Han är fundersam över Bold Eagle

33

fundersam över bold eagle

Få svenskar har bättre koll på fransk travsport än Anders Lindqvist.
Inför årets stora travhändelse i Paris – Prix d’Amerique – låter vi honom ge sin syn på de 18 hästar som ska göra upp om evig ära och ett förstapris på nästan 4,5 miljoner kronor.

Travtränaren Anders Lindqvist upplevde sitt första Prix d’Amerique på plats i Paris 1973, när Berndt Lindstedt vann med Dart Hanover, och sedan flytten till Frankrike 1995 har han sett varje upplaga på plats.
– Jag flyttade hit och vann Prix de Luxembourg med Activity 1995 och året därpå fick jag kommentera in Ina Scot, säger Lindqvist när vi får en pratstund med honom i hans borg på träningsanläggningen Grosbois dagen före årets uppgörelse på Vincennes.
– Årets upplaga av Prix d’Amerique är väldigt bra. Det är med en superstjärna som inte blir lätt att slå men över lag är nog nivån bättre än någonsin tidigare.

Litet orosmoln över Bold Eagle
Anders Lindqvist har följt samtliga hästar under vägen fram till Prix d’Amerique och så här kommenterar han dem.
1. Treasure Kronos
– En fantastiskt lovande och bra häst men hon borde inte ha någon chans nu.
2. Briac Dark
– Jättebra senast och en i grunden fantastisk bra häst. En av dem som aspirerar på en plats bakom Bold Eagle men jag tror inte att han kan hota honom.
3. Call Me Keeper
– Ser rent lysande ut och är precis som stallkamraten Lionel en av de farligaste motståndarna till Bold Eagle.
4. Propulsion
– Ska gå barfota och det tror jag inte att han kommer att klara. Skulle det fungera kanske han kan ge Bold Eagle en match men Vincennes är en svår bana att prova barfota på för första gången med nerförsbacken och så. Det är en spännande pokerchansning som man har råd med när man har med fyra hästar i loppet och är det någon som ska klara det är det Örjan (Kihlström), men jag tror att det är 75 procents galopprisk.
5. Belina Josselyn
– Kan otroligt mycket när hon fungerar och den som jag tror är farligast emot Bold Eagle. Enda nackdelen är att hon har visat sig känslig för störningar och det kan bli franska nerver med uppladdning, publik, defilering och så. Men det finns fantastiskt hög kapacitet i henne.
6. Lionel
– Ser r-u-s-k-i-g-t fin ut! Har sett ett snäpp bättre ut i år jämfört med i fjol och är en av Bold Eagles farligaste motståndare. Kanske Redéns starkaste kort.
7. Booster Winner
– Läcker travare! Är startsnabb och har en av mina favoritkuskar i sulkyn. Jag blev inte överraskad när han var trea bakom Bold Eagle och Timoko i Prix de Bourgogne senast men han får svårt att räcka till topp tre nu.
8. Princess Grif
– Har gjort det bra men jag har svårt att tro att hon ska räcka. Hon väger nog för lätt den här gången.
9. Anna Mix
– Såg iskallt dålig ut senast och med tanke på hennes problem med att volta tror jag inget på henne.
10. Bird Parker
– En häst jag verkligen älskar! Skulle han vara helt fräsch är han hur bra som helst men jag tror inte att han är det. Att starta i Prix de Cornulier veckan innan är inte någon idealisk uppladdning. Är han fräsch är det mycket möjligt att han är bland de fem främsta.
11. Akim Du Cap Vert
– Mycket bra häst som glimtar till emellanåt och visar väldigt hög kapacitet. Har problem med fräschören men om de skulle ha prickat rätt med formen är han en fantastisk häst i grunden.
12. Wild Honey
– Var enormt bra som två- och treåring i Amerika. Imponerade inte direkt när hon kom till Sverige men har gått bra och senast flög hon fram och var väldigt imponerande. Ett riktigt skrällbud!
13. Voltigeur de Myrt
– En djävulskt bra häst som är helt bortglömd i tipsen. Strålande bra i Prix du Bourbonnais som trea bakom Bold Eagle och Lionel. Det som talar emot honom är att kusken är färsk i de här sammanhangen, men hästen är klart bortglömd.
14. Oasis Bi
– Ser så jäkla fin ut! Det är en chansning att sätta upp Johnny Takter som inte är van det franska voltstartsystemet men Johnny har en förmåga att göra saker utöver det vanliga och är häst och kusk på topp är ekipaget trots allt väldigt spännande.
15. Univers de Pan
– Svårbedömd eftersom han var läcker när han vann mot enkla hästar i Mons, sedan var han sexa i kortloppet Prix de Bourgogne och senast glänste han inte alls. Han har blivit lungblödare på äldre dagar och är svår att sätta i form.
16. Tiego d’Etang
– Otroligt bra i våras och somras när han gjorde några ruskiga lopp. Men nu är det något som stör honom. Han är en skugga av sitt forna jag. Det är tråkigt att han inte är på topp och det är tråkigt att han ska starta. De borde ha lämnat platsen åt någon annan.
17. Bold Eagle
– En fantastisk häst! Det kommer inte sådana här hästar varje år och han bör ha bra chans att vinna igen. Enda orosmolnet jag ser på himlen är att han är långhårigare än tidigare. Normalt brukar inte hingstar vara så långhåriga och därför tror jag att något stör hästen. Det har pratats om att han ska rakas men man brukar inte behöva raka avelshingstar. Men han är så bra att jag tror att han vinner ändå.
18. Timoko
– En av de bästa hästar som någonsin satt sin fot på en travbana. Han har en makalös karriär bakom sig men att han ska vinna Prix d’Amerique vid den här åldern kan jag inte tänka mig. Men det är en sjutusan till häst som kan vara med bland de fem främsta.

Anders Lindqvists rank, Prix d’Amerique 2017:
17 Bold Eagle – 5 Belina Josselyn – 6 Lionel – 3 Call Me Keeper – 4 Propulsion

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelHan kan bli helgens kung på Vincennes
Nästa artikelCarlsson: ”Kan krossa allt igen”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.