”Han hade inte gjort bort sig i Elitloppet”

18

Senast svepte han fältet till seger på Vincennes.

På fredag jagar Twister Bi seger i Prins Carl Philips Jubileumspokal.

– Det blev ett imponerande lopp, men givetvis ska han räknas, säger hästens tränare Jerry Riordan.

Femårige travhästen Twister Bi har alltid visat hög kapacitet – i fjol vann han bland annat på vassa segertiden 1.09,5 i Halmstad.

Han har dock varit speciell i sitt uppträdande, och lika ofta som han vunnit har han gjort bort sig.

Den senaste tiden verkar han dock stabiliserat sig och han har nu nio raka starter utan galopp.

På fredag jagar han seger i Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad, ett lopp där vinnaren traditionsenligt sedermera brukar bli aktuell för Elitloppet. I fjol vanns loppet av Daniel Redéns Propulsion.

Kan Twister Bi ta samma väg, med seger i Prins Carl Philips Jubileumspokal och sedan starta i Elitloppet?

”Mycket att jobba på”

– Han var väldigt, väldigt bra senast vid seger på Vincennes i Frankrike, och jag blev väldigt glad av att se honom svara för en sådan insats, säger hästens tränare Jerry Riordan till Trav365 och fortsätter:

– Efter det loppet har han tagit resan hem till Sverige bra och han känns jättefin i träningen.

Vad tror du om fredagens uppgift?

– Det blev ett imponerande lopp med många bra motståndare, så vi får se. Men, jag håller den här hästen som de fem-sex bästa i landet, den kapaciteten har han. Han är dock fortfarande väldigt tuff och lite nervös, och vi har fortfarande mycket att jobba på. Men kapaciteten i hästen är hög.

Hur går tankarna från spår åtta bakom startbilen?

– Utgångsläget spelar faktiskt egentligen ingen roll för hans del, det som gäller för honom är att han håller sig lugn. Helst ska han gå i en rygg, det räcker att han gör det i 600 meter, och det är Björn Goops uppgift att lösa det.

”Gäller att vara försiktig”

Att just Björn Goop får köra Twister Bi har sin anledning, enligt Jerry Riordan.

– Han tål inte omstarter hästen och i fjol blev det omstart i fyra-fem lopp som han var med i och det dödade honom, han eldar verkligen upp sig när det blir omstart. Jag sa till Björn Goop att anledning till att han får köra Twister Bi är för att han var ansvarig för några av omstarterna som hetsade upp honom i fjol, skrattar Jerry Riordan.

Prins Carl Philips Jubileumspokal brukar traditionsenligt kunna vara en väg mot Elitloppet, kan det bli så för Twister Bi?

– Med den speeden som hästen har så tror jag inte att han hade gjort bort sig i Elitloppet, i fjol sprang han 09,5 själv framme i ledningen och får han följa med hästar i rygg så tror jag säkert att han kan springa under 1.09 och då är det klart han är en häst för Elitloppet. Det hade varit någonting att berätta för barnbarnen, att vi var med i Elitloppet och mötte Bold Eagle, säger Jerry Riordan och avslutar:

– Det är en väldigt bra häst med attityd och han är väldigt snabb, det gäller bara att vara lite försiktig med honom innan start så han inte blir arg.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet