”Han är superladdad och halvgalen”

30

anders svanstedt

Formtoppade Kabal har hittat stilen och kan vara ett skrällbud på V75.
Anders Svanstedt beskriver sin häst som ”halvgalen” i jobben.
– Han är superladdad och kan knappt hålla styr på sig själv. Det är ett gott tecken för då brukar han prestera som bäst, säger Svanstedt.

Sexårige fuxen Kabal har vunnit åtta lopp på 46 starter och varit bland de tre främsta i 18 av dem. Men han har även galopperat en hel del och heller inte brukat sig för fullt i loppen. Hästen har hög kapacitet men har varit minst sagt ojämn och blandat toppar med djupa dalar. Nu ser valacken ut att vara på rätt väg av de senaste loppen att döma. Kabal har tagit tre segrar och en andraplats i de fyra senaste loppen.
– Han har verkligen skärpt till sig efter att vi satte på skorna igen. Han har alltid varit bra men numera kan man köra honom på ett helt annat sätt än tidigare. Hästen har haft en del psykiska problem men nu är han mycket stabilare och säkrare, säger tränaren Anders Svanstedt.

”Morsan gillar röda och galna hästar”
– Han har varit bästa hästen i varje lopp på slutet, det är det inget snack om. Han har inte fått fuska bort något men däremot är det vardagshästar överlag som han har slagit, även om han har mött någon bra också.
Kabal ägs av Anders mamma Margareta Svanstedt och han fick hästen i träning för två och ett halvt år sedan.
– Morsan har en förkärlek för röda och lite galna hästar. Då är hon glad, säger Anders med ett skratt.

”På gränsen till tilt”
På tal om galen så är det lite så som Kabal är just nu när han är i toppform, enligt Anders.
– Av jobben att döma så är han i knallform. Han kan inte hålla styr på sig själv och är superladdad. Det är bra att han är lite halvgalen för faktum är att han har gått bra tidigare när han har varit så innan i träningen och i värmningen inför loppen. Då har han presterat som bäst när det är på gränsen till tilt. Han är illröd både i färgen och i huvudet.
– Hästen har utvecklats mycket under sommaren och har en intressant vinter som kommer nu. Han är inte bara stark utan även snabb. Han har allting förutom det rätta huvudet ännu. Där finns det lite kvar att jobba med. Det är inte alltid som han tar i under loppen. Ibland kommer han in i perioder då han inte är mottaglig för maningar och då är det bara att sitta stilla och titta på när alla köra om oss. Sedan kommer han in i en period då han börjar ta i själv och då kan man mana på honom. Då är han riktigt snabb, säger Svanstedt.

”Kan göra upp om segern”
I lördagens V75-omgång på Jägersro startar Kabal i V75-1 från spår sex i voltstart. Hästen är trots sin smickrande resultatrad inte speciellt hårt betrodd i nuläget. Men om man ska tro Anders Svanstedt ska man inte nonchalera honom.
– Läget är perfekt med voltstart och springspår. Sedan är det tufft på V75 och det är inte alls som att åka till vanliga lopp på Färjestad och Årjäng. Men är det någon gång vi ska prova i V75 så är det nu när formen är på topp och han har jättemycket startpoäng.
– Förhoppningarna sträcker sig väl realistiskt till en platsplacering. Men det är en häst som vinner ofta och sköter han sig mentalt och det klaffar så kan han vara med och göra upp om segern. Han är absolut inte borta.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Nej, vi ändrar ingenting. Att det är barfotaförbud nu från 1 december är ingen nackdel för honom i alla fall eftersom han har tävlat så bra med skor på slutet. Däremot så är det ingen idé att kolla på hästen i värmningen. Han brukar galoppera och inte alls sköta sig i vämrningen. Han brukar se rent dålig ut men det är inget att bry sig om. Hästen brukar få göra som han vill och får göra det också. Ju galnare han är desto bättre, säger Anders Svanstedt.

Åke Svanstedt vill köra lopp i Sverige
Anders berättar vidare att pappa Åke snart kommer hem till Sverige igen och då är tillänglig som kusk i travloppen.
– Han var hemma nyligen men bara en dag på Bjertorp och resten uppe i Sundsvall. Men han kommer tillbaka över jul och nyår och ska stanna i tre veckor. Då vill han även köra lopp för han måste ju ha någonting att göra också. Så det är bara att höra av sig för de som vill anlita honom som kusk.

Föregående artikel’Är som om Stenson spelar minigolf-SM’
Nästa artikelNuncio förgyller V86 på onsdag

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.