Inför V86: Spännande test på Onsdag

194

spannandetest

Pasi Aikio tar till lite olika knep för att kapable Ghetto Blaster ska bli en vinnare igen.
I V86:ans sjunde avdelning på Solvalla är det ny kusk och skoryck som gäller.
– Det blir ett spännande test på onsdag. Fungerar hästen fullt ut är han naturligtvis med i matchen i ett sådant här lopp, säger Eskilstunatränaren.

Som treåring i fjol tillhörde Ghetto Blaster en av de bättre hästarna i kullen i Sverige och i slutet av den sommaren bytte hästen tränare och hamnade hos Pasi Aikio på Sundbyholmstravet.
Aikio visade dock inte upp nyförvärvet i lopp förrän framåt vårkanten i år.
– Han hade en skada när han kom men det var ingenting han led av. Hästen var i ett bra skick och jag kunde börja träna honom direkt med målet att ta det lugnare och sikta på det här året.
Den kapable hingsten krossade motståndet från positionen utvändigt ledaren i sitt första lopp för Aikio i mars på Bollnästravet.
En överlägsen seger. En kanoninsats. Ghetto Blaster blev på nytt en snackhäst.
I prestigeloppet Harper Hanovers lopp över 3140 meter under Solvallas elitloppshelg blev hästen hårt betrodd. En startgalopp ändade dock det äventyret.

Kontio fick testa
Efter några riktigt starka insatser i V75 i sommar som inte ändat i seger valde Pasi Aikio att låta Jorma Kontio köra senast.
– Jag ville testa något nytt. Det har strulat för mycket i loppen och varit lite av stolpe ut hela tiden. Näst senast blev han exempelvis påkörd. Han har annars känts fin i jobben och allting…det har bara fattats det där sista.
Jorma Kontio hade ingen lycka med sig i Extra V75 på Solvalla i förra veckan där Ghetto Blaster galopperade efter ungefär ett varv.
– Jag tyckte att det såg ut som en omotiverad galopp från sidan men säkert var det så att hästen slog ihop. Han kan göra så ibland, det är lite av hans problem det där att han springer och slår sig.

Första med racerbalans
I V86-7 på onsdag blir det första gången Ghetto Blaster tävlar helt utan skor.
– Jorma tyckte att vi skulle prova att köra honom barfota runt om. Han får köra igen också och prova med den balansen som han tror ska passa hästen.
Barfotabalansen har Pasi Aikio testat en gång i lopp och då har det handlat om barfota bak. Att plocka av hästen skorna fram har han endast testat i träning.
– Har inte vågat testa honom barfota fram i lopp eftersom han inte fungerade i svängarna i jobbet jag körde. Nu går han barfota runt om och det kan bli antingen eller.
Antingen eller på onsdag alltså?
– Ja, han kan bli säkrare att vara helt utan skor men det kan också bli så att travet inte stämmer. Så det blir mycket spännande på onsdag. Fungerar hästen fullt ut är han naturligtvis med i matchen i ett sådant här lopp. För han känns lika fin som vanligt i jobben och trots att det strulat lite är jag inte alls orolig att han inte ska komma tillbaka och börja vinna lopp igen.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFem tippar V75 – Bergsåker 25 augusti
Nästa artikelInför V75: Caballion kan sätta dit pricken