Fascination tillbaka på tronen!

210

fascination

Fascination har inte abdikerat.
I Derbystoet hemma på Jägersro visade hon att hon fortfarande är kullens drottning.
– Det är så oerhört känslosamt att få vinna ett derby på Jägers som Malmöpåg, sa hästens tränare Lars I Nilsson innan rösten sprack och segertårarna kom.
Efter att ha varit obestridlig etta bland landets ston födda 2009 som två- och treåring har Fascinations krona halkat lite på sniskan i år. Storloppssegrarna har uteblivit och inför derbyhelgen låg hon på femte plats på listan över landets vinstrikaste fyraåriga ston under 2013. Men i Derbystoet återställdes ordningen.
– Jag är bara enormt glad och tacksam för att vi har den här hästen. Man kan inte begära av en häst att hon ska göra allt det här för oss – all den här glädjen, det är helt otroligt, sa Lars I Nilsson.
Johnny Takter satt som vanligt i sulkyn och han sparade inte på krutet från start. Från spår fyra sprintade Fascination till ledningen och där fick hon sedan trava i lågt tempo. I slutkurvan såg hon ut att gå mot en promenadseger men på sitt något oinspirerade manér släppte hon konkurrenterna in på livet över upploppet. Någon riktig fara för segern var det emellertid aldrig då värsta hotet Your Highness satt fastlåst i hennes rygg.
– Jag visste att jag var tvungen att trycka av från start och försöka komma förbi Björn (Your Highness), för det är ingen riktig toppform på hästen. Jag tror faktiskt att det här var hennes lägstanivå, sa Takter och tillade:
– Det här var fjärde stora segern vi tog tillsammans och hon har en speciell plats i mitt hjärta. Hon är lättkörd och begåvad, en underbar häst.
Förstapriset på en miljon kronor för upp Fascination på 5,6 miljoner kronor insprunget. Segertiden skrevs till 1.13,7 (2 140 meter, autostart). Tvåa inkom Åke Svanstedts Rica Neo (Jorma Kontio) och tredjeplatsen gick till Ulf Stenströmer Your Highness (Björn Goop).

Ola Johansson