Forne unghäststjärnan på G inför V86

27

unghäststjärna final oak v86

Han har inte vunnit lopp på över ett och ett halvt år.
Men nu är han på gång.
På onsdagen kan forne unghäststjärnan Final Oak få jackpotmiljonerna att regna över V86-spelarna.

Som treåring tillhörde Final Oak (V86-4) de bästa hästarna i kullen. Han tog flera imponerande segrar på Solvalla och i det största loppet för svensfödda treåringar, Svenskt Travkriterium, slutade han trea. Men sedan började det strula för honom och i vintras valde ägaren Mikael Stärling att ta hem den nu femårige hästen till Stockholm. I Stärlings regi har Final Oak hittat tillbaka till sig själv.
– Han var minst sagt ett osäkert kort när vi tog hem honom. Men han var rätt så fin när han kom och vi har jobbat på och försökt hålla honom fräsch och glad. Det känns som att vi har lyckats och nu har han börjat visa sin rätta sida igen, säger Mikael Stärling, som både äger och tränar hästen.
Men inledningen på säsongen har inte gått helt som på räls för Final Oak. Efter att ha slutat trea och tvåa i årets två första starter tvingades han till ett två månader långt tävlingsuppehåll på grund av halsinfektion följt av ömmande ryggmuskulatur. De problemen är han kvitt nu och när han var tillbaka på banan 11 april tog han en mersmakande andraplats bakom segerstaplaren Coldtown.
– Jag var väldigt nöjd med honom senast, att gå ut och göra den prestationen efter två månader var bra. Framför allt var det bra att han travade så bra. Tidigare har han emellanåt ”dragit ett bakben”. Jag hörde någonstans att han gick 1.10,7 sista 700 meterna och att han fick stryk av Coldtown är inte mycket att säga om.

”Utveckling kvar i sig”
Nu väntar start hemma på Solvalla för Final Oak och någon häst av Coldtowns kaliber syns inte till i startlistan. Det är superjackpot på V86-spelet och en ensam vinnare med alla rätt kan bli 14 miljoner kronor rikare. Final Oak startar med nummer tio bakom startbilen i ett lärlingslopp över 2 140 meter.
– Han har gått ett lättare jobb och lite långsam körning efter senast och allt verkar bra med honom. Men han är verkligen ingen träningshäst. När man tränar honom lurar han en fullständigt och man kan inte tro att han är en så pass bra häst som han är. Men jag tycker att han har visat att han har skallen och fysiken kvar och jag tror stenhårt på att han har utveckling kvar i sig.
Hur ser du på onsdagens lopp?
– Han möter rätt så bra hästar och jag hade önskat ett bättre startspår. Men vi får hoppas att han kommer till i loppet och blir det lite körning är han inte sämre än de andra. Han har en bra kusk (Lasse Punkari reds.anm.) och jag tror att spelarna gör säkrast i att strecka honom.
Final Oak ska som senast tävla utan skor på hovarna och med helstängt huvudlag. Nytt för den här gången är att han ska gå med en så kallad jänkarvagn.
– Det har han inte gått med på väldigt länge men det funkade bra när han gick med det som treåring.
Framtiden får utvisa om Final Oak på nytt kan nå den stjärnstatus han hade som treåring. Kanske börjar vägen dit på onsdagskvällen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.