Hambletonian-häst i träningsjobb på Solvalla

231

pastor_stephen

Pastor Stephen tillhörde kulltoppen i USA som både två- och treåring.
På tisdagen gick den femårige hingsten sitt första banjobb på svensk mark när han travade 1.16,5/1 600 meter i snöyran på Solvalla.
– Han var jättefin. Jag körde i 14-fart sista 500 och det sprang han lekande lätt trots att förutsättningarna inte precis var de bästa, sa tränaren Daniel Redén.
Pastor Stephen tränades i USA av Jimmy Takter och hästen vann tio av 22 lopp och tjänade drygt 7,2 miljoner kronor. 2010 blev han utsedd till Årets Tvååring då han med drygt 4,5 miljoner tjänade mest pengar i kullen bland hingstar och valacker. Detta trots att han blev hårt diskvalificerad som måletta i tvåringarna största lopp, Peter Haughton Memorial.
Som treåring slutade han femma i Hambletonian. Han travade sitt rekord 1.10,1 när han vann Simcoe Stakes på Mohawk i Kanada i september innan en skada (hovbensfraktur) stoppade upp karriären. Hästen köptes för drygt ett år sedan till Sverige av Stall Zet för avel och eventuell tävling.
På tisdagen körde tränaren Daniel Redén första banjobbet med hästen inför en möjlig comeback.
– Han var jättefin. Jag var jättenöjd med honom. Jag körde 1.16,5 ungefär och det joggade han. Han har bara tränat i sanden i några månader och inte gått några farter alls. Han har lite ölmage kvar. Jag tänkte att jag skulle köra lite hårdare och se vad han tyckte om det och hur han kändes på banan och jag är väldigt nöjd med hur han kändes. Jag körde i 14-fart sista 500 och det sprang han lekande lätt trots att förutsättningarna inte precis var de bästa, sa Daniel Redén.
Framtiden?
– Vi fortsätter att träna på. Han får väl komma in på Solvalla igen om ett par veckor och då kanske vi köra lite snabbare. Han har en bit kvar och ska vara väl förberedd om han nu ska starta. Det har jag inte bestämt än och för att börja tävla med honom igen ska han kännas extremt bra för det är en häst med sjukt hög kapacitet och ingen häst man vill köra ner i källaren. Men han tycker att livet är roligt, han älskar att träna och verkade riktigt glad över att komma in på banan igen. Viljan och glädjen finns kvar i hästen.

Lars-Ove Pettersson & Ola Johansson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.