Frankrike vill ha Maharajah

234

maharajah_frankrike

Det är inte bara i Sverige som Maharajahs triumf i söndagens Prix d’Amerique har gett svallvågor.
Även i Frankrike skrivs och pratas det om den svenske fantomhästen.
– Efterdyningarna har inte lagt sig än. Till exempel skrev Paris Turf i går att man borde öppna den franska stamboken för en sådan stjärna som Maharajah, säger frankrikestationerade travtränaren Anders Lindqvist.
Fransmännen är väldigt måna om sin ras och släpper inte in några utländska travhästar i sin stambok. Men efter Maharajahs seger i Prix d’Amerique skriver nu landets stora travtidning Paris Turf att det kan vara läge att glänta på dörren och släppa in den svenske hingstens gener.
– Det är ganska stort att franska travjournalister tycker det, att om man någon ska öppna stamboken så ska man göra det för Maharajah. Jag tycker själv att man som knorr på Prix d’Amerique ska göra så att vinnaren får verka i den franska aveln, och nu tycker alltså till och med ansedda Paris Turf det. Det visar att de, även om de är nationalister, har tagit Maharajah till sitt hjärta, säger Anders Lindqvist.

Kritik mot hemmalaget
Annars består det franska eftersnacket till stor del av kritik gentemot hemmalaget.
– Kuskarna har fått kritik för att de satt och sov i starten och det har särskilt framförts en del kritik mot Franck Nivard (kusk bakom franske nationalidolen Ready Cash), att han efter en bra start somnade till och gav slaget förlorat när han inte direkt körde fram för att ta över ledningen av Yarrah Boko. Och så har banan fått en del kritik. Det var väl inte det mest begåvade draget att köra med vattenbilen när man behövde slå på vindrutetorkarna. Men alla är imponerade av Maharajah och tycker att han kördes till perfektion av Örjan Kihlström.

Ola Johansson

 

Föregående artikelNästagångare 29-30 februari 2014
Nästa artikelVaknade med bultande hjärta…