”Grabben räds inte någon…”

22

Han har åtta hästar i träning.

På söndag kan Sten O Jansson få 6,8 miljoner anledningar att jubla.

Gotlandsprofilen är en man som jag imponeras av.

54-årige Sten O Jansson driver en liten travtränarrörelse på Gotland, tillsammans med sin familj. Sten O har åtta hästar i träning, varav sju av dem är treåringar. Tränaren har lyckats med bedriften att kvala in två av dem till årets största årgångslopp, vilket är fullständigt osannolikt.

Super Nice jagar fyra miljoner kronor i Kriteriet, och Zahara Goj 2,8 miljoner kronor i Oaks.

Att en amatör, om man nu kan kalla honom det, med så litet material kan utmana proffsen i de absolut största loppen ser jag som ett sundhetstecken i svensk travsport.

Roger Walmann har 45 treåringar, Timo Nurmos 28. Rätt häftigt att ”lille” Sten O har chansen att sätta dem och många andra stortränare och deras hästägare på plats.

Sten O:s hästar då? Vi kan börja med kriteriehästen Super Nice – som jag tror är en väldigt het segerkandidat. Hans avslutning i uttagningsloppet skvallrade om toppform, och han har gång på gång visat sig vara urstark och den här grabben räds inte någon. Han springer tills han stupar, och jag tror att han kan vinna om han bara får ett hyggligt vilsamt lopp de första två varven.

Han är dock inte min favorit till slutsegern, för jag har i flera månader sagt att Global Trustworthy – som tränas av just Timo Nurmos – ska vinna Kriteriet och varför ska jag ändra mig? Det är en mycket fin häst, och Nurmos är expert på att ha sina hästar på topp just till de stora loppen. Vi minns Readly Express från i fjol.

Nu kanske inte Global Trustworthy är av samma kaliber men bra chans att vinna har han.

Får tipset på glödhet information

Stonas upplaga då, Oaks, är en mycket öppen historia och Zahara Goj tillhör favoriterna. Hon har varit med i eliten under hela året, och är värd att vinna efter den lite snöpliga förlusten i E3 för ett tag sedan.

Min favorit? Svårtippat, som sagt, men Stefan Persson har som plan att rycka av skorna på Darling Mearas och även sätta på ett helstängt huvudlag, snacka om intressant. Hon har sprungit på sparlåga hittills, trots sina fina resultat, och nu är det dags att gasa på allvar.

Hon får mitt tips efter den glödheta informationen men det ska tilläggas att jag är otroligt förtjust i Unrestricted och Julia Pellini.

Alla har chans på dubbel prispeng

För några år sedan införde ST, Svensk Travsport, den så kallade Premiechansningen. Det innebär att hästägaren väljer bort premieloppet som tvååring för sin häst, som ger 20 000 kronor vid godkänt lopp, och istället har chansen på dubbla prispengar i några av de stora unghäst­loppen, till exempel Kriteriet och Oaks.

Alla ägarna till finalhästarna på söndag, 24 stycken, har valt det upplägget vilket känns häftigt. Det innebär att finalisterna tävlar om en total prissumma på 13,6 miljoner kronor.

Sten O Jansson kan ta halva potten – smått galet.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Grabben räds
inte någon…”

Föregående artikelJohnny Takter: ”Har varit nyttigt”
Nästa artikel”Jag tror han vinner i kväll”

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.