Inför V75: Caballion kan sätta dit pricken

194

cabvt

Skyhög kapacitet men svårt för att sätta pricken över i.
Topphästen Caballion har inte riktigt fått till det i år.
På lördag kan det vara hans tur i miljonloppet Sundsvall Open Trot.
– Vägen till himlen är inte alltid rak, säger hästens tränare Henrik Larsson.
Det räcker inte alltid med att ha talang och kapacitet långt utöver det vanliga. Man måste ha lite flyt också. Det har inte sexårige Caballion (V75-6) haft i år. Efter segern i årsdebuten har det gått troll i hans tävlande.
* I Guldbjörken rök en tätplacering när han galopperade på upploppet.
* I prins Daniels lopp galopperade han med segern ”klar” efter en enastående prestation.
* I Elitloppet blev det startgalopp.
* I gulddivisionen under Halmstads Sprintermästarmeeting fick han ett omöjligt lopp i tredjespår men höll mycket starkt till tredjeplatsen.
* Så sent som i onsdags såg han ut att gå mot solklar seger i C Th Ericssons Memorial när han sjabblade till i travet 100 meter från mål och åkte dit strax före mållinjen.
– Visst har han haft stolpe ut. Han har felat och det har krånglat och stökat. Samtidigt hade han en jäkla tur under fjolåret. Då gick allting som på räls. Så är travet och vägen till himlen är inte alltid rak, säger Larsson.

”På rätt väg”
Caballion har vunnit 18 av karriärens 47 starter och sprungit in 3,3 miljoner kronor. Han är stark som en oxe och med tiden har han också blivit allt kvickare i benen. Med andra ord är det en sådan häst alla travtränare och hästägare drömmer om att ha. Men även diamanter har sina fläckar och som upploppsgalopperna visar har Caballion vissa problem i loppens slutskeden. Sista biten in mot mål tenderar han att tappa travet. Det hände i onsdags igen även om han då lyckades hålla sig i trav.
– Men så där har han gjort i hela sin karriär. Det gjorde han även när han var tre år och sprang 1.17-tider. Nu springer han 1.09-tider. Så vi är på rätt väg.
Vad säger du till dem som menar att hästens uppträdande beror på att något inte står rätt till med honom?
– Jag tycker att allt det här pratet är väldigt överdrivet. Vilken dåre som helst förstår ju att jag aldrig skulle ta ut en häst som inte är i tävlingsmässigt skick. Caballion har en enorm uppbackning av experter som ser om honom.
– Men han är en stor häst, en bamsing som drar på sig mjölksyra, och det är när han får mjölksyra som problemen kommer. Men senast gick det under 1.08 sista 500 meterna. Om någon hade sagt för två år sedan att han skulle avsluta så snabbt hade jag skrattat.

”Nöjd med läget”
Caballions form torde det alltså inte vara någon fara med inför lördagens miljonlopp på Bergsåker. Tio elithästar ska göra upp om förstapriset på en miljon kronor och Caballion går ut från spår fyra bakom startbilen.
– Det är otroligt fina hästar med den här gången också och det kommer bli tufft. Jag är nöjd med läget men jag har inget direkt önskescenario vad gäller löpningsförloppet. Det klart att det är tacksamt att få vila lite under loppet men samtidigt har han gjort enorma lopp när han har gått i hårt tempo hela vägen och han har tagit de flesta av sina segrar från dödens. Jag blir inte förvånad om han är med bland de tre främsta men jag blev imponerad av Åkes häst, Sebastian K., senast. Den var fantastiskt fin och är han lika bra igen blir han svårslagen.
Svårslagen är även Caballion de dagar han fungerar fullt ut. Om det är en sådan dag på lördag återstår att se…

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet