Framtiden för V75

19

dd-tips dd-blogg

V75 schemat för 2016 presenterades i dagarna. Från början av Januari 2016 till Juni 2016 hinner man med sju extra omgångar (nåväl, sex om man tänker sig att det skulle legat en omgång på lördagen då det är Påskafton). Från Juni till December ut hinner man med inte mindre än 14! extra omgångar (med reservation för att jag räknat fel på någon). Det har visserligen körts ett antal extraomgångar en längre tid men nu håller man verkligen på att urvattna varumärket V75. Värst blir det över Julhelgen. Man kör i vanlig ordning uppesittarkväll den 23:e, då på Örebro. Juldagen har Umeå travbana Umåker hand om V75. Annandagen är det i vanlig ordning V75-finaler på Solvalla. Den 28:e, en Onsdag, kör Halmstad en V7-omgång. Känns bara omotiverat. Nyårsafton är det V75 på Mantorp. PUH! säger jag. Blir matt bara av att läsa om alla omgångarna. Jag är relativt övertygad om att väldigt få travlirare som själva gör jobbet med analyser och systemkonstruktion kommer palla läsa på till alla omgångarna. Jag kommer inte göra det. Jag tycker det är hål i huvudet på den grupp som brainstormat fram det här schemat. När Hans Skarplöth tillträdde som ny VD för ATG så var det många positiva ord och många trodde på förändringar. Bra förändringar. Även jag. Det är ju normalt, man får lite positiva vibbar från flera håll och man hänger på. Skulle tro det är många som har reviderat den uppfattningen. Känslan är att vi har en VD utan känsla för sporten där det bara är stålarna som snackar. Givetvis behöver svensk travsport ett uppsving vad gäller det ekonomiska men de här förändringarna är knappast rätt väg att gå. Eller så är det rätt. Vi som tvivlar och är kritiska mot det kanske har fel men sannolikt inte. Ska ju visserligen tilläggas att om jag inte förstått det hela fel så är det Svensk Travsport som har satt schemat för V75, officiellt. Men det krävs ju ingen rymdfysiker för att räkna ut att ATG har ett finger med där. Skrev jag ett finger? Jag menade givetvis att de har båda händerna där, djupt nergrävda.
Vad gäller de aktiva så finns det säkert några som är positiva men jag gissar att den negativa sidan är i majoritet. Nu kommer ju troligtvis inte alla åka land och rike runt för att vara med på alla omgångarna men för de tränare, kuskar och framförallt skötare som ska vara med blir det ett hektiskt julschema. Försöka hinna med att ha lite julefrid och träffa nära och kära som man sällan ser och sedan hasta tillbaka till stallet och ladda för tävling. Det är liksom inte alltid som skötarna har så mycket ”val”. Klart att de gärna vill vara med och sela ut sin/sina passhästar men det gör dom mååånga gånger under resten av året. Här ges man inte speciellt stora möjligheter till en ledighet som sträcker sig över en 4-5 dagar. Men det är ju ett självvalt yrke och de känner till förutsättningarna så varför inte bara fortsätta att ösa på med obekväma arbetstider. Så tänker jag mig att resonemanget har gått.
Läste häromdagen några åsikter från en spelare, en tränare och lite ”TV-folk”. Spelaren och tränaren var av ungefär samma åsikt, inte speciellt positiva. En expertkommentator vågade vara lite negativ i sin åsikt medan två andra uttalade sig precis som man förväntar sig med tanke på var deras lön kommer från. Lojalitet går visst att köpa för pengar…
Såklart kommer människor att spela till alla omgångarna men frågan är till vilket pris? Vilka konsekvenser kommer det att få i framtiden? Vi vill ju inte att V75 ska bli något ”vanligt”. Det ska vara lite av en folkfest och veckans höjdpunkt. Hur ofta spelar Barcelona och Real Madrid mot varandra? Jag har ingen koll men gissar att det inte är supermånga gånger per år. Jag är inget fotbollsfan men även jag har ju uppfattat vilken grej det är med El Clasico då lagen möts i La Liga. Det är DEN känslan jag vill ha med V75!

På tal om att inte vara påläst så har jag faktiskt inte pluggat något vidare till morgondagens V75 på Gävle med finaler i korta E3. Men jag tänker ändå leverera några tips. DD-1 låser jag med 6 Coldtown och 10 Bear Dancer. Jag tror och hoppas att det kommer bli riktigt bra tempo, då tror jag Erik har skaffat sig en fin position med Coldtown. Men Bear Dancer ska inte ignoreras. Han har formen på topp och med lite klaff fäller han många till slut. Dock ett riktigt bra silverlopp och det kan bli många på linjen.
Jag tror det blir spets och slut för 1 Dominator i DD-2. Visserligen är Peter Untersteiner något av en springspårsexpert men det är Björn Goop som leder volten och han har nog ett ess i kördressärmen 😉

DD-1: 6,10
DD-2: 1 Dominator
Min raka DD: 6-1
Dagens Bubblare: 10-1

2 Poet Broline är favorit i V75-2 som är finalen i korta E3 för hingstar/valacker. Han är snabb ut och det är givetvis en bra chans med tanke på det sättet som han vunnit. MEN, det låter verkligen intressant kring 3 Heavy Sound. Han ska gå barfota runt om och jänkarvagnen hängs på. Stallet har absolut inte givit slaget förlorat. Med tanke på hur stor favorit Poet Broline är så borde man kanske gardera men frågan är om man gör det förgäves…
V75-4 är E3-finalen för ston. Här blir 2 Flyer Boshoeve favorit och Jerry Riordan som tränar har verkligen snurr på stallet. Med Björn Goop i vagnen kan det bli ett svårslaget ekipage. Men Kolgjini har ett fint sto i 4 Princess Face och hon kommer lättas i balansen. Från järnskor till aluminiumskor. Och dessutom jänkarbike på. Gjorde ett riktigt fint lopp i kvalet och hon lär inte köras defensivt. Jag tycker man ska gardera på här. Det är treåriga ston och mycket kan hända.

Lycka till! 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.