Tränaren: ”Vinner han faller jag nog ihop”

27

Åker 100 mil – enkel väg för att jaga segern på V86 i kväll

1 av 2 | Foto: MICKE GUSTAFSSON/KANAL75

Över 110 mil reser Tone Merete Pettersen och Myr Faksen inför onsdagens start.

TRAV6 december 2017 13:03

Över 100 mil, enkel väg.

För att möta kallblodstoppen behöver Myr Faksen och hans tränare resa långväga.

Denna gång går färden från Nordnorge till Bergsåker där start i Paul Oscarssons Minne väntar.

– Vinner han tror jag att jag svimmar, säger tränaren Tone Merete Pettersen.

I den lilla byn Bröstadbotn i Nordnorge, mittemellan Harstad och Tromsö, bor och arbetar Tone Merete Pettersen. Hon brinner för sina hästar, 21 stycken till antalet.

– Jag jobbar med hästar hela dagarna. Vi har sex stycken som vi kör och tränar med nu, flest unghästar, sedan har vi avelsston och föl.

På gården finns även höns och 220 får. Och förutom att arbeta med djur är barn och ungdomar centralt i Tone Merete Pettersens vardag.

– Två dagar i veckan tar vi emot ungdomar som har hoppat av skolan. Tanken är att de ska komma ut i arbetslivet och fungera, och även bli lite tuffare och klara andra ting. Varannan helg kommer även 14 till 15 barn och ungdomar till gården och är med i stallet. Det har fungerat bra i många år och är väldigt uppskattat. Många som varit hos oss som barn kommer tillbaka som vuxna för att jobba på gården tillsammans med mig och min man, säger hon och tillägger:

– Det är en livsstil att jobba med djur och människor, det är helt fantastiskt.

Den bästa hästen

Fantastisk är även beskrivningen som Tone Merete Pettersen använder om Myr Faksen (V86-1).

– Jag har aldrig haft en så bra häst. Helt fantastisk är han. Det är en väldigt trevlig häst att jobba med och han gör alltid så gott han kan, det är väldigt sällan han gör ett dåligt lopp, berättar tränaren tillika delägaren om sin svarta springare som är lätt att känna igen på hans vita karakteristiska teckningar.

Precis som namnet Myr Faksen antyder är han en ättling till kallblodskungen Järvsöfaks. Ett arv han har förvaltat väl.

”Det glömmer jag aldrig”

Till dags dato har den åttaåriga hingsten vunnit 51 av sina 111 starter och sprungit in över 3,7 miljoner kronor.

Som treåring kom Myr Faksen tvåa i både det svenska och det norska kriteriet. Året därpå var han tvåa respektive trea i det svenska och norska derbyt.

– Andraplatsen i kriteriet, i både Sverige och Norge, var väldigt stort. Det är stort när man har en treåring som är så pass bra, det är en dröm. Det är samma med derbyt också men det är speciellt med kriteriet eftersom jag inte visste att han var så bra, säger Tone Merete Pettersen som tycker att det är svårt att rangordna Myr Faksens prestationer.

– Han har vunnit och gjort så otroligt många bra lopp så det är vanskligt att sätta något lopp före det andra, det är många bra lopp att se tillbaka på. Det var väldigt stort och överraskande när han vann Kvisslebruns lopp på Bergsåker 2016. Det glömmer jag aldrig. Den gången skrällvann Myr Faksen till nästan 40 gånger pengarna på V75. På samma bana har han nu åter chansen att överraska sin tränare.

”Han har vunnit lätt”

Den dryga 110 mil långa resan inför onsdagens uppgift har påbörjats. På måndagskvällen kom de till Umeåtravet där de övernattar två nätter innan färden fortsätter till Bergsåker.

I bagaget har den resvana Myr Faksen två raka segrar.

– Han är i väldigt bra form och han har vunnit lätt i de två senaste starterna, sista löpet på isbana, meddelar Tone Merete Pettersen.

Paul Oscarssons Minne lockar med ett förstapris på 150 000 kronor. Myr Faksen jagar sin första triumf i det anrika loppet, som farfar Järvsöfaks har vunnit sju gånger.

Trots att tränaren är nöjd med spår tre i volten tror hon att det blir tufft att vinna.

– Månprinsen är det väldigt svårt att ha göra med och Lome Brage är också ett svårt motstånd. Jag hoppas på en tredje- eller fjärdeplats, då är jag väldigt nöjd, resonerar Tone Merete Pettersen och tillägger:

– Det blir vanskligt att vinna med Månprinsen i fältet men om han och Lome Brage har en dålig dag så kanske, allt kan ske i ett travlopp. Vinner han tror jag att jag svimmar, då faller jag nog ihop.

GINA SÖDERLUND/KANAL75

6 december 2017 13:03

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.