Fullträff för Elitloppet på Franska Rivieran

209

elitloppet_rivieran

Timoko med sin tränare Richard Westerink. Foto av CLAES KÄRRSTRAND

Stockholm. Publicerad: 2013-03-10 18:49 Senast ändrad: 2013-03-10 18:52

Söndagens franska storlopp Grand Criterium de Vitesse blev en fullträff för travarrangörerna i Norden.
Franske andrahandsfavoriten Timoko glänste då han hemförde 800 000-kronorsloppet från ledningen.
– Det blev riktigt stolpe in för Solvalla eftersom Timokos tränare verkligen vill komma till Elitloppet, säger storloppspromotorn Klaus Koch.
Grand Criterium de Vitesse på den franska rivieran avgjordes på söndagen i ett medelmåttigt väder med 15 grader i luften.
Den franske unghäststjärnan Timoko vann loppet som nybliven sexåring med en vinter av pengaplaceringar i de större franska loppen i ryggen.
Nu var det ett lopp över favoritdistansen 1 609 meter som gällde och körande Jos Verbeeck lämnade inget åt slumpen i starten.
Timoko flög till ledningen bakom bilen och trots att hästen fick offra en speed mitt i loppet i ett positionsbyte med The Best Madrik var segern aldrig i fara.
Det skiljde till slut en säker längd i mål och segertiden skrevs till 1.10,2 över 1 609 meter med autostart.
Storloppspromotorn Klaus Kock fanns på plats för att hjälpa Solvalla med Elitloppet.
– Jag pratade med tränaren Richard Westerink redan kvällen innan och han är mycket målmedveten om vad han vill med sin häst. Han har en preliminär plan om att först gå ut i Finlandia-Ajo och sedan i Elitloppet. Timoko var riktigt bra i dag.

Även tvåan på lut
Spelfavoriten Main Wise As galopperade i starten. Tapper tvåa efter den kostsamma växlingen och offensiv körning var The Best Madrik vars tränare Jean Etienne Dubois gått ut med att Elitloppet är det stora målet 2013.
Örjan Kihlström körde Save The Quick åt franske tränaren Franck Leblanc och var nöjd efter att stoet avslutat bra till fjärdeplatsen. Även Save The Quick matchas för loppen i Norden i vår.
Åbys sportchef Jon Walter Pedersen var en annan som såg söndagens storlopp på plats. Pedersen har två wild cards att dela ut till finalen av Olympiatravet lördagen 20 april.
– Jag har pratat med flera av ägarna och tränarna här nere som alla är intresserade av att komma till oss. Så det ser intressant ut, även om vi håller på inbjudningarna ett tag till. Kretsen kring Timoko har egentligen Finlandia-Ajo som förstaval men lämnar det lite öppet hur de ska göra med Olympiatravet. Trots allt är det ju mer pengar att köra om i vårt lopp, säger Jon Walter Pedersen.

Alla vill ha Timoko
Med stjärnor som Ready Cash och Royal Dream borta ur diskussionerna är sexårige Timoko hästen alla vill ha i vår. Sexårigen vann nu sitt första lopp sedan Criterium Continental i december 2011.
Hästen var inte som bäst i Oslo Grand Prix i fjol och tränaren Richard Westerink lämnade sedan återbud till Elitloppet på grund av en skada.
– Jag vill gärna komma nästa år och då skall jag förbereda hästen på ett annorlunda sätt för att ha honom som bäst till slutet av maj, sa Richard Westerink den gången.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75: Svensk-Norsk kallblodsfight
Nästa artikelFem tippar V75 – Momarken 16 mars