Ett hett par på V75 Bjerke Söndag

98

V75 Bjerke Söndag

Ulf Ohlsson halkade in på ett bananskal och körde D.D.’s Hitman till seger i Finlandia-Ajo.
Därefter var hästen mycket bra i Elitloppet och på söndag väntar Oslo Grand Prix.
– Han är gynnad av medeldistans och man ska inte räkna bort honom, säger Ulf Ohlsson.

Sveriges segerrikaste kusk i år leder den allsvenska körsvensligan överlägset och tävlar nu i princip varje dag denna intensiva period. Ulf Ohlsson firar stora framgångar i sulkyn och på söndag beger han sig till Bjerke travbana i Oslo för att bland annat köra storloppet Oslo Grand Prix men även Makethemark i Fyraåringseliten V75 Bjerke Söndag.
Men om vi backar bandet en månad så fick Ulf Ohlsson ett oväntat sms när han klev av flygplanet i Helsingfors. Tränaren till stjärnhästen D.D.’s Hitman, Petri Puro, frågade om han kunde hoppa in som kusk i Finlandia-Ajo eftersom Johnny Takter som skulle ha kört hade problem med ryggen.
Några timmar senare var succén ett faktum när Ohlsson styrde in D.D.’s Hitman till seger med en miljon kronor i förstapris.
– Han var otroligt bra och vann faktiskt med krafter kvar. Det är en väldigt stark och rejäl häst och springer man de tiderna som han gör så är man verkligen något alldeles extra, säger Ulf Ohlsson.

”Piggare och bättre tryck i andra heatet
Solvalla-kusken fick även chansen att köra D.D.’s Hitman i Elitloppet. Efter en tredjeplats i försöket blev han oplacerad i finalen. Men hästen hade inget flyt under vägen och med bättre klaff hade han kunnat vara betydligt längre fram enligt Ohlsson.
– Han var jättefin i Elitloppet men lite loj i försöket. Han var mycket piggare och det var mer tryck i honom i finalen. Petri Puro hade ändrat lite på huvudlaget till det andra heatet och hästen blev mer alert. Puro hade också på känn att han skulle vara bättre i det andra heatet.
Vad var det han ändrade på med huvudlaget?
– Hästen går ofta med en Murphy på ena sidan men nu satte han även på en ”Mack Lobell-muff” på högersidan. Jag vet inte om det var det som gjorde det eller om det var en kombination av att han även piggnade till av det första heatet. Han öppnade också mycket bättre i finalen.

”Otur i finalen – kunnat vara trea, fyra”
– Tyvärr hade han lite otur i finalen då jag fick korrigera honom 700-800 meter kvar. Vi tappade ett par längder där på baksidan då det blev lite snävt och struligt. Han var nästan uppe i en konkurrents vagn och tappade flera längder när jag fick korrigera honom. Utan den fadäsen är han åtminstone bland de fem främsta. Han kan till och med vara trea, fyra utan det strulet.
– Sedan ska jag säga att även om hästen var lite loj i försöket så gick han jättebra där ändå. Han hade svårt att hänga med från början och var lite småbekväm då. Men han avslutade 1.08 sista varvet och 1.06,4 sista åttahundra metrarna så det kan man inte gnälla på tidsmässigt.
Hur sätter du in D.D.’s Hitman bland alla topphästar du har kört?
– Jag har kört väldigt många bra hästar, Propulsion, Maharajah och Yarrah Boko för att nämna några. Det är alltid svårt att jämföra men visst tillhör han de bättre, helt klart.

”Plus på distansen – är otroligt stark”
Oslo Grand Prix körs som V75-7 i V75 Bjerke Söndag. Förstapriset är 1,5 miljoner kronor och D.D’s Hitman har spår nio över distansen 2100 meter med bilstart.
– Han är gynnad av medeldistans gentemot kort distans eftersom han är så otroligt stark och rejäl. Han var exempelvis inte trött efter det första heatet i Elitloppet och blåste ingenting efteråt. Detta trots att han sprang 1.09,6 så styrkan har han definitivt, menar Ohlsson.
– Det är ju positioner och dagsform som kommer att avgöra vem som vinner Oslo Grand Prix. Det är som sagt plus på distansen men från nio får han inte hamna helt fel på det om han ska ha någon chans. Han är inte borta och blir det tempo på loppet så ska han räknas.

”Makethemark fin – med och gör upp om det”
Ulf Ohlsson kör ytterligare en stjärnhäst i söndagens V75-omgång och det är Makethemark i Fyraåringseliten, V75-6. Hästen har vunnit tre av fyra starter i år och efter segern i kvalet till Kungapokalen blev det galopp som slagen på upploppet i finalen. Men senast var Makethemark tillbaka i gott slag igen och vann ett V86-lopp enkelt i Boden.
– Makethemark kändes fin senast och vann med krafter kvar. Jag tror att det blev lite täta starter till finalen i Kungapokalen då banan var väldigt hård i försöket. Jag misstänker att det var så för man såg att flera andra hästar inte heller var som bäst som hade varit med i försöken.
– Nu var det nog lite av en kombination också av att det gick så fort på sista bortre långsidan när han fick gå i dödens. Det blev ett tufft speedryck där men normalt så ska han ändå hålla bättre än vad han gjorde och ta en skaplig placering.
– Men senast var han som sagt fin igen och enligt min uppfattning så hade han vunnit oavsett om Algot Zonett inte hade galopperat i sista sväng. Det kändes så i alla fall. Nu ska det bli intressant att prova honom på 1600 meter och trots att det är tuffa hästar emot så är han en av dem som är med och gör upp om det, säger Ulf Ohlsson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet