sista kurvan eller så. Det är ett jämnt lopp utan någon egentlig favorit och folk måste nog strecka sju-åtta hästar för att vara säkra. Moeses ska med på kupongen om man tar med några stycken, så är det bara. Lite galopprisk från femte och han måste tas lite lugnt. Han är inte tokig alls på längre distanser och brukar hålla farten till mål, slutar Olle Carlsson.
Kallblodsloppet går som V75-4 på Rommetravet. I tränartipset ”Fem tippar V75” rankar Olle Carlsson loppet: 12 Mofaksan – 5 Moeses – 9 Eldvin

Föregående artikelÄgarna: ”Det här är jättetråkigt…”
Nästa artikel”Sådant man mins när man lägger av”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.