Guide till Prix d’Amerique

38

davidson du pont vann prix d'amerique efter historisk duell

Grand Prix d’Amerique skapades 1920 som en hyllning till USA:s engagemang i första världskriget. Idag är det världens största travlopp och det samlar årligen de största namnen inom travindustrin.

Loppet äger rum den sista söndagen i januari och har gjort detta varje år sedan 1920. Tillsammans med Elitloppet och Hambletonian Stakes utgör Prix d’Amerique de tre stora internationella travevenemangen.

 

Kvalificering och vinst

Prix d’Amerique körs på Vincennesbanan i Paris över distansen 2700 meter. Travloppet är ett Grupp 1-lopp, det vill säga ett lopp av högsta internationella klass och definieras som världens största och mest prestigefyllda travlopp.

Inför loppet körs fyra så kallade B-lopp under det franska vintermeetinget. Dessa är Prix de Bretagne, Prix du Bourbonnais, Prix de Bourgogne samt Prix de Belgique. De hästar som placeras främst får delta i Prix d’Amerique, men även segrarna i loppen Prix Ténor de Baune och Critérium Continental får delta.

De tre loppen Prix d’Amérique, Prix de France och Prix de Paris utgör de så kallade Triple Crown-loppen inom den franska travsporten. Segrar en häst i alla tre lopp under samma år belönas vinnaren av en bonus på 300 000 euro. Vinnaren av Prix d’Amerique går hem med hela 450 000 euro, det vill säga motsvarande 4,8 miljarder svenska kronor.

Frankrike är det land som kammar hem betydligt flest förstaplatser under det årliga travloppet, men även Sverige har lyckats några gånger. 2018, 2014 och 2006 var de senaste åren som svenska hästar visat vad de går för.

 

Några oddsfavoriter i Prix d’Amerique

Det råder inga tvivel om att travsport är något som många oddsspelare gillar att placera insatser på. Därför är naturligtvis det årliga Prix d’Amerique ett efterlängtat lopp. 2022 vann den franska hästen Davidson du Pont med kusken Nicolas Bazire.

Oddsfavoriten Face Time Bourbon med kusken Björn Goop hade annars vunnit de föregående två åren i rad, men på grund av en skada kunde de inte tävla längre. Låt oss kika på några travhästar vars odds låg på deras sida i 2022 och kanske gör det även 2023.

Davidson du Pont

Även innan sin vinst i januari 2022 var Davidson du Pont, tränad av Jean Michel Bazire och körd av Nicolai Bazire, en favorit bland många betters. Davidson du Pont slutade nämligen tvåa efter Face Time Bourbon under de tidigare två upplagorna. Tack vare sin prestation i slutet mot loppet, där Davidson du Pont tog ledningen precis innan favoriserade Etonnant nådde målet, tros Davidson du Pont kunna vara en vinnare även andra år framöver.

Flamme du Goutier

Tredje plats i 2022 kammades hem av ingen mindre än Flamme du Goutier, den ambitiösa honhästen som triumferade i Prix de Cornulier, världsmästerskapet i trav 2021. Flamme du Goutier har en förmåga att löpa snabbt och tyglas, något som naturligtvis är viktigt under ett Prix d’Amerique-lopp.

Etonnant

En annan, varmblodig travhäst som troddes kunna vara en vinnare under loppet 2022 var Etonnant tillhörande Richard Westerink och körd av Anthony Barrier. Hanhästen lyckades nämligen slå den favoriserade Face Time Bourbon i Prix du Bourbonnais 2021. Då han kom tvåa under Prix d’Amerique så lär oddsen vara på hans sida 2023.

Föregående artikelV86 tips Solvalla/Jägersro 27 april 2022
Nästa artikelSpickleback Face klar för Paralympiatravet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.