Fransoserna anfaller i Elitloppet 2016

38

elitloppet 2016

Träffprocenten i de största loppen är fenomenal.
Nu har han siktat in sig på Solvalla.
Skottår brukar innebära Fabrice Souloy lurar svenskarna på elitloppssegern.
– Om Un Mec d’Heripre går till finalen så tror jag att han har en bra chans, säger den franske fantomtränaren.

Att ta hem storlopp är vardag för Fabrice Souloy.
Det en framgångsrik travtränare drömmer om att få uppleva en eller några gånger i livet har han satt i system – att vinna Grupp 1-lopp.
Hittills har det blivit smått ofattbara 77 segrar i den högsta kategorin av lopp inom hästsportens värld.
Två av dessa härstammar från Elitloppet: 2008 med Exploit Caf och 2012 med Commander Crowe.
Fortsätter trenden med seger var fjärde år så blir det Un Mec d’Heripre som får ta emot hyllningarna från Solvallapubliken strax före 18 på söndagen.
På sin träningscamp utanför byn Gacé i Normandie har Souloy laddat upp sina två elitloppshästar – som på fredagen blev en då Your Highness drabbats av halsproblem och fått stanna hemma.
I sällsynt lyxig omgivning har varje häst en egen stor hage med tillhörande stall och går ute dygnet runt mellan april och november.
– Jag begär mycket av hästarna och självklart vill jag att de ska ha det bekvämt. Det är därför varje häst har en egen hage med ett eget hus. Vi måste vara rädda om hästarna. De ger oss mat på bordet. Därför vill jag ge dem det bästa, säger Souloy vars elitloppsdeltagare genrepade med ett andrapris från ledningen över lång distans på högervarvsbanan i Caen.
– Det oroar mig lite att han fick ett så tufft lopp då. Det är en häst som det bara gäller att hålla fräsch och glad, han blir inte bättre av att man pressar honom i träning. Men jag hoppas att han ska vara i full form på söndag.

”Ingen häst för Frankrike”
På Solvalla väntar helt andra förutsättningar med tusenmetersbana och sprinterdistans.
Förutsättningar som inte bjuds i hemlandet och som Un Mec d’Heripre visade sig behärska då han vid sitt enda Sverigebesök för två år sedan spurtade förbi alla i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro, bara för att bli fråntagen segern för trängning.
– Det passar honom perfekt. Det är en fantastisk häst, men egentligen ingen häst för Frankrike. Han gillar inte uppförsbacken på Vincennes. Om han hade varit i Sverige eller USA så hade han varit en riktig stjärna.
Vad gäller möjligheterna att ordna stallets tredje elitloppsseger så är förhoppningarna stora.
– Två heat tror jag är en klar fördel. Han är väldigt lat, väldigt stor. Jag tror att första heatet kan väcka upp honom. Om Un Mec d’Heripre går till finalen så tror jag att han har en bra chans. Dessutom är han väldigt snabb bakom bilen.

Fett, müsli och dunderhonung
Men vad är det som gör att Fabrice Souloy får fram så många hästar som räcker i högsta internationella konkurrens?
– Jag tror inte jag ser mer i en häst än andra. Jag bara arbetar hårt. Jag har ett väldigt bra team också för ensam är man ingenting. Du måste vara bra i alla led. Bra hovslagare, bra tränare, bra kusk, bra hästar. Allt måste vara perfekt.
Kanske ligger svaret i maten?
– Jag tycker pellets kan vara lite aggressivt för magen ibland. Jag ger müsli tillsammans med Krafft. Jag ger även extra tillskott av fett. Jag tycker det är väldigt viktigt.
Eller är det precis som med Bamse ”dunderhonung” som ligger bakom framgångarna?
Souloy brukar nämligen mata sina hästar med honung, såväl i den dagliga träningen som timmarna före stora lopp.
– Jag gillar det först och främst för att det är bra för halsen. Det är trevligt för dem och jag gillar att de får en fin mun. De får 160 centiliter om dagen.
Några hemligheter med honungen?
– Nej, nej. Det är bara gott för dem. Alla gillar socker.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.