Gott om Grattis-SMS efter Derbysegern

87

image-4

Hallå där Svante Båth. . .vars hästar var etta, trea och femma i Svenskt Travderby. 2,6 miljoner inkört på ett par minuter och för en vecka sedan vann Quid Pro Quo Sundsvall Open Trot.

Hur känns det så här dagen efter derbysegern?
– Det är knappt så att man har landat än och kunnat ta in allt. Vi hade en makalös månad i augusti och nu fick vi vinna derbyt när vi hade fyra hästar med. Det känns helt fantastiskt och jag sov gott i natt det kan jag lova, säger Svante Båth.
Så det blev inget storslaget firande efteråt?
– Nej, faktiskt inte men den biten kommer vi att ta igen lite senare. Det är en sak som är säker att det kommer att bli fest. Jag hade dottern med mig i Malmö och vi hade bokat flyg hem på kvällen så det blev att vi åkte hem. Jag köpte en sallad och fick i mig ett glas vin på flyget för man hade ju inte ätit på hela dagen.
– Vi landade halv elva och när vi kom hem så tittade jag på loppet och sändningen på ATG Play ett par gånger. Så klockan var över tolv innan jag gick och lade mig och då var det inte svårt att smälla av.
Och idag måndag har du tränat hästarna i ett lyckorus?
– Vi har kört några turer och mellan dessa så har jag besvarat alla sms som har kommit. Det är många som hör av sig och vill gratulera och det är förstås jättekul. Jag tror att jag har fått nästan 300 sms och svarat på alla.

”Stängde in sig helt själv”

Du stängde in dig i tränarrummet och varken såg eller hörde derbyt. Varför?
– Jag ville vara helt för mig själv och har aldrig varit så nervös inför ett lopp tidigare. Det var så jäkla mycket runtomkring med fyra hästar och olika ägare som alla med all rätt hade lite vinstfeeling innan. Man förstod ju att några kommer att bli besvikna samtidigt som man ville att det skulle gå bra för alla såklart.
– Så det var väldigt svårt att fokusera innan och det var mycket förberedelser med fyra hästar som vi skulle värma samtidigt och rycka skorna på alla. Vi klarade alla förberedelser bra och sedan ville jag vara för mig själv när loppet gick. Så jag stängde in mig i tränarrummet och varken såg eller hörde loppet. Så har jag aldrig gjort tidigare. Jag hörde att de reffade där ute men hörde inte vad referenten sa. Sedan blev det helt plötsligt tyst och då förstod jag ju att de gått i mål.
– Jag tänkte när man satt där helt själv att helvete vad långt ett lopp är, ha, ha. Sedan gick jag ut och när jag rundade hörnet så såg jag målfotot på tv:n och då ser jag ju att det är Örjan och att det är Örjan som är först. Då blev jag faktiskt knäsvag och det gick ett rus genom kroppen.
Vad kan du berätta om derbyvinnaren Poochai, som även vann Kungapokalen i våras och som nu har sprungit in 4,2 miljoner?
– Han är ju jättetacksam och har bara blivit bättre och bättre hela tiden. Han började starta tidigt och har utvecklats fint och framförallt sedan vi kunnat köra honom barfota i år. Han har ju visat att han har en otrolig kapacitet.
– Jag fick in hästen i träning som 1,5-åring och han var välväxt och rejäl redan från början. Det vi har brottats med är att han har varit så knepig i munnen och har blivit väldigt lättirriterad där. Som treåring hade han trubbel med munnen och fick bland annat en fraktur i en tand.

Nästa start i Tyskland

När och var blir nästa start för Poochai?
– Han är inte med i UET och troligen så blir det i Grosser Preis von Deutschland i Hamburg om en månad. Samma lopp som Quid Pro Quo var med i förra året och var trea.
Vad säger du om dina övriga derbyhästar?
– Västerbo Fantast var fruktansvärt bra som trea efter den tuffa öppningen. Västerbo Loveboat kom aldrig in i matchen kan man säga och Maverick Man måste man vara jättenöjd med som femma. Han var bra och Johnny sa att han bröt ner lite i sista sväng, precis som han brukar göra, och utan det så hade han garanterat varit fyra och kanske till och med trea.

Fjärde plats i tränarligan

Efter en nästan osannolik augusti månad med 30 segrar på 76 starter och närmare 3,5 miljoner inkört, så small det till ordentligt med framgångarna i derbyt. Totalt har nu stall Båth kört in 11,5 miljoner i år och ligger därmed på fjärde plats i den allsvenska kuskligan. Kommentar?
– Jag har ju sagt tidigare att det har varit helt sjukt då vi bara under augusti körde in mer än vad vi gjorde under det första halvåret. Att det nu fortsatte så bra som det gjorde i derbyt är ju helt otroligt och så här högt upp har jag aldrig varit förut i tränarligan i Sverige. Mitt tidigare rekord när det gäller inkörda pengar under ett år är tio miljoner och det har vi nu redan passerat. Sådana här tabeller är alltid trevliga att läsa när man ligger så bra till.
Du har en häst med i V86 på hemmabanan Bergsåker på onsdag. Blir det seger även där?
– Labero Broline (V86-1) var fullt godkänd över lång distans senast. Han har behärskat lång distans i år men det är absolut ingen favoritgren. Vi körde även med skor runt om på grund av distansen men nu blir det barfota runt om. Hästen var fruktansvärt fin barfota när Uffe vann med honom näst senast och det ska bli kul att se vad han kan göra mot Nahar här.
Till sist; går det fortsatt bra med den omtalade bantningen?
– Ja, jag har faktiskt klivit ner några kilo till och är nere på 105,5 kilo nu mot 120 för fem veckor sedan. Nu ska jag fortsätta att gå ner men i en lite makligare takt för jag har kapat ganska mycket på kort tid. Sedan ska vi också ha vår firarvecka när det är Kriteriet och då har vi lite att ta igen, säger Svante Båth.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelBjörn Goop valde rätt Derbyland!
Nästa artikelFem tippar V75 till Färjestad 13 september 2014

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.