Favoriten på hugget inför superloppet

30

Här får travtränaren och TV4-profilen Sofia Aronsson en dejt med en av Prix d’Amérique-favoriterna

1 av 3 | Foto: Björn Ekmark

Sofia Aronsson, Readly Express och stjärnhästens skötare Inga Perk.

TRAV16 januari 2018 13:23

Readly Express är på hugget.

Svenskstjärnan spås bli favoritspelad i världens tuffaste travlopp om två veckor – och verkar veta om det.

– De här bästa hästarna är inga oroliga själar, säger travtränaren och TV4-profilen Sofia Aronsson, under besöket hos topphästen i Frankrike.

Det återstår bara 12 dagar innan det som kallas världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique, avgörs på Vincennes.-banan i Paris.

Efter att ha segrat (och därmed kvalat in till PdA) i Prix Tenor de Baune och spurtat frenetiskt bakom Bold Eagle och vinnande Bird Parker i Prix de Belgique, spås svenskfödde Readly Express, tränad av Solvallaproffset Timo Nurmos, bli favoritspelad i det stora slaget.

”Som en familj”

När Kanal75, produktionsbolaget som producerar all trav-tv, besökte hästen under tisdagen var han verkligen på hugget, som bilden ovan antyder.

– Han är verkligen på hugget! Det är både en trevlig häst och en trevlig skötare (Inga Perk), säger travtränaren, Frankrike-experten och TV4-profilen Sofia Aronsson.

– Man ser att han är speciell.

Kan du utveckla det.

– Man ser på hästen och skötaren att de trivs med varandra, det är som en familj. Readly Express är en väldigt självsäker individ. Han visade ganska tydligt när han gillar saker, då bjuder han till och är högst medverkande, men när han äter eller vill göra något annat, då skiter han i oss och gör det. Det är en riktigt trevlig häst med mycket personlighet. De här topphästarna är väldigt starka i sig själva, det är inga oroliga själar.

”Kanske den jag tror mest på av alla”

Aronsson som har full koll på fransk travsport var på plats och jobbade på Vincennes i helgen då det sista genrepet, Prix de Belgique, avgjordes.

Därmed har hon färska synintryck från loppet och även pratat med många aktiva efter loppet.

Hur går snacket, vem tror du vinner Prix d’Amérique?

– Jag tycker det finns tre hästar som höjer sig. Det är våra svensktränade hästar, Propulsion och Readly Express och Bold Eagle (som jagar tredje raka segern i storloppet).

– Vem som vinner? Det är mycket vem som får bästa loppet, för det är tre fantastiska individer, men jag blir absolut inte förvånad om Readly Express vinner, det är kanske den jag tror mest på av alla.

– Snacket går ju, kollar man loppen han har gjort härnere, hur han ser ut och han kanske den som är mest oöm av dem, skulle jag vilja säga. Han ser ut att trivas fantastiskt bra på Vincennes också. Men, det är superhästar allihopa, det är bara en fröjd att jag får åka och träffa dem utanför banan, utan sele på sig, det är lärorikt för mig som tränare.

”För hårt dömd”

Franske superhästen Bold Eagle har laddat upp med, hans mått mätt, svala prestationer och har inte vunnit sedan i augusti i höstas.

– Jag tycker han blir lite hårt dömd, för att han har bara varit etta och tvåa i hela sitt liv, förutom vid fjärdeplatsen i Elitloppets final. Jag tror inte han är slut, eller det kan man inte säga om en häst som blir etta och tvåa hela tiden. Det är individer och inte bilar vi jobbar med, man får inte glömma det. Det är kött och blod och man måste acceptera att de har bättre och sämre dagar och bättre och sämre perioder. Jag tror och hoppas att Bold Eagle är på topp nästa söndag, så tror jag att jag får se det häftigaste Prix d’Amérique jag har sett.

Prix d’Amérique körs söndag 28 januari.

16 januari 2018 13:23

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.