”Goop chockade alla – med Timoko”

45

Experten sammanfattar travåret 2017: Bästa minnena från Elitloppet

1 av 3 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Timoko och Björn Goop vann Elitloppet 2017.

TRAV29 december 2017 12:55

Det sägs att det var Olle Goop som myntade uttrycket ”trav är trav”.

Sällan har väl det ordspråket passat in så bra som på Elitloppet 2017.

Sonen Björn Goop chockade alla och vann med 30-oddsaren tioårige Timoko.

Snacket kring Elitloppet sista helgen i maj på Solvalla drar igång tidigt, för de mest travfrälsta gärna redan på måndagen, dagen efter att Elitloppet avverkats.

I år satte snacket igång på allvar i början av februari, drygt tre månader före loppet, och snacket ville sedan aldrig ta slut.

Anledningen: franske fenomenet och dubble Prix d’Amerique-vinnaren Bold Eagle skulle komma till Solvalla.

Ord som ”det bästa Elitloppet någonsin” används nog minst ett par gånger inför varje Elitlopp, man hittar ofta både en och två anledningar, gärna fler, till att just det här årets Elitlopp är det bästa. De orden användes även inför årets upplaga, men den här gången var nog de flesta överens: det stämde.

Förutom ”Örnen” mönstrade det svenska laget Propulsion, Delicious U.S. och Nuncio, Åke Svanstedt gjorde resan över Atlanten med sin stjärnhäst Resolve, och Frankrike hade även ett starkt kort i Up and Quick.

Många hästar nämndes, många hästar haussades, men i slutändan handlade ändå allt om en enda travare: Bold Eagle.

Hetsen dagarna fram mot Elitloppet var av sällan skådat slag, alla ville veta allt,
precis allt, om det franska fenomenet. När landar Bold Eagle? Var skulle han stå uppstallad någonstans? De flesta visste ingenting och rykten om potentiella landningstider och gårdar där Bold Eagle skulle stå spreds till höger och vänster, de flesta felaktiga. Men det sket man i, alla ville vara med i hetsen, alla ville veta något om just Bold Eagle.

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Haussen kring Bold Eagle var enorm både inför, under och efter Elitloppet 2017 på Solvalla.

Kändes över efter försöket

När Elitloppsdagen väl kom blev det inte mindre hets kring Bold Eagle och dennes karismatiske ägare Pierre Pilarski, efter att Bold Eagle fullständigt förnedrat sina konkurrenter i försöket. Främst ett av de stora svenskhoppen Delicious U.S..

Bold Eagle vann på fenomenala segertiden 1.08,4 över distansen 1 609 meter autostart och ett soldränkt Solvalla kokade. Samtidigt kändes det på ett sätt tråkigt, liksom uppgivet. Elitloppsfinalen var ju redan över, vem skulle kunna slå Bold Eagle?

Svenske stjärnhästen Nuncio vann visserligen det andra försöket, men ramlade väl mest undan från ledningen och inte kunde han utmana? Nu handlade i stället snacket om hur mycket Bold Eagle skulle vinna finalen med, och hur snabbt han skulle kunna springa. Kunde vi få en segertid på under 1.08? Ja, ingenting verkade omöjligt.

Men så kommer det där ordspråket in i bilden, att trav är trav. Bold Eagle var inte i närheten av samma häst i finalen och kunde trots en bra resa i andraspår ingenting. Som spelad till 13 för tio (när hände det senast i en Elitloppsfinal?) slutade han fyra.

Segern gick i stället till en annan fransk häst, tioårige Timoko, körd av svenske superstjärnan Björn Goop. Det såg in mot upploppet ut som att Björn Goop tänkte det alla andra gjorde, vad fan är det som är på väg att hända? Maken till glädje hos Goop, som kört Timoko genom större delen av dennes tävlingskarriär, har sällan skådats.

Trav är ju trots allt inte bara trav.

Sportbladet måndagen 29 maj. Björn Goop skrev själv, exklusivt för Sportbladet, efter sin andra Elitloppsseger med Timoko.

29 december 2017 12:55

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.