Kihlström: ”Han hänger med onormalt länge”

24

Foto: ATG Play

Västerboonthenews följer startbilen i lördags Gulddivision på Jägersro

TRAV16 januari 2018 14:48

Västerboonthenews vann Gulddivisionen på Jägersro i lördags.

Snackisen efter loppet: startmomentet, där hästen ser ut att ”jaga” startbilen.

– Han hänger med onormalt länge, säger kusken Örjan Kihlström.

Tioårige Västerboonthenews ser ut att vara bättre än någonsin.

I lördags vann han Gulddivisionen på Jägersro lekande lätt, och tog därmed sin åttonde seger på de 13 senaste starterna. Han har inte varit sämre än tvåa i ett travlopp sedan juli i fjol då han slutade fyra, och det var tolv starter sedan.

Men snackisen efter loppet i lördags handlade inte mest om ännu en seger, utan om startmomentet.
På tv-bilderna ser det ut som om kusken Örjan Kihlström får ta upp Västerboonthenews kort efter start, för att denne inte ska springa ikapp startbilen.

”Det är fantastiskt”

Kusken Örjan Kihlström berättar.

– Jag tänkte faktiskt inte så mycket på det under själva händelsen, och det är inte så att jag tar upp honom medvetet. Men, det var några som pratade om det efter loppet så jag tittade på det, och det ser faktiskt lite så ut, säger Örjan Kihlström och fortsätter:
– Man hänger alltid med startbilen så länge hästen vill, men han ser ut att hänga med onormalt länge, det måste jag säga.

Men du tar inte upp hästen medvetet?

– Nej, det gör jag inte.

Vad säger du om Västerboonthenews?

– Han kändes jättefin, och det är fantastiskt att en häst som blivit tio år kanske är bättre än någonsin och håller så här bra, det är skoj.

”De andra såg ut att stå stilla”

Hästens tränare, Halmstadproffset Lars Brindeborg, har också tagit det av snackisen.

– Jag har faktiskt inte sett det själv ännu, jag ska göra det, men jag har hört att folk säger att det ser ut som att hästen jagar startbilen, skrattar Brindeborg och fortsätter:
– Det kan ju ha varit något fel på startbilen också och att den inte gick lika snabbt som den brukar, men folk säger att bilen inte hann undan.

Hur upplevde du själv startmomentet?

– Man ser så dåligt därifrån jag stod och såg loppet, men det som förvånade mig mest var att Oasis Bi, som ju är en av landets startsnabbaste hästar, var så långt bakom när de kom förbi mig i första kurvan. Men det är klart, de kanske inte körde för fullt med honom heller.

Vad säger du om den startsnabbhet som din häst besitter?

– Ja, de andra såg ju ut att stå stilla, men han öppnar ju alltid bra min häst och Örjan är så duktig att få fart på honom, Örjan är makalös och så komplett på allting och jag tror faktiskt aldrig att han missat ledningen någon gång med Västerboonthenews.

”Han är svårslagen för dagen”

Formen på din häst?

– Ja, vad ska jag säga? Jag var så jäkla nöjd med honom efter andraplatsen i Halmstad efter hur hästen kändes, och det var väl ungefär så han visade i lördags, han lekte ju och vann helt okörd. Det är svårt att säga, men det kan ha varit bland de bättre lopp som han gjort, säger Lars Brindeborg och fortsätter:
– Han gick i mål med gott om krafter kvar, och jag är så tacksam att han är så på tårna för dagen, och att han till och med går framåt hela tiden.

Vart tror du det kan bära?

– Jag är försiktig med sådant, jag är bara så tacksam att han är i det skick som han är, samtidigt så har han ju närmat sig de bästa, absolut. Om ingenting händer och han bibehåller sin form så blir han säkert inbjuden till lite lopp framåt vår och sommar och det ska bli kul att se honom när han möter de bästa sen, det springer inte ifrån honom i varje fall. Både psykiskt och fysiskt tycker jag att han lyfter sig hela tiden, och fast att han startar tätare nu så är han mycket fräschare och bättre. Jag vet inte hur högt vi kan spänna bågen, men det får visa sig.

Vad väntar härnäst för honom?

– Jag vet inte det ännu, han har bara skrittat efter segern i lördags, men jag blickar lite mot V75 på Kalmar. Han är svårslagen för dagen, som det känns.

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Lars Brindeborg

16 januari 2018 14:48

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.