– Formen så bra som den kan bli

31

Framåt sommaren blir han Eskilstunatränare.

Men han lär hinna bokföra sig för ytterligare V75-segrar innan flyttlasset går.

I dag selar Solvallas Svante Ericsson ut två segerfarliga hästar i Bollnäs.

Det går bra för Svante Ericsson. I dagsläget tränar 25-åringen 15 hästar på Julmyra Horse Center i Sala och 4 segrar på 25 starter har det blivit så här långt i år. Men snart lastas hästar, vagnar och seldon för transport till Eskilstuna och en travanläggning där en annan Eriksson bedrivit framgångsrik tränarrörelse under många år – Håkan ”Hockey” Erikssons Berga gård.

– De har rustat upp och gjort jättefint så planen är att flyttlasset ska gå dit i slutet av april, början av maj, säger Svante Ericsson.

”Tål rejäl öppning”

Det är övervikt av unghästar i Svante Ericssons stall och bland hästarna på träningslistan är det sju som har startat under 2017. Al’s Winnermede är den mest kända av dessa men han har inte satt nosen först sedan V75-segern i december. I stället är det Obelix Skift (V75-5) och Blue Star Champion (V75-6) som visat toppform och bokfört sig för två segrar vardera. Båda gjorde starka insatser i V75 på Ericssons blivande hemmaban för två veckor sedan – Obelix Skift blev fyra och Blue Star Champion vann – och nu ska de på nytt ut i travets elitserie.

– De tränar i lag och båda känns som att de håller formen som den var inför senast, och då gjorde de jättebra lopp, säger Ericsson.

Obelix Skift stack senast till ledningen i en snabb öppning men släppte ifrån sig initiativet på den första bortre långsidan. Varvet från mål lyftes han ut som första häst i andraspår och därifrån höll han starkt. Den här gången lottades han till spår sex bakom startbilen och därifrån blir det laddning mot spets.

– Formen är så bra den bara kan bli och med tanke på hur bra han öppnade bakom bilen senast tycker jag att vinstchansen höjs rejält i det här loppet som bara är 1 640 meter. Han är ganska oöm och tål nog att gå en rejäl öppning. Skulle vi komma till ledningen tror jag att han är svår att slå. Han är inte helt borta om han skulle hamna någon annanstans heller.

Svårt att välja vinnare

Obelix Skift ska tävla med skor på hovarna igen och det ska även Blue Star Champion. Den senare ska dessutom få ryckhuva på öronen igen. Samma huva som låg kvar i stallet när hästen senast levererade en rykande segerspurt från tredje par invändigt.

– Då hade jag tagit bort huvan för första gången och det gav jättestor effekt. Han är lite bakrädd av sig så han blev väldigt, väldigt laddad. Det funkade bra när det var 1 640 meter men nu när det är 2 640 meter vill jag inte att han ska vara så taggad så nu får jag döva ner honom lite igen.

– Distansen är inte något större problem, han är stark och rejäl också. Det blir samma upplägg som senast och får han en fin resa kommer han bli farlig.

Vilken av hästarna som har bäst segerchans har Svante Ericsson svårt att säga.

– Sist sa jag Obelix men då vann Champion… Jag vet faktiskt inte men jag tycker att det oftast är lättare att vinna i klass II så jag måste nog säga Obelix ändå.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
– Formen så bra som den kan bli

Föregående artikelV75 System och intervju till Bollnäs 11 mars 2017
Nästa artikelTränarens varning: Tror på sin skräll

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.