Guld igen för Edvard Ale

25

image-4Edward Ale blev inget för de riktigt stora travscenerna.
En skada satte bland annat stopp för en elitloppsmatchning.
En klasshäst är han likafullt och åtta år gammal kliver valacken återigen ut i ljuset i gulddivisionen för team Petri Puro och Peter Ingves.

Halmstadduon Petri Puro och Peter Ingves har bärgat många stora segrar tillsammans. Edward Ale var också på väg ”ut i Europa” som det brukar heta men efterhängsna skador har sinkat hästen i omgångar.
2013 fick hästen en inbjudan till Elitloppet men det blev nej den gången. Kretsen kring hästen tyckte att det var för tidigt för en femåring att vara med i så stora sammanhang.
Året efter ansåg tränaren Petri Puro själv att tiden var mogen för Elitloppet – men då var oturen framme i stället.
2016 har Edward Ale två lopp i kroppen efter ett långt tävlingsuppehåll. Två segrar har det blivit och kusken Peter Ingves, som brukar bjuda på sig själv efter sina segrar, lät extra nöjd efter triumfen i V86 på Jägersro i förra veckan.
– Absolut var det så. Jag hade så stora framgångar med honom då han var tre- och fyra, och det fortsatte även säsongen som femåring. Den tiden tänkte vi att vi hade en häst som vi kunde gå ut på kontinenten med. Men det blev inte riktigt så. Nu är den här fina hästen på gång igen och det känns så jädra roligt, säger Peter Ingves.

”På väg uppåt i form”
En ensam vinnare med sju rätt kan bli runt 35 miljoner kronor rikare vid lördagens jackpotomgång på Jägersro. Edward Ale blir många spelares förstahäst i V75-3, Arvid Stjernswärds Minne.
Kanske även kuskens?
– Nja, men han ska streckas tidigt i alla fall. Man ska komma ihåg att han bara gjort två starter efter vilan. Som det verkar är han på väg uppåt i form ,vilket han visade senast också. Hästen borde bli bättre för varje lopp han gör.
Vid segern i V86 senast hade Edward Ale innerspåret och Ingves svarade bestämt Peter Untersteiners attacker med Fleetfoot Hanover både i början och slutet av loppet.
– Det blev ju en jävla öppning då och sånt sätter sig i benen vintertid på de halvdåliga banorna vi har nu. Så det var starkt av honom att vinna och vara så fin. Banan var inte bra den kvällen men eftersom vi hade innerspåret tog vi beslutet att testa rejält trots att han varit borta länge – och det var inga problem

Full gas i starten
Peter Ingves, kusk i form med sex segrar i förra veckan och 9,2 miljoner kronor inkört under fjolåret, säger att han tänker använda sig av hästens startsnabbhet även den här gången.
– Det är många startsnabba innanför och i den här klassen är det inte så lätt att ta de längderna som behövs – men det är klart att vi måste prova. Vi pratade i morse och Petri sa att vi inte kan börja backa från start i alla fall från det där läget. Men han möter Nahar och en trio riktigt bra från Peter Untersteiner, så det blir inget gratis precis.
Samma utrustning som senast?
. Ja, det blir det halvstängda huvudlaget igen. Extra växlar som ett norskt huvudlag vill vi använda senare i sommar. Tanken är att starta honom i lite större lopp i Finland i sommar eftersom han är finskfödd och finskägd. Trevligt för ägarna och så är det inte lika hårt motstånd i loppen heller.
I V75-5 kör du femåriga stoet Killer Queen åt amatören Ulf Bergström. En häst du vann med senast.
– Det var otur att hon fick bakspår då hon är mycket startsnabb. Vi fick ledningen på Jägersro senast och då gick hon undan på lätta fötter över kort distans. Nu är det medeldistans och hon får smyga. Hon har bra form och jag tror att hon avslutar bra. Vågar ändå högst sträcka mig till att hoppas på en platschans.
Petri Puro plockar ut Othala i samma lopp, Thomas Uhrberg kör. Chansen?
– Han ville anmäla henne då ägarna inte varit med i V75 tidigare. Puro tycker själv att det inte är någon V75-häst men hon har bra form och hon gör säkert inte bort sig.
En ny bekantskap för dig är Mr Arkansas Rose (V75-1) som du kört till två andraplatser på slutet.
– Han har spurtat bra och formen verkar helt okej. Läget med bakspår behöver inte vara fel och han plockar säkert många till slut. Det är inget tidigt bud från det där läget men ett bra lopp lär han säkert göra igen. Vi fick punka på ena sulkyhjulet i starten senast och jag satt mig på ena skalmen direkt. Tur att man inte väger så mycket, säger Peter Ingves och skrattar.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.