Inför V86: Guldtanden glänser!

341

Åke Lindblom startar stallets två bästa hästar i V86 – båda över ovanliga distanser.
I Saw You över 1100 meter och Winning Love över 4000 meter.
– De är fantastiska båda två. I Saw You känns mycket bättre nu än han har gjort tidigare i år och Winning Love var strålande som tvåa i Paris, säger Lindblom.

guldtand
Solvalla bjuder på två udda distanser i onsdagens V86-tävlingar.
I den inledande avdelningen möts sju hästar i Armbro Keepsakes lopp, över drygt ett varv. Betydligt längre ska hästarna springa i Fyra kilometer, vilket är ett styrkeprov där 15 hästar är utspridda på fem volter.
Att det körs travlopp över lite ovanliga distanser är något som Örebro-tränaren Åke Lindblom gillar.
– Det är kul när det blir lite annorlunda tävlingar. Det tror jag att både spelare och publik tycker också. Fast idag är det inte så märkvärdigt med den här typen av lopp, säger Åke Lindblom.
Och tillägger:
– Speciellt inte om man tänker på segertiderna i de korta loppen. I dagens läge är det inte så hisnande längre om hästarna springer 1.10- eller 1.11-tider. Men faktum är det inte känns så fort när man kör. Landets banunderlag måste ha blivit bra mycket snabbare och bättre än tidigare. Samtidigt som hästarna utvecklas hela tiden och blir snabbare.

”Det ser strålande ut”
Åke Lindblom har 40 hästar i träning och miljontravarna I Saw You och Winning Love har varit mycket framgångsrika och är de två bästa i stallet. Men Lindblom är också tillfreds med att det ser så bra ut på unghästsidan.
– I Saw You och Winning Love är fantastiska. De är lite till åren men fortfarande jäkligt bra. De har dragit tunga lass i många år, menar han.
– Det ser strålande ut i stallet just nu. Vi har köpt flera hästar på auktionerna i höst och har tio fina ettåringar med bra stamtavlor. Våra tvååringar är också fina, även om de kanske är lite sena. Så det ser väldigt bra ut underifrån och jag hoppas att några ska kunna axla manteln när I Saw You och Winning Love slutar tävla.

I Saw You varit sjuk – ”Väldigt besvärligt”
Men ännu så länge är det långt ifrån färdigtävlat för Lindbloms stjärnor. På onsdag är de högaktuella båda två när de ger sig in i V86-leken på Solvalla som hårt betrodda. Båda hästarna startar med god vinstchans hävdar tränaren som till att börja med är mycket nöjd och lättad över att I Saw You har blivit friskförklarad.
– I Saw You (V86-1) har varit sjuk och haft besvär med sina luftsäckar. Det är väldigt besvärligt att bli av med eftersom bakterierna sitter långt inne i kroppen. Det är svårt att upptäcka och svårt att bli av med dem, säger Åke Lindblom.
– Man märker inte på hästarna om de är sjuka för de visar ingen symptom på något sätt när man tränar och man kan inte se det via en vanlig kontroll av halsen. Det är inte förrän hästarna går för fullt i loppen som man märker att de är sjuka. Nu har veterinären sköljt ur luftsäckarna med koksalt och hästen har varit på återbesök och då såg allt bra ut. Sjukdomen var helt borta.

”En tia på en skala ett till tio – slåss om segern”

Hur känns hästen i träningen nu om du jämför med tidigare i år?
– Som hästen känns nu är det bästa jag har känt honom i år. På en skala från ett till tio så är det en tia och jag är mycket nöjd med hästen. Han brukar också gå väldigt bra direkt efter vila och han vann ju exempelvls årsdebuten på ett mycket bra sätt.
– Hästen ridtränas mest och går aldrig några tuffare jobb innan loppen. Han har det här i kroppen ändå.

Vad säger du om uppgiften i V86-1 över 1100 meter?
– I Saw You är ganska snabb ut men det är svårt att lägga upp någon taktik på förhand. De andra hästarna är också snabba ut så spår fyra är väl inte så jättebra. Det är inte så att han bara blåser till dem från början.
– Men han går från alla lägen och stämmer det bara lite så är han med och slåss om segern.

”Kan mycket väl vinna”
I loppet över fyra kilometer, V86-4, startar Winning Love med hela 80 meters tillägg. Han var nyligen duktig som tvåa på Vincennes-banan i Paris och är nu hemma på svensk mark igen.
– Winning Love har formen på topp och han gjorde ett mycket bra lopp i Paris där han spurtade vasst. Han har gått jobb idag på rakbanan (läs måndag) och kändes jättefin.
– I dagens tuffa konkurrens måste man ha lite tur om man ska vinna travlopp och visst måste det klaffa lite när han står så långt bak. Men har han bara lite tur under vägen kan han mycket väl vinna. Han är stark och gillar långa distanser.
– Båda hästarna går med optimal balans och med jänkarvagn.
Vem har bäst chans av dina V86-hästar?
– Winning Love.

Michael Carlsson

Föregående artikelGabriellas gamling toppar ligan
Nästa artikelInför V86: Både kör och skriver