Fernlund: ”De gör travet levande…”

24

Travsporten väcker känslor. Enorma känslor.

Det blev mängder med tårar i Karlstad på V75.

Sedan bjöd On Track Piraten på fartfest – mitt i vintern.

Önas Igor, Gärdsjö Aragon, Barkevious Mingo. Vad dessa tre hästar har gemensamt? Samtliga är amatörtränade och vann V75-lopp på Färjestadstravet i Karlstad.

Det är alltid fantastiskt att se de små ­tränarnas enorma glädje och stolthet över sina fyrbenta familjemedlemmar.

För det är faktiskt så hästarna blir behandlade, som tränarnas egna barn. Stortränarna i all ära, de dominerar sporten, men amatörerna med en-två hästar är minst lika viktiga. De gör travet levande och det finns enormt många eldsjälar som dag ut och dag in drömmer om att vinna på just V75.

”Vackert är ordet”

Önas Igor dominerade loppet från start till mål, Gärdsjö Aragon likaså och Barkevious Mingo ville inte vara ett dugg sämre.

Samtliga vann sina lopp från tätpositionen och det är ofta segermelodin på just den aktuella banan. Kort upplopp och bra underlag är faktorer som gör det tufft för hästarna från bakspår att komma till sin rätt.

Gladast på hela Färjestadstravet var nog Nils L Norelius, en 59-årig amatör i travmetropolen Åmål som tränar Barkevious Mingo. Efter loppet kunde han inte hålla tårarna tillbaka och hans sätt att uttrycka sin stolthet till hästen präglar travsporten.

Vackert är ordet – och när en vuxen karl ”bryter ihop” i tårar förstår man verkligen hur mycket travet och sporten betyder för entusiaster ute i stugorna. Travet berör enormt mycket och det får vi bevis på varje vecka. Det ska lyftas fram.

Rekordet i stor fara

Och så vann On Track Piraten – har du hört det förut? Det har länge varit tjatigt, men hur bra är han egentligen? På en vintrig Färjestadsbana krossade han konkurrenterna och avslutade det sista varvet i överljudsfart (under 1.10 den sista kilo­metern) och såg återigen fantastiskt fin ut. Segertiden skrevs till mycket imponerande 1.10,7 och det mitt i vintern. Nu ska det tilläggas att banan höll bra klass, men vågar man ens tänka på vad segertiden hade blivit en halvljummen dag i april? Herregud.

Hans R Strömberg lyckas på något mirakulöst sätt hålla sin häst på bra humör hela tiden och hästen har en kropp som gör att han tål hård träning och tävling. Han är född till en stjärnhäst helt enkelt.

Nu är motståndet på vintern inte det blodigaste, men ingen som helst skugga ska ­falla över On Track Piraten som tog seger 21 på V75 och passerade därmed sago­hästen Legolas i V75-ligan.

Det är sjukt stort, men till ledaren saknas det många segrar då Jan-Olov Perssons kallblodsgigant Järvsöfaks dominerar med 48 vinster.

Det kretsen kring On Track Piraten har i sikte är dock Callits rekord för varmblod, som är 27 segrar i travets elit­serie. Det rekordet är i stor, stor fara.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Fernlund: ”De gör
travet levande…”

Föregående artikel”Han kan aldrig ha en dålig dag”
Nästa artikelResultat och eftersnack V75 Färjestad

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.