Guldstoet och V64 Grand Slam på Söndag

32

v64 grand slam

Fem segrar på tio starter och aldrig sämre än trea.
På söndag fortsätter jättetalangen Zahara Goj sin framfart i Guldstoet.
– Vi har haft otur och varit trea två år i rad så jag är revanschsugen, säger hästens tränare Sten O Jansson.

Genom åren har åtskilliga toppston vunnit Guldstoet på Axevalla. Efter premiärvinnaren 1972, Sören Nordins Fine Shadow, har hästar som Lovely Godiva, Fridhems Ambra och Viola Silas gett en hint om vad som komma skulle när de satt nosen först i det anrika treåringsloppet för ston. Kanske är Zahara Goj (V64-6) också en häst som man kommer att läsa om i historieböckerna?
– Som unghäst i alla fall. Flera av de tidigare vinnarna gick bra som äldre också och det är alltid svårt att säga hur de kan utvecklas. Men jag tror att Zahara Goj kan hävda sig som fyraåring också, säger Sten O Jansson.

Bästa loppet som tvåa
Men än så länge är Zahara Goj bara i början av treåringssäsongen och på söndag väntar det första stora målet som Visbytränaren Sten O Jansson och hans fru Ingela satt upp för hästen, som de äger själva. Guldstoet lockar med 350 000 kronor till vinnaren och det är en revanschsugen tränare som tar båten till fastlandet i helgen.
– Förra året satt Lady Jo fast för länge och avslutade vasst som trea och året innan var Snow Flake Goj trea efter att ha gått i tredjespår med en knäkappa vriden över knät så att hon inte gick att köra för fullt. Vi vill inte ha något strul i år.
Sedan årsskiftet har Zahara Goj vunnit fyra av fem lopp och sprungit in 430 000 kronor, vilket gör henne till landets vinstrikaste treåriga sto i år. Enda plumpen i protokollet kom senast när hon fick nöja sig med andraplatsen efter en vass spurt från kön.
– Både Torbjörn (Jansson) och jag sa efteråt att det är det bästa lopp som hon har gjort. Hon låg på så hårt att Torbjörn knappt orkade hålla henne 1 200 meter kvar men hon avslutade ändå sista 500 under 1.09 i tredjespår och då körde Torbjörn bara sista 300, säger Sten O Jansson.

”Bländande teknik”
”Bra hjärta och lungor” är ett stående svar från travtränare när man frågar vad som gör en häst bra. Men så är inte fallet med Zahara Goj.
– När man tränar henne känns det inte som att hon har någon bra kondition. Efter snabbjobben blåser hon mycket och har hög puls. Men hon har en bländande teknik som gör att hon inte blir trött. I loppen är hon hur stark som helst tack vare att hon flyter fram. Sedan har hon en fantastisk löpskalle också och jag tror att hon kommer att utvecklas en hel del för än har vi inte sett någon botten i henne, säger Jansson och fortsätter:
– Inför förra starten var första gången som jag hade börjat köra snabbjobb med henne. Tidigare hade hon bara gått lite snabbare motionsturer i skogen. Vi har fortsatt med snabbjobben efter senast och förhoppningsvis går hon framåt hela tiden.

”Ska vara favorit”
På söndag startar Zahara Goj från spår 6 bakom startbilen och som vanligt är det Torbjörn Jansson som sitter i sulkyn.
– Jag tycker att hon är bäst bakifrån så jag hade nästan hoppats på bakspår. Men det är såklart bra med framspår även om vi gärna hade haft spår längre in. Taktiken bestämmer Torbjörn. Det borde han kunna vid det här laget han som har vunnit Elitloppet och i princip alla storlopp som finns. Det är skönt med en sådan kusk, så att jag inte behöver öppna munnen annat än för att dricka segerchampagne, säger Sten O Jansson och skrattar.
Kan hon ta ledningen om Torbjörn väljer att ladda?
– Troligtvis i och med att hon är så pass startsnabb men det kostar ju att göra det och får hon en bra position tycker jag som sagt att hon är bättre bakifrån.
I de två senaste starterna har Zahara Goj tävlat utan skor på samtliga hovar men nu lutar det åt skor bak.
– Vi tränar på stenhårda banor hemma så mina hästar brukar ha lite svårt med fästet på Axevalla där banan är lite lös och har snäva kurvor, så troligtvis kör vi med någon sorts greppskor bak den här gången.
Hur bedömer du segerchansen?
– På läget tycker jag att Zahara Goj ska vara favorit även om Olas häst (11 Fantasy River) är obesegrad felfri. Positionerna avgör mycket och där är det lite fördel för oss.
Om Zahara Goj vinner Guldstoet passerar hon redan i karriärens elfte start en miljon kronor insprunget. Inte illa för en häst med taskig kondition…

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.