Gert Lindberg ny i travets Hall Of Fame

228

gert lindberg atg

Travets Hall of Fame i Nordiska Travmuseet i Årjäng är det nordiska travets verkliga finrum, där historiens giganter är samlade.
På lördag, i samband med V75 i Eskilstuna, kommer ATG:s legendariske förste vd Gert Lindberg att hedras med en plats i Hall of Fame.
Året var 1973 och svensk travsport var onekligen på ”dekis”. I det läget kom det som kom att förvandla svensk travsport och vi törs nog drista oss till att påstå att sporten kom att räddas.
Mannen som kom som något av en frälsare och som vände den dåliga trenden var Gert Lindberg.
– Jag hade varit ekonomidirektör i Halmstads kommun och sedan med i Halmstadstravets styrelse, som kommunens representant, när det blev lite problem för banan redan innan den ens var färdig, minns Gert Lindberg och fortsätter:
– Jag var med på ett STC-möte våren 1973 och talade för ett bildande av ATG och vi fick också igenom det i vårriksdagen. Sedan blev jag uppmanad att söka tjänsten som vd vilket jag inte tänkt mig. Men efter samtal med min fru valde jag i alla fall att tacka ja.
1 januari 1974 startade ATG (AB Trav och Galopp) sin verksamhet och en av de första sakerna som Gert Lindberg genomförde var att dra igång det stora lördagsspelet V65, som har lagt grunden till en fantastisk sportsligt och ekonomisk utveckling för den svenska travsporten.
– Tillsammans med Stefan Holmgren lyckades vi då på kort tid få fram idén om V65 som sedan blev V75, berättar Lindberg.
I dag är V75-spelet loket som drar travsporten och så tycker ATG:s förste vd att det bör vara även i fortsättningen.
– För mig känns det viktigt att vi verkligen värnar om V75-spelet. Det ska vara lördagen folk ser fram emot och det är också det spelet som fått med allmänheten att spela på hästar.
Gert Lindberg hänger fortfarande med i travet, inte minst genom att golfa med de gamla travprofilerna i ”Swingputtarna” varje onsdag under säsongen. Men det finns även annat som ligger honom varmt om hjärtat.
– Mina två barnbarn vill jag umgås så mycket som möjligt med och nu hoppas jag snart att få lära den äldre av dem, sju år gammal, att spela golf.
I dag är vi många som önskar Gert en fortsatt fin tid som pensionär och stort tack för det han en gång gjorde för sporten.

Fakta om Gert Lindberg:
Namn: Gert Lindberg
Ålder: 78 år
Familj: Hustrun Anita, dottern Anna samt två barnbarn, 7 och 5 år gamla.
Intressen: Golf och resor
Bor: Kungsholmen i Stockholm
Aktuell: Väljs in i Hall Of Fame för sina stora insatser för svensk travsport. Troligen den enskilda person som har betytt mest för att svensk travsport i dag står där den gör.

Tidigare invalda i Hall of Fame:
2007
Sören Nordin
Ulf Thoresen
2008
Stig H Johansson
Steggbest
2009
Big Noon
Karsten Buer
2010
Bulwark
Rex Rodney
2011
Berndt Lindstedt
Alm Svarten
2012
Uno Swed
Frances Bulwark
Gunnar Eggen
2013
Gert Lindberg

Fotnot:
På lördag sänds ett reportage om Gert Lindberg i V75 Direkt i TV4 (14.00-17.00). Dessutom finns mer material om Gert Lindberg samt övriga medlemmar i travets Hall of Fame att ta del av på travmuseet.com.

Kanal 75

Föregående artikelResultat V75: Uppvisning av Shaq is Back
Nästa artikelFem tippar V75 – Eskilstuna 29 juni

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.