Ger lärlingen stor chans i miljonlopp

104

Han var en av kvalens stora positiva överraskningar.

På söndagen står The Bucket List F. och kretsen kring hästen inför karriärens största stund.

– Vi var helt lyriska att han gick till finalen och blev ännu mer lyriska när han fick spår 5, säger tränaren Helena Burman inför Svenskt Travkriterium.

Det var nog många som höjde på ögonbrynen ungefär ett varv in i det andra uttagningsloppet till Svenskt Travkriterium förra söndagen.

Kullens kung Coin Perdu hade programenligt släppts till ledningen.

Men när körande Erik Adielsson förväntades få sänka farten blev han istället tvingad att öka den under andra rundan.

Orsaken var måttligt betrodde The Bucket List F. och i sammanhanget okände kusken Tobias O Eriksson som trots en jobbig inledning i tredjespår envist småpressade på utsidan.

En taktik som visade sig lyckosam då ekipaget problemlöst höll till andraplatsen, bara en längd bakom megafavoriten.

Och som var väl genomtänkt.

– Det var i princip vår chans att gå till final. Det är ingen häst som kan gå på speed, han behöver jämnt tempo hela vägen. Att han tryckte på lite extra och fick huvudet före en bit tror jag däremot inte var Tobias val, det var hästen som blev pigg och ville tävla, säger Helena Burman som alltså valde att ge sin lärling chansen i sulkyn i årets viktigaste lopp.

– Tanken var att hästen skulle gå till kriteriekvalen efter loppet på Jägersro, men då galopperade han. Och eftersom han galopperat så mycket blev jag osäker. Då hittade jag loppet i Danmark, anmälde direkt och satte upp Tobias.

Resultatet blev säsongens första seger och stall Burmans unghästansvarige hade plötsligt blivit en kusk för landets största treåringslopp.

– När det fungerade så bra i Danmark tyckte jag att Tobias skulle få chansen på Solvalla också. Han har ju kört hästen i flera lopp och de känner varandra mycket väl.

Fanns det några tankar på att byta till en mer etablerad kusk i finalen?

– Nej. Jag märkte på Tobias att han var mentalt redo på att han kanske inte skulle få köra igen, men det hade känts fel.

”Redo att göra sitt bästa lopp i karriären”

41-årige Tobias O Eriksson har totalt kört 923 lopp och vunnit 106.

Men efter att ha haft 203 uppsittningar 2008 blev han betydligt mindre aktiv i sulkyn med blott 111 starter under de kommande åtta åren.

I år har takten ökat igen med totalt 66 lopp, varav nio slutat med seger.

– Tobias har alltid varit en talangfull kusk och sedan han började jobba hos mig har jag försökt promota honom och fixa uppsittningar. Det är bra att ha en kusk inom stallet som kan hoppa in när det behövs, säger Helena Burman vars kriteriehäst är med i premiechansen och därmed tävlar om dubbla prispengar och en potentiell segercheck på fyra miljoner kronor.

Planen för att lyckas går genom att i princip vila sig i form.

– Ja, nu har det blivit väldigt många starter på kort tid. Det gör att vi inte behöver träna så hårt. Allt ser bra ut så här långt och han kommer bara att gå ett par lugna jobb här hemma under veckan.

Hur ser du på era möjligheter på söndag?

– Jag bedömer att hästen är redo att göra sitt bästa lopp i karriären. Sedan är det bara att hoppas att det klaffar. Det är en häst med ett väldigt stort långt steg. Den typen av steg som behöver jämnt, högt tempo. Helst ska han springa i typ 1.13-fart hela vägen. Får han göra det så kan han hävda sig mot de bästa i kullen, det tycker jag att han har visat.

Kommer ni att försöka vässa honom något gällande utrustning och balans?

– Nej, hästen kommer att tävla precis likadant som han gjort i de två senaste starterna, det viktigaste är att han inte galopperar.

”Is i blodet”

För Helena Burman är det första gången hon kvalat in en häst till Svenskt Travkriterium.

Karriärens största triumf hittills kom när Tiberius F. skrällvann korta E3-finalen och 800 000 kronor 2013.

Samma häst kvalade in till derbyt året efter, men slutade oplacerad.

– Men han hade spår 12 så det var ganska tungt på förhand. Den här gången känns det som att vi är med i loppet och kan påverka på ett helt annat sätt. Det är en jättestor grej för oss. Vi var helt lyriska att han gick till finalen och blev ännu mer lyriska när han fick spår 5.

Större än E3-vinsten?

– Skulle det gå bra så är det mycket större. E3 är ett väldigt fint lopp, men kriteriet är ”something else”.

Kommer du att vara nervös?

– Ja.

Tror du att din kusk blir nervös?

– Nej. Tobias har is i blodet. Han är en riktig jädra norrlänning. Han blir aldrig nervös, i något sammanhang. I alla fall inte så att det syns utåt.

Vad har du för känsla inför loppet?

– Min känsla är att det blir väldigt spännande, säger Helena Burman.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”Urryckare och lättare balans”
Nästa artikelHan har redan vunnit Kriteriet i år

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.