En Vang-duo gästar V86 på Åby

24

wang-duo v86

På onsdag åker Peter Jensen till Åby med två hästar.
Tango Vang och Wega Vang har samma mamma och hästarna ligger Jensen väldigt varmt om hjärtat.
– De två är hästar som gör mig på gott humör när jag är ute och kör, säger dansken.

Peter Jensen inledde sin proffstränarkarriär 2014 och är nu inne på sitt tredje verksamma år. Första året körde han in närmare tre miljoner kronor, för att 2015 köra in 2,3 miljoner. Han har höga mål för sin verksamhet och det är en riktig funderare vi har att göra med.
– Jag tänker otroligt mycket på min verksamhet. Många säger sig vara kritiska kring sin rörelse, men frågan är egentligen hur många som faktiskt är villiga att ta det där steget och utveckla eller förändra när det börjat stå och stampa? Jag sitter i min traktor och kör på gården varje dag och där får jag tid till att fundera. Jag har ett utrymme på två kubikmeter. Där åker jag och sladdar banor tillsammans med min hund. Under den tiden kan jag lova att det kommer många idéer.
Fjolåret var ett okej år enligt Peter Jensen själv. Han har runt 15 starthästar och där kan det läggas till ytterligare tio stycken när treåringarna börjar tävla.
– Jag vill absolut inte ha för mycket hästar. 50 stycken, plus minus fem stycken tycker jag är lagom. Då har jag tid för varje häst, tid till att engagera mig. Dessutom måste både jag, min familj och min personal trivas. Hade jag haft 100 hästar är det nog tyvärr så att min familj hade blivit lidande och det skulle jag inte kunna acceptera. Jag har en dotter på sex år och en son på tre. De tycker det är skitkul att följa med pappa på jobbet, men skulle de behöva göra det varje dag vet jag inte hur länge det skulle fortsätta vara så… Nej, det upplägget vi har i stallet nu fungerar kanonbra och då är det dumt att ändra på någonting.

Hjälp från självbiografier
Ändra vad gäller träningsupplägg är han som sagt öppen för.
– Som det är nu så har vi tre olika sätt att träna våra hästar. Det ena är intervaller på sandbana, det andra är galoppträning i djupsand och det tredje är trav i djupsand. Sedan varierar tiden för uppvärmning för varje individ. Runt 35-40 minuter är väl det normala som vi värmer upp våra hästar, sedan går de sitt träningspass, för att sedan joggas av i tio minuter. Jag läser väldigt mycket självbiografier av idrottsmän och jag har fått mycket av mina idéer därifrån.

”Ska bara inte gå”
Det märks att Peter Jensen är intresserad av träning och dess filosofier. När en häst börjat visa överträningssyndrom har man som tränare en prekär uppgift.
– Jag tränar inte mina hästar i några högre farter, men den tunga träningen i sanden klarar hästar av mer eller mindre bra och då är det upp till mig som tränare att rätta mig efter det. En sådan som Wega Vang exempelvis har haft lätt för att få de symptomen på sistone. Då handlar det om att förändra och se till så att han fungerar. Jag har alltid gillat hästen. Han var jättebra då han vann sina fyra inledande starter, men sedan har hästen haft halsproblem som påverkat honom länge. Just den här hästen är så fruktansvärt hård att han nu kommit tillbaka och gjort det riktigt bra.
På onsdag startar Wega Wang i den inledande V86-avdelningen. Han har inte startat på drygt två månader, men det oroar inte tränaren.
– I torsdags körde jag ett banjobb med honom och han kändes precis som jag ville. Det var inga snabbare farter, men tillräckligt för att han skulle få lite snabbhet i benen. Hästen är ruskigt snabb den första biten, bland annat tog han ledningen från spår ett i derbyt (danska reds anm). Det kanske är många som rycker på axlarna när man bara hör det, men man ska veta att bilen släpper iväg fältet 50 meter efter kurvan. Att hinna få upp farten tillräckligt mycket för att hålla upp ledningen på den korta biten ska bara inte gå helt enkelt. Sedan var hästen inte som bäst för dagen då, men just inledningen säger ändå en del.
Vad tror du om hästens möjligheter?
– Jag har stor respekt för Gantab Håleryd. Jag såg den på Århus senast och där var den ”rå”. Jag hoppas i alla fall att Wega Vang får en fin resa, varför inte släppa till Gantab Håleryd och sedan vrida ner invändigt på open stretch? Hästen kommer göra ett bra lopp, men sedan om det räcker hela vägen fram till seger låter jag vara osagt.
Sedan har du halvbrodern Tango Vang till start i V86-5. Vad säger du om hästens senaste prestation?
– Den var riktigt bra. Jag var på semester i Filippinerna och såg loppet på en väldigt dålig internetuppkoppling, men jag blev imponerad av det lilla jag såg. Hästen galopperade från start och förvånade mig däremot enormt. Hästen har aldrig tagit ett felsteg i hela sitt liv, men det kom han också på själv efter en kort stund och ställde sig igen. Sedan gick han fort och slutade fyra, ler Jensen. Han hade tävlade med järnskor runt om och blev helt enkelt för tung. Nu återgår vi till aluminium och då ska det fungera bra.
Vad är Tango Vang för typ av häst?
– Det är en häst, precis som Wega Vang, som jag älskat från dag ett. Faktum är att just Tango och Wega är två hästar som jag avslutar mina arbetsdagar med att köra, varje måndag och torsdag. De får mig på bra humör. Tango Vang tävlade sparsamt som tre- och fyraåring, men mötte de bästa i årskullen, exempelvis Tumble Dust. Jag har varit orolig för hästens moral bitvis, med tanke på alla tuffa lopp han har fått, men han är tuff alltså.
Och tuff lär han behöva vara från spår elva i V86-5…
– Jo, men så är det givetvis. Han möter dessutom några riktigt bra, inte minst tre hästar från Flemming Jensens stall. Det blir inte lätt, men Jeppe (Juel reds anm.) får göra ett försök. Precis som med Wega Vang är jag nöjd så länge han svarar för en bra insats och jag kräver inte vinst av någon av hästarna just den här gången, säger Jensen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.