Felfri är han obesegrad

299

Felfri är han obesegrad

Galopper vid fel tillfällen har kostat miljoner men felfri är han obesegrad.
På lördag förgyller Svante Båths kanske kapablaste häst V75-tävlingarna i Skellefteå.
– Jag håller honom högt, säger Solvallatränaren.

Fyraårige Very Kronos (V75-1) har galopperat fem gånger. Övriga elva lopp som han ställt upp i har han vunnit. Hur bra han är vet inte ens han tränare.
– Det är det som är det roliga, att inte veta hur hög potential han har. Men jag håller honom högt, det har jag aldrig gjort någon hemlighet av. Samtidigt vet jag vilken brokig väg det kan vara, säger Svante Båth.

”Då är det väldigt jobbigt”
Och brokig är precis vad Very Kronos väg är. Även om 11 segrar på 16 starter är varje travhästägares dröm har galopperna kommit i fel lopp och kostat enorma pengar. I fjol galopperade hingsten i kriteriefinalen, där han vi seger hade fått fyra miljoner kronor, och i augusti brände han chansen till en lika fet segercheck i Svenskt Travderby när han straffade ut sig redan i uttagningsloppet. Någon röd tråd mellan galopperna har inte Svante Båth hittat och kusken Erik Adielsson sa efter segern i senaste loppet att det i princip är omöjligt att veta hur hästen ska bete sig innan det är skarpt läge.
– Så är det ju. Det är något i det mentala, bekräftar Båth och sticker inte under stolen med att även hans rutinerade nerver är svåra att hålla i schack när Very Kronos är med bakom startbilen.
– Då är det väldigt jobbigt och värst är det nästan 100 meter innan starten går på något vänster.

Fyra av fem galopper efter långa resor
Tre av de fem galopperna har kommit från spår två bakom startbilen. Men Very Kronos har även galopperat från spår fyra och sex. På lördag har han spår fem för första gången.
– Jag tror inte att spåren spelar någon större roll beträffande galopprisken, men naturligtvis går startbilsvingen långsammare desto längre ner man är så det sämsta för honom är nog spår längre in. Spår fem känns helt okej, säger Båth.
Om man letar vidare för att ändå försöka hitta den där röda tråden mellan galopperna kan man konstatera att fyra av dem kommit efter långa resor – till Skellefteå, Umeå, Boden och Malmö. Den teorin haltar emellertid den också.
– Vi har åkt till Halmstad och det gick bra. Han har inga problem med att resa. Tvärtom. Han äter och dricker jättebra när han är ute och reser. Den här gången kommer han åka på fredag och övernatta i Sundsvall.

På topp i träningen
Att försöka räkna ut om Very Kronos kommer att sköta sig eller inte när han på lördag startar som favorit i silverdivisionen är alltså ingen lätt uppgift. Svante Båth tycker att galopprisken får värderas utifrån hästens statistik och 5 galopper på 16 starter motsvarar 31 procents galopprisk. Eller 69 procents chans till felfri avgång och seger om man så vill. Hur som helst är det en vältrimmad häst som kommer till Skellefteås V75-tävlingar.
– Han mår bara bra och har tränat på som han ska. Jag är helt nöjd med honom och har inget att anmärka på, säger Svante Båth, som inte räds det tuffa motstånd som väntar.
– Det är tufft att gå ut i silverdivisionen men samtidigt håller jag honom högt. Det var inte så tokigt motstånd när han vann i Eskilstuna Fyraåringstest i somras, så nog har han varit ute i liknande konkurrens. Men det viktigaste är att han sköter sig, det är den bittra sanningen med den här herren.

Föregående artikelTvå chanser att slå till inom V75
Nästa artikelBjörn Goop fick en minnesvärd kväll

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.