Elitlopp trots otillåtet medel i kvallopp

24

solvalla omdiskuterad

Inbjuden till Elitloppet.
Nu visar det sig att amerikanske hästen Wind Of The North genomfört ett kvallopp med ett otillåtet medel i kroppen i januari.
– Olyckligt men inget som påverkar hästens start i Elitloppet, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

Det är facktidningen Travronden som avslöjar nyheten om Wind Of The North i sin utgåva på tisdagen. Solvallas sportchef fick vetskap om vad som hänt först efter den publiceringen.
Så sent som i lördags tillkännagav Solvalla att Wind Of The North och tränaren Daryl Bier bjudits in till årets upplaga av Elitloppet.
– Det var en nyhet även för mig det där. Men efter att ha satt mig in i vad det handlar om kan jag säga att det inte påverkar vårt beslut att bjuda in hästen, säger Solvallas sportchef Markus Myron.
Enligt Travronden fastnade femårige valacken Wind Of The North i en dopningskontroll efter ett kvalificeringslopp i slutet av januari i år. Hästen hade sprungit med flunixin i kroppen, ett vanligt förekommande läkemedel för hästar och en verksam substans i exempelvis Finadyne och Cronyxin.

Godkänt vid behandling
Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström berättar att det handlar om ett preparat som är godkänt att behandla hästar med i Sverige.
– Det är smärtlindrande och antiinflammatoriskt. Vi hade tidigare i Sverige ett stort antal positiva fall med just flunixin där många fall sannolikt har berott på så kallad kontamination (”smitta” via hästspillning etc). Flunixin bryts inte ner i miljön. Numera finns en så kallad rapporteringsnivå, internationellt benämnd screening limit för flunixin. Det innebär att låga och overksamma nivåer, som man exempelvis oftast får vid kontamination inte betraktas som positivt fall, säger chefsveterinär Göran Åkerström.

Tränaren bötfälldes
Travronden berättar att Wind Of The North testades positivt för det smärtstillande och, som tidningen skriver, dopningsklassade preparatet, efter ett kvallopp på Dover Downs den 28 januari i år.
Tränaren Daryl Bier dömdes till 2 000 dollar i böter och hästen ådömdes att göra ett nytt kvallopp.
Solvallas sportchef Markus Myron:
– Hästen har startat flera gånger efter det och jag kan inte alls se att det ska ha varit något uppsåt bakom eller förstår syftet med att någon medvetet skulle vilja dopa sin häst inför ett kvalificeringslopp, säger Markus Myron.
Så inbjudan till Elitloppet kvarstår för Wind Of The North?
– Ja, vi finner ingen anledning att inte stå fast vid den.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.