”Finns inga gränser hur bra han kan bli”

60

Supertalangen Villiam vann Svenskt Trav-Kriterium på nytt världsrekord.

För Trav365 berättar Timo Nurmos om nya stjärnan i stallet, att Villiam är bättre än självaste Readly Express som treåring och att det kan bli avel tidigt.

– Det är så jättestort intresse, säger han.

Inför Kriteriefinalen på Solvalla i söndags hade den treårige råtalangen Villiam, efter superhingsten Muscle Hill, sprungit in 155 000 kronor och var ”grönast” i det tolv hästar stora startfältet med sina sex starter i karriären.
Vad Timo Nurmos gick ut och gjorde? Vann på nytt världsrekord, 1.12,0 över 2 640 meter med bilstart, och charmade en hel travvärld.
Efteråt kunde inte tränaren prata, känslorna var för starka.
Anledningen: Timo har själv fött upp och äger Villiam, som han döpt efter sin farfar som han inte hann träffa då han dog i kriget.
– Det var mycket känslor, självklart. Det är det största jag har vunnit. Jag har kanske vunnit större lopp, men det här var den mest känslosamma, det är egen uppfödning, namnet Villiam är efter min farfar och jag hade mamman Gold Strike sedan hon var tio månader. Det är stort! Och man måste tänka på vilket lopp hästen gör. Vilket lopp!

Efter världsrekordloppet: ”Var inte ens trött”

Ja, hästen laddades iväg från sitt sjundespår av kusken Jorma Kontio, men blev hängande i en vid förstasväng innan han kunde forceras till ledningen efter runt 500 meter.
– Han var inte tom i mål, han spelade med öronen. Han var inte ens trött. Han springer bara så mycket han behöver. Det är inte normalt, att gå såna världsrekord-tider, och inte vara trött. Det är onormalt och fascinerande.
Efter loppet drog hästen inte en pust – och stod blixtstill vid vinnarcirkeln, trots det massiva pressuppbådet.
– Han är så van, trots att han knappt gått några lopp. Det är den coolaste häst jag har haft. Readly Express (Timo Nurmos andra superhäst) är jättecool, men den här är ett snäpp coolare. Men samtidigt så tränar vi mycket på det, vi stressar aldrig hemma i stallet eller i träning, det är jätteviktigt att hästarna ska leva ett liv utan stress. De ska trivas, må bra, träna bra och njuta av livet. 
Jag kan lova att Villiam njöt mest av alla i går, mer än oss människor, han älskade att stå där efter loppet och titta på alla människor.
Enligt proffstränaren är Villiam den perfekta hästen.
– Han är utöver det vanliga. Han har allt. Toppstam, exteriör, hjärta och lungor, stora hobar, bra ben, enormt psyke och vilken jäkla härlig gång det är i honom. Dessutom är han en dröm att köra, det finns inget att klaga på, det gör det normalt med nästan varenda häst, förklarar han.
– Han är stor också, men springer med sitt huvud i rätt position, jag kan inte hitta några fel på honom.

”Bästa unghäst han har kört”

Det här låter ju nästan f ö r bra, hur bra kan han bli i framtiden?
– Det finns inga gränser hur bra han kan bli.  Han har aldrig varit trött. Han är otroligt stark, men även speedig. Han är allround och kan gå på alla distanser, från 1 600 meter till Prix d’Amérique-distansen (2 700 meter).
– Om han får gå några fler bilstartslopp så kommer han bli jäkligt snabb ut också.
Kan du jämföra honom med Readly Express som treåring, som också vann Kriteriet, på 1.12,8 från utvändigt ledaren?
– Som treråring är Villiam bättre. Readly var bra och har gjort det fantastiskt. Men han vann på 1.12,8 och Villiam vann på 12-blankt. Jorma sa det att Villiam är den bästa unghäst han kört, det får du prata med honom om, men han sa det. Både Villiam och Readly Express är fantastiska hästar och det är jättekul att de står i mitt stall. Det är svårt att hitta en bättre häst än Readly Express i hela världen.
Så har du kanske gjort det – och står i ditt stall?
– (Tystnad). Ja. Men de tävlar inte mot varandra i alla fall, det är tur, ha ha. Det tar många år.
I och med att Timo Nurmos både tränar och har fött upp Villiam kunde han inkassera drygt fem miljoner kronor efter Kriteriesegern.
Hur firade du?
– Jag var kvar på Solvalla länge, sen så åkte jag hem och åt en äggmacka. Frun stekte en äggmacka till mig. Det blev inte mer än så, men vi får fira mer sen. I dag har det varit en normal dag med att träna hästar. Vi har den finska kriteriefinalen på lördag, trav här på Solvalla onsdag och V75 på lördag också. Det är kul, det var inte jobbigt att vakna i dag. Det är roligt att gå till jobbet och jag mycket nöjd med mitt yrkesval, jag tycker om hästar – och det kommer från hjärtat.
Villiam har varit en snackhäst länge – hur många har velat köpa honom?
– Hur många vet jag inte, men vi bestämde i familjen att vi aldrig säljer, det är så mycket känslor med, egen uppfödning som sagt, min farfars namn, pengar är inte allt.

”Bättre än att vänta tio år…”

Kriteriefinalen var Villiams sista start för i år. Nu väntar avelsvärdering i höst. Och just avel är något som kan bli hyperintressant för den ståtlige fuxen. De senaste dagarna har intresse visats – från i princip hela världen.
– Det är helt annat med avel, om man gör någon deal eller syndikerar, det är redan mycket, mycket intresse.
Readly Express togs till avel direkt efter Kriteriesegern. Något liknande kan vänta treårige Villiam.
– Man måste tänka lite på det, hur vi gör, det är inte bestämt. Det var en utmaning med Readly Express att avla och tävla. Man travsporten går framåt om man tar de unga hästarna till avel, det är samma chans med Villiam. Det är bättre än att vänta i tio år på att avla.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLista: De gör upp i det tyska storloppet
Nästa artikel”Så fin man kan begära – vi spikar”

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.