Han drömmer om en klassisk dubbel

23

klassisk dubbel

Vid årsskiftet lämnar han in proffslicensen.
Men först drömmer han om en klassisk dubbel – Visbytränaren Sten O Jansson har stora förhoppningar i både Svensk Travkriterium och i Svenskt Travoaks.

För 36 år sedan tömkörde Sten O Jansson en häst för första gången.
Hästen var Meadow Road – elitloppsvinnaren!
– Jag var 17-18 år om jag minns rätt och det var första gången jag hjälpte till att köra in en unghäst. Sedan vann Torbjörn Jansson Elitloppet med honom och nu har Torbjörn chansen att vinna kriteriet med min häst, säger Sten O Jansson.
Visbytränaren har nyss fyllt 54 och trots att det aldrig gått bättre för stallet tänker han sluta som proffstränare vid årsskiftet.
– Vi har bestämt oss för att bara hålla på med våra egna hästar. Då räcker det att ha amatörlicens. Jag kan även fortsätta att träna åt syrran och svågern, säger Sten O Janson och syftar på ägarna till kriteriefinalisten Super Nice (V75-6).

Fyra miljoner kronor vid vinst
Sten O Jansson tror mycket på sin häst som har chans att tjäna fyra miljoner kronor vid en eventuell seger. Detta eftersom Super Nice är anmäld till Premiechansningen och därför får dubbla prispengarna i kriteriet.
– Jag är inte förvånad att han är i finalen. Jag sa redan före hans allra första start: Att vore man spelare skulle man spela på att han är med i kriteriet. Det kändes bara att det här är en riktig häst.
– Det är en häst med väldigt bra hjärta och lungor. Den långa distansen i kriteriet är bara en fördel. Annars är han fortfarande lite omogen och springer och bryter och så, men jag har förhoppningar. Årets upplaga är mer öppen än i fjol då Readly Express var överlägsen, i år tycker jag ingen av de tolv är helt borta. Det gäller att ha tur med löpningsförloppet. Blir det högt tempo är förhoppningarna att han ska vara med och slåss om segern. Taktiken lägger jag mig inte i när man har en kusk som Torbjörn Jansson, han har storloppsrutin så det räcker, säger Sten O Jansson.
Har du några ess att spela ut för att få Super Nice extra vass nu när det gäller som mest?
– Jag hade tänkt köra honom barfota fram, men jag är lite osäker på hovkvalitén så vi väntar och bestämmer det tills på söndag.

Kulltopp hela karriären
Svenskt Trav-Oaks är årets största lopp för de treåriga stona och här väntar 1,4 miljoner kronor på vinnaren. Men skulle Zahara Goj (V75-4) vinna blir det dubbla förstapriset, 2,8 miljoner kronor, eftersom hon också är anmäld till Premiechansningen.
Zahara Goj har tillhört kulltoppen hela sin karriär och hennes facit så här långt imponerar. 16 starter har inbringat 1,8 miljoner kronor via åtta segrar. Endast en gång har Zahara Goj slutat utanför topp tre.
– Slipper hon bara otur är hon bland de tre första även här, hon behöver ingen tur. Helst ska hon gå bakifrån eftersom hon är lite bekväm i ledningen. Troligen blir det ett norskt huvudlag på henne, hon har annars haft ett öppet huvudlag hela året. Jag hoppas och tror det norska huvudlaget kan ge lite effekt om hon blir lite småtrög och bekväm på upploppet. Precis som i kriteriet så tycker jag att oaks är öppet och att egentligen vem som helst av de tolv hästarna kan vinna loppet.
Hur stort skulle det vara för dig att vinna något av söndagens två klassiska storlopp?
– Det skulle så klart vara det största. Jag har gått på Solvalla i hela mitt liv och för mig är kriteriet det största man kan vinna. Har du gott om pengar kan du köpa in en stjärna och sikta mot Elitloppet, men i kriteriet har tränaren oftast tagit fram hästen själv från grunden, säger Sten O Jansson.
– Det handlar ju även om fruktansvärt mycket pengar, men jag tycker ändå att det kommer i andrahand. Det roligaste har ändå varit resan fram till finalen, sedan är det som händer på söndag bara en bonus där allting kan hända.
Från att ha varit ett lugnt samtal släpper plötsligt Sten O Jansson luren och han ropar högt efter sin fru Ingela, efter en liten stund är han tillbaka på tråden.
– Det var katten… jag såg plötsligt katten. Sune har varit borta i tre månader och nu kom han borta vid skogsbrynet. Jag måste sticka. Ja, jag är med i Fem tippar V75 – och spikarna är klara…

Föregående artikel”Två outsiders – i treåringsfinalen”
Nästa artikelJohnny Takter: ”Har varit nyttigt”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.