Gabriellas gamling toppar ligan

225

Face The Evil får snart inte tävla mer.
Men det har han ingen aning om.
Inne på karriärens upplopp kan tolvåringen sno åt sig titeln landets segerrikaste travare med sina tio segrar under 2013.

 

image-5
Face The Evil ägs och tränas av Gabriella Laestander och Bert Pettersson från Skellefteå.
Amatörtränarparet köpte valacken i början av dennes femåringssäsong från Lutfi Kolgjini på Jägersro. Snart åtta år senare har han noterat sig för 52 segrar på 226 starter i livet.
Under lunchtävlingarna i Boden på måndagen kom tionde segern 2013. Med det försvarar Face The Evil förstaplatsen bland både varmbloden och kallbloden när det gäller vunna segrar under året.
– Han vann lätt. Vad säger man? Det är fantastiskt naturligtvis. Jag har svårt att tänka mig att det är så många tolvåringar som tagit så här många segrar under samma år i modern tid. Det vore kul om han kunde behålla förstaplatsen året ut, säger Gabriella Laestander.

Har vinnarskalle
Face The Evil har startat drygt 20 gånger per år de senaste säsongerna och dras inte med några krämpor att tala om. Suget att vinna är intakt. Valacken har det man kallar vinnarskalle.
– Han hade lätt för att stressa upp sig och var inte alltid så rolig i början. Nu är han lugn och harmonisk på tävlingsbanan. Vid årsskiftet blir han för gammal enligt reglerna men kommer givetvis att bli gårdshäst så länge han trivs med livet. En del hästar gillar inte alls livet när de slutat tävla – men tycker han om att vara pensionär är det klart att han blir kvar hos oss, säger Gabriella Laestander.

Manglade ner motståndet

Silverdivisionen i V75 hemma i Skellefteå 2007 blev den största triumfen i karriären.
När han var lite yngre gillade han att mangla ner sina motståndare från positionen utvändigt ledaren. Men med ålderns rätt ser han gärna att det är lite lugnare i loppen.
– Han är för gammal för V75 så någon fler start där blir det inte. Fyra-fem starter till i snabbloppen här uppe kanske vi hinner med innan årsskiftet, funderar Gabriella Laestander.
Skuggande hästar i vinnarligan är ungdomarna Latest News (fem år) och Namale Kronos (sex år) – båda på nio segrar.

Mikael Wikner