Fredrik B Larsson inför V75 på Åby

42

fredrik b larsson

Elva år men pigg som en unghäst.
Reven d’Amour älskar sitt liv som travhäst och jagar på nytt en plats i Elitloppet.
– Hästen har sådan livsglädje. Han smittar verkligen, har man en dålig dag blir man glad igen efter att ha kört honom, säger Fredrik B Larsson efter årets bästa träningsjobb.

Det är bara 10 maj men Eriksund bjuder på ett fantastiskt sommarväder. Vi befinner oss hos Solvallatränaren Fredrik B Larsson som även han strålar som en sol efter dagens träningsjobb med stallets stjärna.
Reven d’Amour speglar den svenska modellen. Hästen inledde sin karriär med premielopp som tvååring för att sedan kvala och debutera i maj som treåring. Därefter har han tävlar på kontinuerligt och gör nu sin nionde tävlingssäsong – och dessutom hela tiden på högsta nivå.
Förutom Sverige har Reven d’Amour tävlat i Finland, Norge, Kanada, USA och Italien.
– Det är klart man är stolt över allt som han gjort. Nio säsonger på topp är respekt, dessutom har han vunnit lopp varje år, säger Fredrik B Larsson.
I Sverige får hingstar tävla till och med att de är tolv år. Det innebär att Reven d’Amour är inne på sitt näst sista år på tävlingsbanan.
– Vi var säkra på att tävlingskarriären var över i fjol då han åkte på en svår skada i samband med ett stort lopp i Finland, men han är stenhård och kommer tillbaka hela tiden. I dag är han precis lika träningsvillig och tävlingsvillig som han alltid varit. Vi har inte pratat alls om hur det blir nästa år, men det där bestämmer hästen själv. Jag tycker redan att det här året känns som en bonussäsong, säger Fredrik B Larsson.

Tjänat nästan 6,9 miljoner kronor
Totalt har det blivit 23 segrar på 93 starter i karriären som hittills inbringar 6 874 170 kronor.
– Det är fantastisk bra gjort. Om man skulle räkna upp alla fina hästar han mött så finns det mängder med stjärnor och avelshingstar i den listan, säger Fredrik B Larsson.
För Solvallatränaren Fredrik B Larsson är Elitloppet på hemmabanan det finaste loppet man kan vara med i och tillsammans med Reven d’Amour har han varit med sista söndagen i maj som både kusk och som tränare.
– Elitloppet är det största, med marginal. Det finns inget som går upp mot Elitloppet.
2011 debuterade den då sexårige Reven d’Amour i Elitloppet, men galopperade i försöket med Fredrik B Larsson själv i sulkyn.
2014 kvalade Reven d’Amour in till Elitloppet genom vinst med Björn Goop i ett uttagningslopp på Örebrotravet. I Elitloppet tog den då nioårige hingsten sig till final där han blev femma tillsammans med Erik Adielsson.

Nära snuva Magic Tonight
2015 var Reven d’Amour mycket nära att snuva Magic Tonight på elitloppsbiljetten i kvalloppet på Åby. Magic Tonight som sedan vann Elitloppet.
– Det var nära i fjol, riktigt nära, säger Fredrik B Larsson och måttar med tummen och pekfingret.
– Sedan tycker jag att Magic Tonight höjde sig både ett och två snäpp till Elitloppet.
På lördagen gör den nu elvaårige hingsten ett nytt försök att kvala in till Solvallas och Sveriges största lopp. Men från bakspår i V75-3 på Åby slår Reven d’Amour och Björn Goop ur underläge.
– Efter att kört honom i dag så kan jag säga att han har toppform, men från spår 12 hade det inte spelat någon roll om jag haft världens bästa häst. Det blir förstås jättesvårt, säger Fredrik B Larsson.
Reven d’Amour har tre lopp i kroppen i år och kommer närmast från en sprinterseger på Rättvik då han vann på kilometertiden 1.11,0.
– Jag fick ladda från start och han blev het och det gick inte att köra saktare än 1.10,5 första varvet. Nu efteråt kan jag i alla fall konstatera att han har gått fram med det loppet. Han var ruggigt taggad i dagens jobb, säger Fredrik B Larsson.
Om du jämför Reven d’Amour i dag och för fem år sedan då han var med i Elitloppet för första gången?
– Likheten är väl att han känns lika fin, lika löpglad, då som nu.
Om du jämför honom i dag och för exakt ett år sedan då han utmanade Magic Tonight?
– Han känns smidigare i år, lite lättare i kroppen.
Dina tankar inför lördagens elitloppskval?
– Det var synd på läget. Spår 12 är som att stå med 20 meters tillägg.
Om han skulle skrälla, hur stort skulle det vara?
– Helt ärligt så har jag inte ens tänkt tanken, men skulle det ske så är det bara ytterligare ett bevis på vilken fantastisk individ det här är.
Vad är det bästa med Reven d’Amour?
– Hans livsglädje. Han smittar verkligen och har man en dålig dag så blir man glad igen efter att ha kört honom. Det är fantastiskt att se hur roligt han tycker allt är. Han gör en på gott humör, säger Fredrik B Larsson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.