Grovt bedrägeri låg bakom Måndagens spelstopp

181

image-25

Ett grovt bedrägeri var anledningen till att ATG i måndags stoppade Plats-spelet på tre lopp i tävlingarna i Gävle och Halmstad.

Det visar det preliminära resultatet av ATGs interna utredning.
– Det finns inga misstankar mot att några oegentligheter har förekommit i de tre loppen. Det här är ett externt brott där en gärningsman har kapat ett bankkonto, säger Magnus Lunner, säkerhetschef på ATG.

Det var i måndags som ATG upptäckte att Plats-spel på totalt 695 000 kronor på tre hästar i tre lopp till tävlingarna i Halmstad och Gävle hade genomförts hos tre olika ombud i Stockholms innerstad. Spelen hade betalats med ett ATG-kort kopplat till ett ATG-konto.
– Normalt är omsättningen cirka 30 000-80 000 kronor på Plats-spelet på dessa lopp. Nu steg omsättningen exceptionellt. Det var ett beteende, ett mönster, som stack ut och därför fattade vi beslut att före start spärra de misstänkta transaktionerna och det aktuella ATG-kontot samt stänga Plats-spelet på de specifika loppen, säger Magnus Lunner.

Kapat bankkonto
Utredningen visar att pengarna kom från ett kapat bankkonto. En gärningsman hade kommit över inloggningsuppgifter till ett bankkonto och sedan fört över 700 000 kronor till ett ATG-konto. Därefter har en person gått till tre olika ombud och lämnat in sina spel och betalat med ATG-kortet.
– Vi samarbetar med bank och polis i ärendet. Den drabbade bankkunden har gjort en polisanmälan. Vi kommer nu att tillsammans med polis och den aktuella banken se till att de 700 000 kronorna återförs till ägaren. När detta kommer att ske vet jag inte i dagsläget, säger Magnus Lunner.

”Våra säkerhetsrutiner fungerar”
De tre aktuella hästarna som alla tillhörde favoriterna slutade bland de tre främsta i respektive lopp. Om spelen hade genomförts så hade det hypotetiska oddset blivit 1,0.
– Denna typ av spel innebär att den egna insatsen blir majoriteten i vinstpoolen varför oddsen blir låga. Du får alltså tillbaka din insats men inte mer. Då en förundersökning pågår vill jag inte spekulera eller föregå polisens utredning om varför gärningsmannen försökt använda ATGs tjänster i brottsligt uppsåt. Jag kan bara konstatera att våra säkerhetsrutiner fungerar, säger Magnus Lunner.
– Jag har fått frågan om man inte får spela stora summor hos ATG. Jo, det får man – men här hittade vi ett beteende som skiljde ut sig och då reagerar vi. Det är en trovärdighetsfråga. För mig är det viktigt att alla våra kunder ska känna sig trygga med att vi upprätthåller en hög säkerhet, säger Magnus Lunner.
Efter de tre loppen i måndags togs Svensk Travsport utökade dopingprov. Analysresultatet av proven är ännu inte klara.
– De loppanalyser som Svensk Travsport har genomfört visar inga tecken på oegentligheter. Detta är ett externt brott som har begåtts och som inte har något med travsporten att göra, säger Magnus Lunner.

ATG

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLunchdubbel Axevalla 6/6-2014
Nästa artikelOrecchietti gör comeback i Midsommar

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.