Friidrottsträningen gör succé – på travhästarna

21

Forne häcklöparen Magnus Träff om träningsmetoden • Kvällens V86-chanser

1 av 3 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Magnus Träff har applicerat samma träningsupplägg på travhästarna som han själv körde under sin friidrottskarriär. Här syns han tillsammans med Queer Fish under Elitloppshelgen.

TRAV6 december 2017 12:50

Löparbanorna är utbytta mot travbanor.

Men erfarenheterna från friidrotten spelar en central roll i hans träningsupplägg.

Forne häcklöparen Magnus Träff har hittat vägen till vinnarcirkeln och på onsdagen kan framgångarna fortsätta.

Bollnästränaren Magnus Träff har förvisso för vana att ligga på en hög segerprocent. År efter år presenterar han vältrimmade djur som levererar på hög nivå. Men i år har han överträffat alla förväntningar. Sedan årsskiftet har det blivit seger i mer än var tredje start och med över 1,9 miljoner kronor inkört har stallets tidigare rekordnotering slagits trefalt.

– Det är helt fantastiskt! Hästarna har levererat över hela linjen och haft ett sagolikt år, säger Magnus Träff.

På träningslistan finns sju hästar och Queer Fish är den starkast lysande stjärnan med sju segrar och över en miljon kronor insprunget i år. Hans stallkamrater låter inte heller skämmas för sig. Survival Kit och Sugar Daddy har vunnit inom V75-cirkusen och totalt har det blivit 25 fullträffar för Träff under 2017.

– Segern med Queer Fish under elitloppshelgen är ju svår att slå men att vinna dubbelt på V75 i Östersund var enormt det också. Det är de två dagarna som sticker ut i år och är svåra att särskilja.

”Farsan var min tränare”

Vad är då förklaringen till de enastående resultaten? Förbättrad stallmiljö och justeringar i intervallkörningen har bidragit till årets lyft, men själva fundamentet i Magnus Träffs träningsupplägg är hämtat från humanidrotten. Han satsade i yngre år på friidrott och tillhörde topp tio i Sverige på 400 meter häck. Erfarenheterna och kunskaperna från den tiden tillämpar han nu på hästarna.

– I princip kan man säga att hela träningsupplägget bygger på hur jag tränade när jag var aktiv i friidrott. Säsongen läggs upp på ungefär samma sätt. Väldigt enkelt förklarat börjar vi med styrketräning, sedan löp- och styrketräning och därefter snabbhet. Det är många som säger att äldre hästar inte behöver styrketräning för att de redan har sina muskler, men vi rullar på med träningen hela tiden och så här långt känns det som att vi är på rätt väg.

– Om man sedan tittar på hur vi kör intervaller så kör vi aldrig lika många det ena passet efter det andra utan vi varierar antalet för att inte träningen ska bli statiskt utan mer explosiv.

Med ”vi” menar Magnus Träff utöver sig själv sambon Tove, brorsan Andreas och pappa Kalle. De driver travrörelsen tillsammans och delar träningsfilosofi.

– Farsan var min tränare i friidrotten och brorsan Andreas, som framför allt har varit aktiv i ishockey, är gymnastiklärare, så han har också grunden vad gäller fysiologi och så vidare.

Uppåt efter halsoperation

Men det har inte gått som på räls för stallets samtliga hästar under 2017. Twinkle Kronos (V86-5) inledde förvisso starkt med två januaritriumfer men sedan gick det grus i maskineriet och inför comebacken i oktober hade han inte synts till i tävlingssammanhang på fyra månader.

– Vi har hela tiden känt att han är en riktigt fin häst men han har haft en krånglande hals. Den opererades i våras men sedan fick han stå över hela sommaren på grund av en infektion i halsen som det var väldiga bekymmer att bli av med, och efter det tänkte vi att vi väntar på kallare och torrare luft innan vi sätter igång honom, berättar Magnus Träff.

Att ge hästen tid har visat sig vara ett bra val. Nu ståtar femåringen med tre raka segrar.

– Han har presterat över förväntan. Han har varit så otroligt fin, tar loppen bra och går framåt hela tiden, säger Träff och fortsätter:

– Tidigare agerade han spänt och nervöst, vilket inte är så konstigt när man bitvis inte får ordentligt med luft, men även nerverna släpper nu när han märker att det inte är livsfarligt att springa. I de här senaste starterna har han varit väldigt lugn.

”Känns smällfin”

Onsdagens V86-omgång delas mellan Solvalla och Bergsåker och det är i den femte avdelningen på Sundsvallsbanan som Twinkle Kronos ska försöka förlänga segersviten. Hans tränare är nöjd med allt utom utgångsläget.

– Han känns smällfin! Självklart är vi lite missnöjda över att han fick ett bakspår, det är mycket som kan häxa då, men jag tycker att han känns fantastiskt fin.

– Det är nog det hårdaste lopp han har varit ute i men samtidigt känns det som att han inte har visat hela registret. Vi har inte dragit några växlar på honom men nu kommer vi att testa jänkarvagn i värmningen och det borde ge honom en ytterligare växel. Vi kommer nog att köra med brodd bak men det har han vunnit med tidigare så det ser jag inte som någon nackdel.

Fortsätter Twinkle Kronos på den inslagna vägen kan Magnus Träff hinna få med ytterligare en V75-seger i bokslutet för 2017. Efter onsdagens start är siktet inställt på V75 i Gävle 16 december.

– Det vore ju vara häftigt om han skulle vinna där. I så fall har fyra av sju i stallet vunnit i rikstoton i år och då kan vi fira jul med gott samvete.

OLA JOHANSSON/KANAL75

6 december 2017 12:50

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelHuselius rekordhäst byter tränare
Nästa artikelTränaren: ”Vinner han faller jag nog ihop”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.