Håll tummen för Thule på V75!

17

thule på v75

Hästarna är döpta efter rummen i huset.
Fyraårige Salong kan bli framgångsrike amatören Thule Jonssons största stjärna genom tiderna.
På lördag startar fuxen från Umeå med segerchans i Skellefteå – i travsportens finrum V75.

De vilda planerna om att ta in en häst i boningshuset får vänta ett tag.
I stället blir det en stillsam bild i trädgården utanför makarna Thule och Barbro Jonssons villa i Röbäck, några kilometer från Umeå centrum.
En bild tagen inifrån vardagsrummet – salongen som det hette förr i tiden.
– Han är så snäll den här att det är hemskt, säger Thule Jonsson och lindar grimskaftet runt ena näven och tar ett extra tag när hästen Salong börjar gå för hårt åt trädgårdsblommorna.
Thule Jonsson har tränat och ägt 80-talet hästar under åren och alltid haft travet som bisyssla vid sidan av jobbet som åkare.
Eftersom han fött upp många av hästarna själv har det gällt att komma på passande namn hela tiden.
Firma Jonssons Hästgård i Röbäck har kört lite löst med teman. Norrland och Röbäckarn har två hästar hetat. Donator, Donera och Donation var en trio hästar vars namn anspelade på gåvor.
De senaste travarna i raden har fått namn som Tambur, Foaje, Salong, Lobby – samt Entré, minstingen som ännu inte blivit registrerad hos travförbundet. Samtliga avkommor till nu 18-åriga stoet Donera.
– Tambur var efter Adams HALL och jag lekte lite med det där. Försvenskade. Hall blev Tambur. Sedan har vi fortsatt, jag och Barbro. Tanken var att det bara skulle bli finare och finare rum – men det slutade med att vi gick vi ut i entrén igen med den här senaste som föddes för några månader sedan, säger Thule Jonsson.

Thule i toppen
Thule Jonsson har alltid hållit tillhört toppskiktet bland amatörerna på Umåker och fått fram den ena fina hästen efter den andra.
Efter några år som pensionär, efter ett helt liv med hästarna, kan det möjligen vara så att han håller på att forma den största stjärnan.
– Jag vet inte…Salong är inte färdig och har en hel del att bevisa. Ove A Lindqvist sa i alla fall efter en värmning då Salong var tre år att Thule, det här är den bästa du haft någon gång. Och sånt blir man ju glad av. Helt klart har han potential att bli riktigt bra och bli som Donator, kanske bättre också. Donator håller jag än så länge som den bäste, han vann 18 lopp och tjänade 922 000 kronor.
– Som fyraåring är ”Salongen” fin men jag tror att det dröjer till han är sex-sju år innan han blommar ut på allvar. Om det inte händer något. Med hästar vet man ju aldrig, säger Thule luttrat.

”Jönsat på i loppen”
På lördag debuterar Salong i V75. En typisk outsider i klass II-loppet i Skellefteå, V75-5. Örjan Kihlström sitter i vagnen.
Toppkusken Kihlström skötte tömmarna även i den näst senaste starten då Salong svarade för karriärens bästa lopp och bombade hem ett lopp på Bergsåker i slutet av augusti.
– Hästen har inte vetat vad det gått ut på utan bara sprungit och jönsat på i loppen. Men på Bergsåker sköt han ju till riktigt bra och drog inte en suck efteråt. Han var inte dålig senast heller men jag hade nog varit lite för snäll med honom i träningen inför det loppet. Nu har vi trimmat lite hårdare igen och jag tycker faktiskt att han känns ännu bättre nu än inför loppet i augusti.
Det blev ett niondespår bakom bilen vilket inte behöver vara så tokigt?
– Nej, det är ett hyggligt läge. Vi har en bra kusk också så jag blir inte förvånad om han dyker upp där framme. Jag tycker att han ska med på V75-kupongen.Det blir jänkarvagn och barfota fram igen, precis som vid segern.
Du har samlat på dig fyra segrar i travets Elitserie under åren. Tambur (V75-6) har plockat två av dem, ett försök och en final i klass II för ett par år sedan. Tamburs chanser på lördag?
– Den är nog nästan obefintlig. Han fick lite för mycket pengar på sig där ett tag och det har varit problem för honom att växa in i klassen. Sedan sprang han sig trött några gånger dagar då han inte var som bäst och då fick sig självförtroendet en knäck. Som det känns är han på väg tillbaka efter två segerlösa år. På lördag blev det dock för hårt och han är med för att tjäna pengar den här gången, säger Thule Jonsson.
Det är Salong som är Firma Jonssons Hästgårds stora hopp på lördag. Thule hoppas än en gång på att kunna armbåga åt sig en plats i travsportens finrum.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.