Från Gulddivisionen till Silverfinal på V75

42

guld silver aho

Iina Aho, 17, hoppas på ny segerdefilering tillsammans med ögonsstenen Art On Line på Solvalla på lördagen.Foto av Kanal 75

Han vann direkt i gulddivisionsdebuten.
Då kunde inte skötaren hålla tillbaka glädjetårarna.
Art On Line har en speciell plats i hennes hjärta.
– Han är som en bästa vän. Det är något alldeles speciellt när han startar, säger Iina Aho, 17.

Trots succén i gulddivisionen i lördags är det silverdivisionens final som står på agendan den här lördagen för Art On Line.
Det är ett långsiktigt arbete som lett fram till framgångarna för Åbyhästen.
Kärleken till hästen är mycket mer än prestationer, segrar och pengar för skötaren Iina Aho och kretsen runt den åttaårige valacken.
Art On Line kom till familjen Aho som treåring. Hästen var ostartad och travade illa, men man anade att det fanns hög kapacitet.
– Pappa har alltid sagt att det är en häst för gulddivisionen, berättar Iina, dotter till Åbytränaren Mikko Aho.

Varierad träning
Siktet har legat på att få fram en långvarig tävlingskamrat. Träningen har anpassats till rätt nivå med hjälp av pulsmätare, vilket Mikko Aho använder flitigt.
– Det är pappas träningsfilosofi, samtidigt som han gillar hästar med lite utmaning, säger Iina Aho. Träningen för Art On Line har dessutom varierats med dressyrträning och tryckvagnskörning. Allt för att bygga upp hästen för de stora prövningarna.

Pluggar till hästskötare
Till vardags läser Iina Aho till hästskötare på Plönningegymnasiet, där hon också bor under skolveckorna. Det gör att tiden i stallet med Art On Line har blivit mer begränsad.
Nu är det kvällar, helger och skollov som tillbringas med ögonstenen.
Och så blir det många travresor tillsammans. Resor som ofta leder till segerdefilering och besök i vinnarcirkeln.
På lördagen ska Iina Aho sela ut stallets flaggskepp igen. Denna gång på Solvalla där Art On Line startar i silverdivisionens final på V75. V75 som dessutom kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan få 48 miljoner kronor.
– Läget är inte det bästa och motståndet ser ut att kunna vara tuffare än i gulddivisionen förra veckan. Men räkna inte bort honom, han gör alltid sina bästa lopp på vintern, påminner Iina Aho.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.