Solvato taggad inför Copenhagen Cup

31

solvato

Senast gick han en ruskig långsida när han krossade Royal Fighter i en visslande avslutning.
Solvato är tillbaka med besked och på söndag kan han vinna Copenhagen Cup.
– Han är en av två, tre hästar som gör upp om det, säger tränaren Admir Zukanovic.

För två år sedan vann han Olympiatravet och fortsatte att skörda framgångar i eliten det året. Sedan satte en skada stopp för tävlandet och Solvato tvingades till ett långt uppehåll. Nu har stjärntravaren kommit tillbaka på allvar och efter att årsdebuten var avklarad så var han segermogen i fredags. Hästen imponerade när han vann i Kalmar efter en rykande sista bortre långsida. Solvato flög förbi fältet och rundade ledande Royal Fighter i ett huj. Han gick sedan undan till en lätt seger på tiden 1.11,3. Den officiella tidtagningen visade på 1.07,7 sista femhundra metrarna.

”Vet inte hur stora ord man ska använda”
– Solvato överraskade nog många och visade att han blir att räkna med i sommar. Jag tror att han sprang lika fort de sista sjuhundra metrarna som han gjorde sista femhundra. Jag har pratat med olika medier som har klockat hästen till 1.06 i fyrahundra meter från att Stefan skickade loss honom till in i sista sväng. Det gick ruskigt fort där och det är sällan man ser sådana speeder i den här klassen, säger Admir Zukanovic.
– Jag hade räknat med att hästen skulle göra ett bra lopp men han hade spår elva över kort distans och när man hörde att första tusen gick efter 1.13 så trodde man ju att det skulle bli tufft. Men det blev ingen match och jag vet egentligen inte hur stora ord man ska använda. Det var en riktig uppvisning.
Hur har Solvato tagit loppet efteråt?
– Han verkar nöjd med livet och har hållits igång lite lätt. Joggat lite grann och gått i hagen. Han ska gå ett lättare jobb på fredag bara för att mjuka upp inför söndagens lopp.
– Vi hade is i magen och gav hästen ett långt uppehåll när han fick en spricka i hovbenet höger fram. Det är rätt så bra prognos på en sådan skada men det tar tid och han var borta i 14 månader mellan starterna. Det g äller att man ger hästarna tiden när sådant inträffar och samtidigt håller igång dem lite. Nu kan vi skörda av det i sommar.

”Hade inte gjort bort sig i Olympiatravet”
På söndag körs Danmarks största lopp, Copenhagen Cup, på Charlottenlunds travbana utanför Köpenhamn. Loppet körs över 2011 meter och har 375 000 danska kronor i förstapris. Solvato hade tur i spårlottningen och fick bricka fyra bakom startbilen. Han körs av Stefan Söderkvist och loppet ingår i söndagens V75-omgång.
Hur ser du på möjligheterna för Solvato att vinna Copenhagen Cup?
– Jag tror på hästen, det gör jag ju. Det är klart att det är några tuffa konkurrenter emot men han är minst lika bra nu som när han var fem år. Jag blev imponerad av Your Highness i Olympiatravet men jag tror inte att Solvato hade gjort bort sig där.
– Spår fyra är ett bra spår på Charlottenlund och han borde få en fin position. Taktiken lägger jag mig inte i, det får Stefan lägga upp. Hästen öppnar bra men det är inte säkert att han kan svara ut en sådan som Dreams Take Time.
– Han borde vara en av två, tre hästar som gör upp om det, säger Admir Zukanovic som sedan årsskiftet står som tränare för Solvato och stall Dencos hästar.
– Det är skoj, jag har varit med ett tag i det här men aldrig med mitt eget namn som officiell tränare i ett storlopp. Så det kittlar lite extra.
Hur blir det med balans och utrustning?
– Vi har inte riktigt bestämt balansen. Stefan har lite idéer och det är han som kör så jag lyssnar på honom. Hästen gick barfota runt om senast men det kan bli bakskor nu på Stefans inrådan. Det är för fästets skull och för att kanske bromsa upp baksteget om han får skor på sig.
– Han har annars fötter för att tävla barfota runt om men vi får se hur det blir. Tidigare har han antingen gått med skor runt om eller barfota runt om. Så skulle det bli barfota fram och skor bak nu så är det nytt och det kan bli intressant. Annars går han med sin jänkarvagn, öppet huvudlag och fast huva som vanligt.

Startlista
Copenhagen Cup
2011 meter autostart
1. Gigant Slugger – Jeppe Juel (Peter Jensen)
2. Spring Erom – Erik Adielsson (Dan Widegren)
3. Trebol – Gabriel Angel Pou Pou
4. Solvato – Stefan Söderkvist (Admir Zukanovic)
5. Dreams Take Time – Peter Untersteiner
6. Princess Grif – Örjan Kihlström (Fabrice Souloy)
7. El Mago Pellini – Adrian Kolgjini (Lutfi Kolgjini)
8. Your Highness – Björn Goop (Fabrice Souloy)
9. Obi-Wan – Flemming Jensen
10. Opitergium – Robert Bergh
Förstapris: 466 000 kronor

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.