Frode Hamre inför V75 BJERKE

100

Frode Hamre inför V75 BJERKE

Han har aldrig tidigare haft med någon häst i Oslo Grand Prix.
Inte heller har han kört i loppet.
I årets upplaga av Norges viktigaste travlopp selar Frode Hamre ut tre hästar och en av dem kör han själv.
– Det är väldigt speciellt, säger den norske topptränaren.

Söndagens storloppsdag på Oslo-banan Bjerke körs utan publik och på grund av coronapandemin har även huvudnumrets förstapris bantats från drygt 1,5 miljoner kronor till 364 000 kronor. Men den sportsliga klassen är god och för alla hugade travspelare väntar mycket pengar att göra upp om på V75. Oslo Grand Prix går som den sjunde och avslutande avdelningen och favoritskapet delas av innerspårets Elian Web och fjolårssegraren Vitruvio från spår fem. Frode Hamre utmanar med en trio och han tror mest på Looking Superb som drog bricka nio i spårlottningen.
– Looking Superb är den med segerchans, säger Hamre om sjuåringen som varit med i Elitloppet två år i rad.
Där gick han i fjol till final men i år slogs han ut i försöket.
– Han kom inte till sin rätt i Elitloppet. Det gick rätt och slätt för fort för honom. Men loppet har gjort honom gott. Han är mycket kvickare i benen nu och har sett klart mycket bättre ut i träningen efteråt. Han är väl förberedd och kommer göra ett bra lopp.
– Risken är att Elian Web kan ”stjäla” loppet i ledningen om ingen pressar upp tempot men blir det körning kommer Looking Superb blanda sig i leken.
Frode Hamres övriga hästar i loppet är Ble du Gers och Rebella Matters. Den förstnämnde tränades tidigare av franske stjärntränaren Jean-Michel Bazire och gör nu debut för Hamre. Den andra, hästen som Frode Hamre själv kör, är nyligen hemkommen efter en sejour hos samme Bazire.
– Ble du Gers har ju visat att han är bra. Han står distans fint och var bra i Harper Hanovers lopp. Nu sätter vi på honom helstängt huvudlag för att få honom lite mer skärpt. Han är platsaktuell och inte helt borta ur segerdiskussionen.
– Rebella Matters har varit bra i Frankrike och Jean-Michel Bazire säger att han har skickat upp ett sto i fin form. Det är första gången hon möter sådana här elithästar och jag tror att vi får vara nöjda om hon tjänar pengar.

”Hästen har kanonform”
Frode Hamre har en hel drös ytterligare med fina travare inom V75-spelet och dessa kommenterar han enligt följande.
– Pantani (V75-1) håller sin fina form. Senast på Åby backades han sist. Avslutningen var stark men det var hopplöst att ta in något på täten i en snabb avslutning. Han klarar distansen men det blir svårt att hålla undan för tilläggshästarna. Jag är nöjd med en fin peng.
– Staro on the Rocks (V75-2) gjorde ett bra lopp på Solvalla senast efter uppehåll. Hästen tränade fint i tisdags och formen är väldigt fin. Det blir ingen ledning med startsnabba hästar invändigt men han är platsaktuell och ett garderingsbud.
– Jag sätter Patent Leather (V75-3) främst av mina två i loppet men det är lite som skiljer. Spåret är trist men hästen har kanonform. Löser det sig är han en av dem som kan vinna.
– M.S. Triple J. (V75-3) fortsätter sin fina utveckling och är på väg in i eliten med full fart. Han kan också kämpa i toppen men spåret kan fälla honom.
– High into the Sky (V75-4) är behandlad och tränar starkt. Han är rask ut och jag kommer att satsa offensivt, så får vi se om han är snabb nog att ta ledningen. Han har segerchans med lite klaff.
– Jag setter Roli Eld (V75-5) främst av mina tre i loppet. Han kom fel till på Solvalla men spurtade starkt och visade att formen är mycket bättre än raden. Skulle det bli tempo så speedar han våldsamt till slut.
– Troll Solen (V75-5) är under stadig utveckling och formen är väldigt bra. Han är platsaktuell, precis som Ingbest (V75-5) från ett mycket bra spår, säger Frode Hamre som tror att segern står mellan Odd Herakles från spår ett och Lome Brage från spår tre.
– Som spåren lottades är det stor fördel Odd Herakles. Eller eventuellt Lome Brage om han skulle klara att ta en längd.
– Calina (V75-6) har gjort två fina lopp i rad och hon närmar sig en ny formtopp. 2 100 meter passar fint och spåret är bra. Hon kan öppna fort, jag sätter på helstängt huvudlag och hon ska räknas med segerchans.
– Gogo Hall (V75-6) är mycket bättre än raden. Han har knallform men all världens otur i loppen. Han vinner lopp när som helst. Det kan bli här men oavsett ska hästen följas noga framöver.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.