Laddar Norberg på V75?

22

image-3

Efter en längre sejour i Italien valde Sören Norberg att flytta hem till Sverige och sedan slutet av 2013 har han svensk proffslicens igen.
Han är mannen bakom hästar som Junior Lobell, Fascination och Nelle Atticus Jake.
– Den sistnämnde är väl ingen storstjärna, men nog är han väldigt bra för den klassen han befinner sig i, säger Norberg inför lördagens V75-start.

Sören Norberg har sedan länge varit känd för att ta fram riktigt fina unghästar. På hans träningslista syns det tydligt vad som gäller. Elva av 13 hästar är fem år eller yngre. Sju av dem är tre år och ska börja tävla under 2016.
– Det ser rätt så bra ut i stallet. Alla sju treåringarna har kvalat och den ena har imponerat mer än den andre. Det finns nog en del guldkorn, även om man alltid ska se upp med att skryta upp dem allt för mycket innan de visat något på tävlingsbanan, säger han.
Unghäststjärnan Fascination är den häst som många kopplar samman med Sören Norberg, åtminstone på senare år. Det var Norberg, tillsammans med sambo Eva-Maria Eriksson och hennes syster Viktoria som födde upp, körde in och började tävla med stoet.
– Hon tjänade närmare sex miljoner under sin karriär och var någonting alldeles speciellt. Det var en flygmaskin, verkligen. Som tvååring bollade hon med sina kullkamrater och då räknar jag in hingstar/valacker också. Den resan var häftig att ha varit med på.

Lovande syskon finns i stallet
Man valde att sälja Fascination efter hennes första start, men hennes syskon har man själva valt att behålla. Däribland finns Wild Is The Wind som övertygade stort vid sina fyra segrar under 2015.
– Det är en kraftig, fin häst. Det är en riktig råtalang. Med den här vintern i kroppen ska det bli ruggigt spännande att se hur han utvecklas. Bara det att hästen har byggt på sig 50-60 kilo i enbart muskler talar väl sitt tydliga språk, säger Norberg och skrattar lite finurligt.
Förutom Wild Is The Wind finns även ett treårigt sto efter Love You i stallet. Precis som sina syskon verkar hon vara någonting alldeles utöver det vanliga.
– Hon ser riktigt bra ut. 1.18,9 gick hon i kvalet och då tog hon dessutom en galopp under vägen så det var starkt. Det vill jag lova är en fin häst, inte bara för att hon är talangfull utan hon är även vacker som en tavla. Jag tränar hästarna rejält och de ska vara väl förberedda när de kommer ut, men med den här kullen valde jag att inte starta någon som tvååring. Det är bättre att vänta tills banorna blir riktigt fina och det är väl i mars/april som stall Norberg verkligen ska börja visa var skåpet ska stå, skrockar skåningen.

Tränar på sand
Han har sin licens på Jägersro och bor en bit utanför Ystad. Hästarna tränas i Blentarp på forne proffstränaren Olle Larssons gård.
– Gården ligger inte så långt ifrån Vomb där Lutfi Kolgjini håller till. Det positiva med den här gården är att den är byggd på sandmark, vilket innebär att vi har torrt och fint träningsunderlag hela tiden. Hagarna blir inte speciellt skitiga och det är skönt, det innebär att vi väldigt sällan drabbas av karledsinflammationer. Det är annars väldigt vanligt, framför allt under höst och vår när det är väldigt fuktigt och dant.

Jake skänker glädje
På lördag startar Sören Norberg Nelle Atticus Jake på hemmaplan. Hästen kommer med en minst sagt smickrande rad. På de fem senaste starterna har det blivit två segrar, två andrapris och en tredjeplats.
– Nelle Atticus Jake kan man inte annat än gilla. Han skänker mig så otroligt mycket glädje genom sitt stora hjärta. Han är härlig att hålla på med och har en vilja utan dess like. En roligare häst går knappt att finna, han springer av sig själv och kämpar som en tiger. Det är en drömhäst, även om det inte är någon superstjärna, säger 67-åringen kärleksfullt.
Nelle Atticus Jake startar i den inledande V75-avdelningen. Spår sex är det som gäller och Stefan Söderkvist kör. Nelle Atticus Jake har parats ihop med Åbykusken vid tre tidigare tillfällen. Två segrar och ett andrapris har samarbetet lett till.
– De verkar trivas bra ihop och framför allt är jag väldigt glad över att få Stefan som kusk. Jag verkligen gillar honom, inte bara till sättet han kör, utan även med tanke på den dialog han har med oss som har hand om hästen. Han är helt enkelt outstanding.
Hur tror du de kommer till från springspåret?
–  Hästen är kvick den första biten och det var verkligen positiva besked när jag fick se startspåret. Jake har fått kämpa på från den bakre regionen i mest varje lopp och för en gång skull ska det väl kunna bli så att han får en position i främre träffen.
Och distansen har Nelle Atticus Jake visat tidigare att han klarar.
– Ja, han var bland annat med i derbykval i fjol. Då var han tvåa in mot upploppet efter att ha fått dra tåget ute i tredjespår. Tyvärr tog krafterna slut den sista biten och han slutade femma den gången, men distansen visade han i alla fall att han klarar med råge.
Vad tror du om hästens möjligheter på lördag?
– Får han bara rätt lopp så han får vänta med sin speed är det ingen som går säker. Det är väldigt bra hästar med i loppet nu när det handlar om V75, men jag tycker mig ha en häst som ska duga gott på rikstoton.
Hur högt skulle en V75-seger smälla?
– Det skulle vara stort, absolut. Framför allt unnar jag hästen att få vinna på V75, det är en riktig kompis alltså, avslutar Norberg.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.