”Han är bra men en riktig pajas”

22

Han har visat att han duger mot de bästa i kullen.

Senast gav han ett gott formbesked.

På lördag kan familjehästen Rafiki Fri greja både sin och kusken Anna Isabelle Karlssons första V75-seger.

– Han är bra, men också en riktig pajas, säger Örebrolärlingen.

Rafiki Fri (V75-2) är ingen självklar topphäst. Han har ingen superstam och han varken ser ut eller beter sig som en stjärna. Likväl tillhör den lille valacken övre skiktet i kullen född 2013.

– Man trodde att man visste hur en bra och fin häst ska se ut och uppföra sig, men det har han motbevisat. De kan se ut och bete sig hur som helst, säger Anna Isabelle Karlsson.

Pappa Hans står som tränare och han är också med och äger Rafiki Fri. Men det är dottern som haft huvudansvaret för hästen sedan han var en till synes helt talanglös tvååring. Nu är han fyra år och i träningen går det fortfarande inte att skönja hans inneboende kapacitet.

– När man ser honom på stallgånger ser ha ut som Charlie Chaplin. Han ruskar på huvudet och sedan får man övertala honom att jogga iväg. I träningen känns han inte som en rund miljon precis, men han är störtcool och jättecharmig – en clown som helst springer långsamt, säger Anna Isabelle och skrattar gott.

Stjärnan pappa har väntat på

Rafiki Fri stod i 65 gånger pengarna på vinnarspelet när han tävlingsdebuterade med en sjätteplats i mars förra året. I fjärde starten kom första segern, till 85 gånger pengarna, och totalt har det blivit sex segrar på 19 starter och 330 500 kronor insprunget. I höstas tog han sig till Breeders’ Crown-final och hade det inte varit för en snöplig upploppsgalopp, med segern på gaffeln, i uttagningen till Svenskt Travkriterium hade han även varit finalist i landets största lopp för treåringar.

– Det är familjens egen häst och pappa är jätteglad. Han säger att han ska ha en riktigt bra häst till innan han slutar och om den här fortsätter att utvecklas kan det vara hästen han har väntat på.

Vad tror du om hästens utvecklingspotential?

– Jag tycker att det känns spännande. Han har visat att han är snabb i benen men han har inte riktigt fattat hur han ska utnyttja det. Om jag hade velat hade jag väl kunnat köra till ledningen fler gånger men vi har valt att ta det lugnt i starterna och låta honom lägga krutet till slut. När han börjar förstå att öppna av sig själv kommer han säkert att utvecklas. Jag tror att han har de egenskaperna i sig.

Visat fin form

Att Rafiki Fri är snabb i benen visade han inte minst vid segern i sin senaste start.

– Det var ett dåligt lopp men han gjorde det bra. Jag kanske inte körde det bästa loppet, i normala fall kan man inte sitta och vänta i kön när det går så sakta, men han gjorde vad han skulle och det räckte mot det motståndet.

”Gjorde vad han skulle” är en underdrift. Från tredje par utvändigt blåste Rafiki Fri till ledningen på sista bortre långsidan och sedan lämnade han konkurrenterna. Klockorna visade 1.11 sista 800 meterna.

– Jag råkade rycka i fel snöre, så jag drog tussarna först och sedan ”norsken”. Det blev dubbla anfallsorder och han skyndade sig riktigt, säger Karlsson och skrattar.

”Norsken” betyder det norska huvudlaget och innebär skygglappar som kan fällas ner utanför hästen ögon. Det får många hästar att ta i lite extra och på Rafiki Fri ger det väldigt bra effekt.

– Norsken är hans riktiga gas och det var bra av honom att ta sig till ledningen innan slutkurvan senast. Eftersom han inte hade fått något riktigt lopp sedan början av december visste vi inte var vi hade honom och det var skönt att få ett riktigt formbesked.

”Fortfarande hans dotter i övermorgon”

Rafiki Fri har inte vunnit i V75 än. Inte Anna Isabelle Karlsson heller. På lördag kan det vara dags.

– Nu när lillebror (Petter Karlsson reds.anm.) har vunnit V75-lopp och fått Stig H-stipendium och grejer behöver jag en V75-seger snart om jag ska hålla någon slags jämn takt, säger Anna Isabelle, som själv fick Stig H Johanssons stipendium 2011, skämtsamt.

– Det är i V75 man vill vara med. Att starta där är jättekul och det är det man jobbar för hela dagarna, det är därför man sitter med gummibyxor och kör i skiten.

Från spår elva är det ingen enkel sak att vinna men har Rafiki Fri slagläge när upploppet nalkas har han visat att han kan flyga lågt över upploppet.

– Spåret är inte så roligt men vi får försöka vara med och få en skaplig position. Sedan får vi hoppas att de kör utav bara f-n där framme så att det går att ta något på upploppet.

– Men mycket handlar om att bara köra hästen. Han har gjort bort sig några gånger, så det är skönt att det är vår egen. Då behöver jag inte tänka på att någon hästägare kan bli missnöjd. Det klart att pappa kan bli missnöjd med jag är fortfarande hans dotter i övermorgon, säger Anna Isabelle med ytterligare ett skratt.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Han är bra men
en riktig pajas”

Föregående artikel”Kim, den största talangen på länge”
Nästa artikelFamiljehästen jagar första V75-segern

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.