Fågel eller Fisk på V75?

33

hulte magnus

Hulte Magnus och Ulf Ohlsson segerdefilerar efter Dubbelcupens final i Rättvik i augusti 2013. Duons första triumf i V75 tillsammans.Foto av Kanal 75

Hulte Magnus var tvåa i SM i fjol och är ett av landets bästa kallblod.
Men om åttaåringen ska vara fågel eller fisk i comebacken på lördag vågar inte tränaren sia om.
– Det är svårt att vara spelare en sån här gång när inte ens jag som har hand om hästen vet var han står riktigt, säger amatören Leif Jonsson med licens på Hagmyren.

Det har handlat om vinterträning sedan Hulte Magnus ställdes av för säsongen i oktober efter en säsong då han på allvar växte in i eliten.
Månprinsen A.M. var jättefavorit i SM-loppet i augusti och vann efter behag – men bakom spurtade hälsingehästen bäst av alla.
Hulte Magnus vann V75-lopp under 2013 och 2014 tillsammans med Ulf Ohlsson. På lördag är duon ganska mycket betrodd i V75-5 i jackpotomgången i Gävle, där en ensam vinnare bli runt 48 miljoner kronor rikare.
Leif Jonsson jobbade som bankman i 20 år innan han växlade om och blev amatör på heltid i början av 1990-talet.
Torsdag morgon är det träning som gäller. Hustrun Annika får ropa in Leif från gården i den lilla byn Hulte – mellan Hudiksvall och Sundsvall – när vi ringer för tips.
– Jag skulle just ut och köra Magnus faktiskt. Det var länge sedan han startade, ungefär fyra månader. Men han har känts fin då vi tränat på här hemma efter skogsvägarna i alla fall. 12 Mel Odin, 14 Guli Järven och min häst är ganska jämngoda. Men Guli Järven står 20 meter sämre till och ska jag tippa någon på lördag tror jag att Micael Melander vinner med Mel Odin, säger Leif Jonsson.

Saknar tempo i kroppen
Hulte Magnus är stark och brukar köras offensivt. Ett så kallat springspår på lördag kan både vara bra och dåligt då hästen inte är jättesnabb den första biten.
Värste konkurrenten Mel Odin har ett stängt åttondespår. Ett dåligt läge?
– Jag tror inte Mel Odins spår behöver vara så tokigt. Melander har rygg på Lärkan som är ganska snabb den första biten. Så han lär hamna skapligt till direkt, säger Leif Jonsson.
Hulte Magnus har aldrig segrat i någon av sina årsdebuter. Lägg till att det tänkta snabbjobbet inne på Bergsåker i fredags bara blev ett lunka-på-jobb, vilket Leif håller som en stor miss i planeringen.
– Vi behövde ett snabbare jobb än det han får på skogsbilvägarna här omkring så jag åkte sex mil till Sundsvall. Tyvärr var banan så hård att jag inte kunde köra något riktigt jobb utan ett i 1.40-fart bara. Magnus kändes ju fin på alla sätt – men jag är rädd för att det saknas tempo i honom nu.
Du håller låg profil – det ska endast vara outsiderchans då?
– Ja, jag kan varken säga varken bu eller bä hur han står sig i konkurrensen och är rädd för att han behöver det här loppet för att komma igång. Han ska gå med skor som vanligt, vi ändrar ingenting eftersom det fungerat så bra tidigare.
Du föder upp dina hästar själv och namnet Hulte är efter byn ni bor i. Berätta mer.
– Jag jobbade på bank tidigare och började med det här 1992 och har fött upp uppskattningsvis ett 20-tal hästar. Det började väldigt bra med den första egna uppfödningen. Hulte Tina (född 1987) vann 26 lopp och tjänade nästan 900 000 på den tiden. Hulte Tilda (1,6 miljoner) var en annan väldigt bra som också sprang svenskt rekord. Av dagens hästar är Hulte Nova och Hulte Magnus stjärnorna, säger Leif Jonsson.
Amatören från byn Hulte i Hälsingland håller Hulte Magnus som gårdens bästa uppfödning genom tiderna. Det finns en hel del utveckling kvar i åttaåringen. Men det är längre fram i vår och sommar Magnus ska vara som bäst. På lördag är han ”bara” en outsider.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.