En uppstickare i Derbyt

198

oppstickkk

1989 missade hans Lets Stick finalen efter granskning av målfotot.
Nu – 23 år senare – får han en ny chans.
På tisdagskvällen ska Raoul Engbloms stjärnskott Manalapan ta en plats i Svenskt Travderby.
– Ingen vet hur bra han är, säger Axevallaamatören.
Raoul Engblom, 58, tillhör inte de mest kända namnen i svensk travsport. Men han har varit med i gemet länge, både som amatör- och proffstränare. Vid sidan av den egna rörelsen har han arbetat hos Åke Svanstedt i flera år och innan det var han en sejour hos Jimmy Takter i USA. Tiden på andra sidan Atlanten inspirerar fortfarande och Engblom namngav sitt fyraårige stjärnskott Manalapan efter orten i New Jersey där han jobbade.
– Jag tycker att det är ett kul namn och vi har döpt flera av avkommorna efter hans mamma till namn inspirerade av vår USA-sejour, berättar Engblom.
Manalapans mamma Garbo Tilly köpte han av Stall Tilly när sonen Per arbetade där och som uppfödare har Raoul följt Manalapans utveckling från dag ett.
– Det märktes ganska tidigt att han var något utöver det vanliga. Vi har tagit det lugnt med honom och inte hetsat på något sätt, men det har hela tiden känts att det finns i honom. Hans främsta styrka är att han har en otrolig motor. Han är ruskigt stark och kämpar i alla lägen.

Har stabiliserat sig
Manalapan ståtar med tre raka segrar inför tisdagens uttagningslopp. Vid den senaste tog han två riktigt tunga skalper när han bröt kriterievinnaren Patos segersvit och i samma slag knockade kriterietrean Bon Frecia. Men vägen mot årgångstoppen har inte gått smärtfritt. Det har strulat på vägen och när det gällt som mest, i uttagningarna till kriteriet och Konungens Pokal, har han gjort bort sig med galopp.
– Det var lite stolpe ut i de loppen men på slutet har han skött sig exemplariskt så det skulle förvåna om han inte sköter sig nu.
Derbyuttagningarna utgör hela V65-omgången på Jägersro och Manalapan startar från spår två i den avslutande avdelningen.
– Jag tycker att vi har haft lite tur, dels med spåret och dels med att han kanske inte möter de allra värsta i årgången, även om det naturligtvis är väldigt bra hästar med i loppet. Om allt är bra med honom och det inte häxar allt för mycket tycker jag att han ska ha bra chans att ta sig till final.

”Vår tur nu”
Klarar Manalapan att ta en av de två främsta placeringarna är biljetten till derbyfinalen på Jägersro 2 september i hamn. Där väntar, utöver evig ära och en gul kavaj, två miljoner kronor på vinnaren.
– Ingen vet hur bra han är. Han kan vara mycket bättre än vad vi tror och jag känner mig inte helt slagen på förhand om han går till final och får ett vettigt spår.
Engblom var snubblande nära en plats i derbyt med Lets Stick 1989. Med minst möjliga marginal blev han snuvad på vidare avancemang i semifinalen.
– Då var det nära. Jag minns att vi fick målfotostryk om finalplatsen av Anders Wallin (Sentinel). Men det kanske är vår tur nu istället.
Hur högt skulle du ranka en derbyseger?
– Efter mina barns födslar skulle en derbyseger vara det största som har hänt mig.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet