Experten: ”Då är loppet över”

90

Redan i vintras sa Timo Nurmos till mig att Villiam är hans bästa treåring i år.

I dag får den obesegrade jättetalangen sitt elddop.

Trots att han startar i det tuffaste uttagningsloppet till Kriteriet från sämsta utgångsläget tror jag att han fixar det.

Det är återigen dags för Grand Slam 75 i eftermiddag efter flera söndagar med extra V75:or. Dagens omgång är dessutom kryddad med en jackpott som har sju miljoner i sjurättspotten.

Rent sportsligt är det en riktig höjdardag på Solvalla som bjuder på uttagningslopp till Svenskt Travkriterium och Svenskt TravOaks. De största loppen för landets treåriga hästar och de redan etablerade stjärnorna samt de nya uppstickarna finns på plats för att göra upp om de eftertraktade finalplatserna.

Grand Slam 75 inleds troligen med att kullens kung Coin Perdu vinner. Han fick förvisso sviten på nio raka segrar bruten senast när han torskade för första gången efter att ha galopperat i ledningen på upploppet med segern klar.

Han är uppfräschad nu och rapporteras träna bra igen. Blir jättestor favorit och lär släppas till ledningen efter en bit och sedan är loppet troligen över.

Jag spikar, men de som vill gardera ska tänka på On Track Banditen, som hängde på bra i E3-finalen senast efter att ha vunnit försöket, samt Pane Vino som är kraftigt på väg uppåt och som nu troligen ska tävla barfota runt om för första gången.

Vill inte spricka på Hanna

Vanquish Kronos är ett toppsto som jag gillar skarpt och hon har imponerat stort i flera lopp. Det gjorde hon även senast när hon avslutade vasst till en överlägsen seger.  Har toppchans att runda även de här konkurrenterna i den andra avdelningen. Men hon har en lite dålig rygg i starten och kan hamna långt bak, vilket gör att jag dubblar systemet.

Jag vill inte spricka på Hanna som tar ledningen och kommer att anföra länge. Hon såg jättefin ut vid spetssegern senast och har ett smaskigt utgångsläge med innerspår bakom bilen.

Kan hamna bra till trots risigt spår

Global Un Poco är favorit i den tredje avdelningen och hästen har gjort flera kanonlopp i år, bland annat när han vann Tre-åringseliten under elitloppshelgen.

Återkommer nu efter en paus och träningsrapporterna är goda.

Men här vill jag lyfta fram Spickleback Face som har varit finfin i fyra raka segrar och vann i övertygande stil senast. Är startsnabb och kan hamna bra till trots risiga spår åtta bakom bilen.

En häst som är grön i de här sammanhangen är Harrington men han är under kraftig utveckling och vann helt okörd i ett enklare gäng senast. Är en smällkaramell att se upp med liksom Alexander U.R. som inte ska nonchaleras om han sköter sig.

Auktionsdyringen Dibaba var återigen tillbaka i vinnarcirkeln senast efter två galoppmisslyckanden. Det läckra stoet är obesegrad felfri och har vunnit fem av sju starter. Bakspår nu men har definitivt fart och styrka för att bara kliva runt samtliga i GS75-4.

Men det blir två hästar på systemet då jag vill ha med den som tar ledningen och det är White Lightning som är i riktigt fin författning. Jörgen Westholms fina sto har gjort flera topplopp och var nära att vinna E3-finalen senast. Kan leda runt om.

När två slåss vinner en tredje lyder ju devisen och en riktig susare kan Virunga vara som är under stark utveckling, hade krafter kvar senast och som nu ska tävla barfota fram för första gången. Även Romance Amok har fart för att blanda sig i tätstriden om hon kommer till från spår tolv.

Perfekt läge för Camaro Brick

Husse Boko är en flott häst som vunnit fyra lopp och varit tvåa en gång i år på fem starter. Är favorit i den femte avdelningen och kan mycket väl bara vinna trots bakspår.

Men här vill jag varna för ett av mina drag i omgången och det är Camaro Brick som har ett perfekt läge. Det här är en häst som Timo Nurmos har sagt är så bra att han kan vara med i någon final av årgångslopp.

Näst senast var han mycket stark som knappt slagen tvåa efter ett mestadels tufft lopp i ”dödens” i Coin Perdu-loppet. Insatsen senast kan man glömma då hästen var förkyld men nu tränar han bra igen och han visade näst senast att han även kan öppna snabbt bakom bilen.

Såg inte lika vass ut senast

Den sjätte avdelningen är öppen och här streckar jag på då det är lite frågetecken på favoriterna. Neelix har varit duktig i sommar men struken två gånger efter senaste starten. Ergo Am var enorm vid segern näst senast men inte alls lika vass senast.

Jag vill lyfta fram hästar som Global Unlimited och Hazard Boko som båda har gjort flera jättefina lopp. Hazard Boko var strålande i uttagningen till E3 från dödens och satt fast för länge i finalen.

Vet inte hur det känns att förlora

Grand Slam 75-avslutningen bjuder på omgångens bästa lopp med flera treåringar av riktigt hög klass. Helt klart det tuffaste uttagningsloppet till Kriteriet. Svante Båth lär ha sagt att Very Kronos (obesegrad felfri) kan vara lika bra som Coin Perdu. Kan mycket väl leda runt om ifall han sköter sig.

En som inte vet hur det känns att förlora efter fem starter är Villiam. Den maffige treåringen efter Muscle Hill och Gold Strike har varit mäktig att skåda vid segrarna på slutet och vunnit med krafter kvar varje gång enligt tränare Timo Nurmos som hela tiden har haft siktet inställt på ett enda stort lopp i år, vilket är Kriteriet.

Nurmos blev såklart besviken när han såg startspåret och det är givetvis tufft att i sjätte starten bara gå ut och runda de här konkurrenterna i det hårdaste loppet.

Men Villiam är något alldeles extra och en ny stjärna i vardande. Han lägger mycket mark under sig och hästen gör ett sådär härligt flegmatiskt intryck. Enligt Nurmos har han alla egenskaper som en topphäst ska ha och jag blir inte det minsta förvånad om vi får se en imponerande insats i dag när Villiam bara kliver runt hela gänget och rundar samtliga.

Grand Slam 75 från Solvalla sänds i TV12 15.30.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 5 Coin Perdu (3–2)

GS75-2: 9–1 (4–5)

GS75-3: 8–5–1–3–4–9–2 (7–12)

GS75-4: 9–1 (2–12)

GS75-5: 10–2–12 (4–3)

GS75-6: 8–1–2–3–10–11–9–4 (5–6)

GS75-7: 12–1 (9–11)

1 344 rader/1 344 kronor

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikel”Nya stjärnan lurade upp oss på läktaren”
Nästa artikelSupertalangen var överlägsen – igen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.