Enorm uppvisning av Chelsea Boko

190

basiklassen

– Allt blev fel i dag – ändå vann han… Det här är en av de bästa hästarna jag tränat. Tränaren Timo Nurmos hyllade Chelsea Boko, som svarade för en makalös insats i Svenskt Travkriterium.

Timo Nurmos är en mästare att sätta sina hästar i ordning till de klassiska loppen. Söndagens triumf var den fjärde i Svenskt Travkriterium på sju år. Den vanligtvis coole Solvallatränaren var tagen efter uppvisningen av Chelsea Boko. I stort sett allt som kunde bli fel i loppet blev fel för den treårige hingsten, men trots en blytung resa i tredjespår och sedan utvändigt ledaren visade han vem som är bäst i klassen. Och det blev seger trots att tränaren gett upp redan ett varv från mål… – Vi hade haft otur hela dagen och efter den inledningen skulle det bara inte kunna gå. Men han var bara bäst i dag.  Han har visat tidigare att han är bästa hästen i kullen, sa Timo Nurmos. Marquis du Pommeau (2006), Sahara Dynamite (2007) och Red Hot Dynamite (2009) är Timo Nurmos tidigare segrare i Svenskt Travkriterium – men ingen har imponerat så som årets vinnare. – Det här är en av de bästa hästarna jag tränat. Han är otroligt cool och lugn. Och så var det roligt att äntligen få en fullträff med en Boko-häst, sa Timo Nurmos.

Tung väg till vinnarcirkeln… Kusken Jorma Kontio laddade från start med Chelsea Boko men ekipaget blev hängande i spåren genom den första kurvan då hästarna invändigt också var mycket startsnabba. Skogans Avec försvarade inledningsvis sitt innerspår, men Fredrik Persson tvingades släppa till El Mago Pellini och en bestämd Lutfi Kolgjini. När sedan Kontio gjorde en attack mot ledningen med favoriten fick han svar av en fortfarande lika bestämd Kolgjini. Det blev en våldsam snabb inledning där Chelsea Boko drog ”Svarte Petter”. En kort stund kunde Kontio gå ner och vila sin häst i rygg på ledaren men när hästar fyllde på bakifrån valde han att lyfta ut Chelsea Boko i dödens, utvändigt ledaren. 600 meter från mål chippade El Mago Pellini efter andan. En tapper Chelsea Boko tog över men blev direkt ansatt av andrahandsfavoriten Increased Workload. Men Chelsea Boko vägrade ge sig och gick undan till en historisk seger närmast före skrällhästarna Licence Holder och Santiago Wibb. – Han visade att han är bästa treåringen, sa Jorma Kontio med ett stort leende. Segern i Svenskt Travkriterium var värd två miljoner kronor och totalt har Chelsea Boko tjänat 3 190 000 kronor på endast åtta starter i karriären. Segertiden blev 1.14,8 över distansen 2 640 meter, autostart.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet