”Han gick länge och letade efter honom” | Trav 365 | Sportbladet

28

Cupido Sisu slutade femma i Svenskt Travderby i fjol – men fungerade inte alls efter det.

Anledningen: han var deprimerad. Bästa kompisen Benjamin Sisu hade sålts till Finland och länge gick Cupido Sisu runt i hagen och letade efter sin kompis.

– Vi har aldrig tidigare sett två hästar bli så kära i varandra, säger Anne Raatikainen till Trav365.

Den då fyraårige travhästen Cupido Sisu slutade femma i Svenskt Travderby på Jägersro bakom hästar som Readly Express och Heavy Sound.

I fyra raka starter efter det fungerade han dock inte alls, tre av starterna slutade i galopp och i en av starterna blev han oplacerad.

Förklaringen låg inte i att han tappat formen.

Orsaken: Cupido Sisu var deprimerad.

Anledningen: bästa kompisen Benjamin Sisu hade sålts till Finland.

I flera månader var Cupido Sisu deprimerad, innan de lyckades hitta en ny vän åt honom.

”Han stabiliserade honom”

– Han och Benjamin Sisu hade gått länge tillsammans, de var väldigt, väldigt bra kompisar och vi har aldrig sett två hästar som blir så kära i varandra förut som de två blev, säger Anne Raatikainen till Trav365 och fortsätter:

– Cupido Sisu har alltid varit lite stressad av sig, men Benjamin Sisu stabiliserade honom och han följde alltid med på tävlingarna även om han inte tävlade själv. De två hästarna satt ihop.

Strax efter femteplatsen i Svenskt Travderby i fjol för Cupido Sisu lämnade bästa kompisen Benjamin Sisu Petri Salmelas stall då han blivit såld till Finland. Då blev Cupido Sisu en annan häst.

– Han blev väldigt ledsen och nere, och han gick länge och letade efter sin kompis. Han blev nervig, deprimerad och stressad, berättar Anne Raatikainen.

”Verkar leva livet igen”

Hästens tränare Petri Salmela och hästskötaren Anne Raatikainen försökte hitta en ny vän åt Cupido Sisu, men det var enklare sagt än gjort.

– Vi försökte hitta en ny kompis åt honom så fort som möjligt när Benjamin Sisu åkte till Finland, men det var inte så lätt. Cupido Sisu ville inte acceptera någon annan. Ibland kändes det som att han mådde bättre, men när vi anmälde honom till start fungerade det inte alls, och vi hittade ingen annan förklaring än att han var nere och ledsen.

Till slut ”hittades” Carisma Sisu, en häst som Cupido Sisu valde att acceptera och sakta men säkert började han bli sig själv igen.

– De två har blivit väldigt bra kompisar och nu verkar Cupido Sisu leva livet igen.

Är det vanligt att hästar reagerar så här?

– Nej, inte att de reagerar så som Cupido Sisu gjorde. De flesta av våra hästar har kompisar, men vi har aldrig sett en sådan relation som Cupido Sisu och Benjamin Sisu hade.

Sedan nye kompisen Carisma Sisu kom in i stallet har Cupido Sisu börjat leverera på travbanan igen, i lördags slutade han fyra på V75 från Kalmar och på lördag ska han ut på V75 igen, den här gången i Bollnäs.

– Vi var nöjda med honom i lördags, han kändes väldigt fin och fräsch och formen är på topp. Vi ville inte att han skulle få trava i dödens och det var bestämt redan innan loppet, kusken provade för ledningen och när han inte fick den så valde han att krypa ner i rygg, säger Anne Raatikainen och avslutar:

– Han gick i mål med lite krafter kvar och vi var nöjda. På lördag är det voltstart och det är lite tveksamt, samtidigt är han mycket lugnare nu igen så vi tänkte att vi provar.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Han gick länge och letade efter honom” | Trav 365 | Sportbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.